Comunitat Universitària
Comunitat Universitària
Debats a l’Ateneu de Vic sobre ciència, salut i ètica en temps de pandèmia

Debats a l’Ateneu de Vic sobre ciència, salut i ètica en temps de pandèmia

18.03.2021
Share

L’Ateneu de Vic enceta, durant el curs del seu cinquè aniversari, un cicle de tres debats sobre temes d’actualitat que relliguen àmbits del coneixement dels quals la societat no es pot mantenir al marge. Es tracta de converses sobre cultura, salut i ètica que busquen trencar els límits tradicionals de les disciplines acadèmiques per trobar nous enfocaments que engruixeixin el debat social. Les trobades se celebraran l’últim dijous dels mesos de març, abril i maig, a les 19h de la tarda, a la Sala Modernista del Casino de Vic. Les sessions es podran seguir a través del canal de YouTube de l’Ateneu de Vic, i les moderarà la periodista Núria Jar, especialitzada en ciència i salut.

El dijous 25 de març, encetarà el cicle el debat "La ciència (també) és cultura?" que posarà sobre la taula si té sentit la diferenciació entre humanitats i ciència, o si és una divisió falsa entre dos aspectes d'una mateixa realitat cultural. Hi participaran l’historiador i conservador del Museu Episcopal de Vic, Marc Sureda, i el físic exprofessor de la UVic i director del projecte Museu del Coure, Joaquim Pla.

El dijous 29 d’abril tindrà lloc el debat "El càncer en temps de pandèmia" amb l’especialista en Psicologia Clínica i Psicooncòloga, membre de la junta directiva de la International Psycho Oncology Society i professora col·laboradora de la UVic-UCC, Tania Estapé, i la secretària de la junta d’Osona contra el Càncer, Cristina Herrero. En aquesta sessió es debatrà sobre la percepció i la vivència del càncer des del punt de vista del malalt i les famílies, i la seva consideració en temps de pandèmia. Aquest acte comptarà amb la col·laboració de l’associació Osona contra el Càncer.

Finalment, el dijous 27 de maig tancarà el cicle el debat "Perspectives ètiques a l’entorn de la covid-19". En aquest acte es debatran els dilemes ètics relacionats amb les llibertats individuals que han sorgit arran de les decisions dels especialistes científics i governants a l’hora d’amortir els efectes del virus. Hi participaran l’exconseller de la Generalitat de Catalunya, Joan Manel del Pozo, i la coordinadora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols UVic-UCC, Ester Busquets. A més de la càtedra osonenca, el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) també col·labora en l’organització del debat.

Amb aquest acte es clourà al primer cicle de debats sobre humanisme, ciència i societat organitzat per l’Ateneu de Vic, una oportunitat per ampliar els punts de vista sobre les noves problemàtiques de la societat després de més d’un any de pandèmia.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns