Institucional
Institucional
Àgora d'Opinió amb Carlos Grau

Carlos Grau: “La unió de l’emprenedoria amb la ciència i la recerca de les universitats és un potent motor de creació de coneixement i progrés”

06.05.2021
Share

“L’impacte de la pandèmia ha de ser una oportunitat per aprofitar la nova digitalització i fer un país millor”, ha defensat Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona, en l’última Àgora d’Opinió organitzada per Creacció, UVic-UCC, el Casino de Vic, El 9 Nou, el Consell Empresarial d’Osona i la Cambra de Comerç de Barcelona, delegació a Osona que s’ha fet aquest dimarts en línia. “Cal un nou lideratge que impulsi projectes amb impacte social, amb un propòsit no només empresarial, i promoure noves formes de treball per aprendre a col·laborar en xarxa”. La pandèmia no només ha posat sobre la taula la importància de l’ús i el desenvolupament de les noves tecnologies, sinó que ha evidenciat que encara hi ha assignatures pendents com ara la transferència de coneixements entre la recerca i l’empresa, l’eliminació de la bretxa digital i una major formació dels professionals en competències tecnològiques.

Grau considera que les universitats tenen un paper clau en la transferència de coneixements a la societat i que “la unió de l’emprenedoria juntament amb la ciència i la recerca de les universitats són un potent motor de creació de coneixement i progrés”. “La governança a les universitats ha afavorit més la publicació de papers que la transferència de l’excel·lència científica a les empreses, les patents o les spin-off, que han d’estar a l’agenda, tot i que això requereix un esforç per part de les universitats”. Les universitats han de premiar i reconèixer el professorat i l’alumnat que investiga i han de col·laborar amb les empreses tractores del territori per impulsar projectes”, segons Grau. La col·laboració del sector públic i privat, i de les administracions, empreses i institucions, entre les quals les universitats, és vital per al desenvolupament tecnològic i digital de la societat.

 “L’actiu més important, de més pes, a les organitzacions és el talent i la seva demanda ha crescut de manera exponencial”. Així ho demostra la creació de més de 15.000 nous llocs de treball que s’han generat a Catalunya relacionats amb les noves tecnologies i la digitalització el 2020. En aquest sentit, un dels grans reptes pendents és eliminar la bretxa digital i formar al màxim nombre de persones en competències digitals. “Cal que formem els nostres professionals en competències per als nous llocs de treball que es generaran i que invertim més en formació”, ha reclamat Grau. Iniciatives com el programa Digital Future Society i la Mobile Week estan pensades per combatre la bretxa digital i el fet que encara “hi ha gent que no té accés a les tecnologies”. En termes de ciberseguretat i protecció de dades, segons el ponent, és cabdal “empoderar la ciutadania perquè tingui més i millors dades i perquè sàpiga com s’utilitzen les seves dades”.

La revolució del 5G

Carlos Grau ha explicat en la seva conferència que la pandèmia també ha sigut “una prova de foc per a un dels actius més importants d’Espanya: la xarxa de fibra òptica”. La penetració d’aquesta xarxa a les llars és del 74% i s’ha multiplicat per 700 el tràfic d’eines de videoconferència, a més a més de constatar-se un creixement del consum de productes audiovisuals i dels negocis en línia. La tecnologia 5G serà determinant per reactivar l’economia dels propers anys. El 5G suposa una disrupció: més velocitat (connexió entre 100 i 1000 vegades més altres, ultra alta definició), reducció del retard de xarxa a un mil·lisegon, reducció del consum de la xarxa en un 90%, multiplicar per 100 el número de dispositius connectats, etc.

La tecnologia 5G beneficiarà camps tan diversos com l’automoció la salut, el transport, l’energia, el món rural o la realitat virtual, entre molts altres. Es preveu que el 2025 a Europa signifiqui 2,39 milions d’ocupacions laborals. “Hi ha una oportunitat econòmica enorme que suposarà una gran creació d’ocupació i activitat”, ha assegurat Grau.

El 5G és una xarxa de serveis en la qual veurem molts usos més enllà del món empresarial actual (drons, robots, vehicles autònoms...). “Ara veurem aplicacions per al gran consum i arribarà a les nostres llars”, ha explicat Grau. Amb aquesta nova tecnologia s’aconseguirà més seguretat sanitària en recintes públics, un transport públic més net, una indústria més segura... A més a més suposarà “menys consum energètic i menys cost amb la qual cosa s’aconseguirà més reequilibri territorial i millor connectivitat universal”.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns