Recerca
Recerca
Bonaventura Clotet

Bonaventura Clotet rep ex aequo el Premi Nacional de Recerca 2020

01.07.2021
Share

El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat ex aequo amb el Premi Nacional de Recerca 2020 (PNR’20) el metge i infectòleg Bonaventura Clotet , director de la càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat i catedràtic de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, que comparteix el guardó d'aquest any amb la matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial Carme Torras. El Premi Nacional de Recerca, que arriba a la 31a. edició, distingeix l’investigador/ora que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. Té una dotació de 40.000 euros.

En el cas de Bonaventura Clotet, el guardó se li concedeix per la seva recerca d’abast internacional de més de 40 anys en el camp del VIH i malalties relacionades, que el confirma com un dels investigadors de major rellevància internacional en el desenvolupament i aplicació d’estratègies terapèutiques d’erradicació i preventives contra la sida. Clotet és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap de la Unitat VIH i el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Les seves investigacions sobre el VIH, dedicades a trobar una cura per a la sida i amb una aposta ferma per millorar la qualitat de vida dels pacients i lluitar contra l’estigma social associat a la infecció, han anat sempre en paral·lel amb l’impuls de noves estratègies de finançament de la recerca, des d’activitats filantròpiques a la creació de consorcis de recerca públics i privats.

A Carme Torras, se li atorga el Premi Nacional de Recerca 2020 per la seva investigació sobre intel·ligència artificial (IA) i robòtica assistencial. El jurat ha destacat, igualment, la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, contribuint de forma destacada a la disseminació científica d’aquestes disciplines, tant a nivell escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic. 

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). La guardonada està especialitzada en la recerca de cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos per entendre el desenvolupament de malalties en humans. Mitjançant la combinació de l’enginyeria de teixits, la bioimpressió 3D i l’edició genètica, Montserrat ha destacat en la creació d’organoids o cultius tridimensionals renals amb cèl·lules mare pluripotents. Aquesta categoria té una dotació de 10.000 euros.

A banda de fomentar el reconeixement social de la ciència i de l’activitat dels investigadors, els Premis Nacionals de Recerca també reconeixen l’activitat de mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica. En el mecenatge científic, s'ha guardonat la Fundació Víctor Grífols i Lucas, titular de la Càtedra de Bioètica juntament amb la UVic-UCC, per la seva intensa i continuada promoció de l’estudi, la investigació, la divulgació i el debat de la bioètica en el món de la salut humana i les ciències de la vida, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic. En comunicació científica el reconeixement ha estat per la revista divulgativa Mètode, de la Universitat de València, per la seva trajectòria i qualitat sostinguda de continguts i capacitat de resiliència; en partenariat publicoprivat en R+I el premi se l'ha endut B. Braun Surgical SAU, per la seva extensa xarxa de col·laboracions en investigació en biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes. Finalment, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha estat premiat amb la nova categoria de Premi Nacional a la Creació d’una Empresa de Base Científica, per la impulsió de Pulmobiotics SL, spin-off especialitzada a crear i desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.

El jurat del PNR’20 va ser presidit per Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca, per delegació de l’exconseller d’Empresa i Coneixement i expresident de l’FCRI, Ramon Tremosa. Els seus membres van ser Francesc Xavier Grau, exsecretari d’Universitats i Recerca; Marta Sanz-Solé, investigadora del Departament de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona (UB); Karina Gibert, investigadora de l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI-UPC) i vicedegana del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya; Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (Premi Nacional de Recerca 2019); Mara Dierssen, investigadora líder del Grup de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes del Programa de Biologia de Sistemes del Centre de Regulació Genòmica; Jordi Galí, director i investigador del Centre de Recerca en Economia Internacional (Premi Nacional de Recerca 2012); Rosemarie C. Nagel, professora d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra i professora d’investigació de Barcelona GSE; Begoña Perdiguero, cap d’Start-Up Catalonia d’ACCIÓ; i Pere-Joan Cardona, investigador líder de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol. Va actuar com a secretari Jordi Portabella, director general de l’FCRI.

Oberta la convocatòria de la 32a edició

D’altra banda, el Govern de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han obert també la convocatòria de la 32a edició dels Premis Nacionals de Recerca (PNR 2021). Segons les bases dels premis, les universitats, els centres de recerca, instituts universitaris de recerca, les acadèmies, les empreses i fundacions i, en general, tots els agents del sistema català de recerca i innovació, poden presentar candidatures a totes les categories. La presentació de candidatures per als PNR 2021 cal formalitzar-la, fins al 28 de setembre, mitjançant el web premisnacionalsrecerca.fundaciorecerca.cat on figura tota la informació necessària i les bases per a presentar la candidatura en qualsevol de les sis categories dels Premis Nacionals de Recerca.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns