Skip to main content

Comunitat Universitària

Cartell de la Jornada heretgia i Ortodòxia

Arriba la Jornada sobre Art i Cultura Religiosa a Catalunya en el marc de la Universitat d’Estiu

16.06.2021
Share
Comunitat Universitària

El dimarts 22 de juny tindrà lloc una nova Jornada sobre Art i Cultura Religiosa a Catalunya, amb el títol Ortodòxia i Heretgia a l’Edat Mitjana. Una activitat que forma part del programa de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC i que es promou des de  la UVIC-UCC, l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, el Museu Episcopal de Vic i que compta amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Molt sovint el mot “heretgia” es relaciona amb sectes i coneixements esotèrics o, en l’altre extrem, amb corrents de pensament pretesament legítims i silenciats per alguna voluntat malèvola. No obstant, la manera correcta d’entendre aquests conceptes passa, d’entrada, per una bona comprensió de la història del pensament cristià, que defineix i orienta progressivament les veritats de la fe, i després de les circumstàncies històriques de cada moment, que poden fer titllar d’heretgia certes opinions per raons de tipus polític. L’art medieval és testimoni del triomf de les postures considerades ortodoxes, fonamentals en el camp de la creació i del pensament.

Programa:

Matí al Seminari de Vic

  • 09.00 Recepció i entrega de la documentació
  • 09.30 Inauguració de la jornada
  • 10.00 Els concilis antics i medievals de l’Església: ortodòxia i heretgies. A càrrec de Mn. Albert Viciano, doctor en Teologia i Filologia Clàssica i vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià)
  • 11.00 Pausa-cafè
  • 11.30 Fèlix d’Urgell: teologia i política a la Catalunya carolíngia. A càrrec de Carles Gascón, doctor en Història (Consell Comarcal de l’Alt Urgell)
  • 12.30 Taula rodona i debat, amb la participació dels ponents, d’Irene Llop (UVic-UCC) i de Marc Sureda (ISCRVic-MEV)
  • 14.00 Dinar lliure

Tarda al Museu Episcopal:

  • 16.00 Visita guiada: ortodòxia i heretgia al Museu Episcopal. A càrrec de Marc Sureda – Museu Episcopal de Vic
  • 17.30 Cloenda de la jornada. – Museu Episcopal de Vic 

Si voleu més informació i/o formalitzar la inscripció a la jornada podeu fer-ho en aquest enllaç: https://www.uvic.cat/formacio-continua/ca/cursos-i-jornades/educacio-i-societat/jornada-sobre-art-i-cultura-religiosa-catalunya-ortodoxia-i

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns