Skip to main content

Recerca

Joan Colón, Albert Castells i Jordi Collet en la presentació de la prova pilot del projecte DECOST a Vic

Dos barris de Vic acullen la prova pilot d’un nou sistema de compostatge comunitari liderada pel Centre Tecnològic BETA

25.02.2021
Share

Els barris de Sant Llàtzer i de les Quatre Estacions de Vic acolliran a partir d’aquest mes de març una prova pilot de compostatge comunitari de la fracció orgànica dels residus generats pel seu veïnat. La principal finalitat d’aquesta prova pilot serà avaluar el potencial d’aquest sistema per gestionar in situ la fracció verda en aquests dos barris, i comprovar si pot ser una solució més sostenible des d’un punt de vista ambiental i econòmic que el sistema actual de gestió. De forma complementària també obrirà la porta a provar si aquest model es pot incorporar en ciutats similars a Vic per tractar la totalitat dels residus orgànics generats a les llars en alguns dels seus barris.

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) coordina aquesta prova pilot de compostatge comunitari de la fracció orgànica en el marc del projecte europeu DECOST (Decentralised Composting in Small to Medium Towns), que el centre de recerca de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) lidera. La prova pilot compta amb la participació de l’Ajuntament de Vic i s’afegeix a una altra de similar que la tardor passada va arrencar a Les Masies de Roda en el marc del mateix projecte.

Quatre punts de compostatge comunitari

A Vic s’instal·laran quatre punts de compostatge comunitari en diferents punts dels barris de Sant Llàtzer i de les Quatre Estacions. Cadascun d’aquests punts tindrà un espai d’aportació de poda i sis compostadors, dos d’aportació i quatre de maduració. Els compostadors d’aportació s’obriran amb una targeta magnètica d’identificació d’usuari de manera que només els veïns i les veïnes hi podran tenir accés. Tots ells només caldrà que hi dipositin els residus orgànics derivats de la fracció verda d’horts i jardins i residus orgànics, ja que la gestió i manteniment anirà a càrrec del CT BETA mentre duri el projecte.

La presentació de la prova pilot del DECOST s’ha fet avui en un dels punts de compostatge del barri de Sant Llàtzer de Vic, situat davant la masia Casa Nova de la Torre Negra. El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Albert Castells, ha agraït a la UVic-UCC que hagi escollit aquesta ciutat per desenvolupar el projecte DECOST. Segons ell, aquest projecte “està totalment alineat amb el triple objectiu de l’Ajuntament d’arribar al residu zero, reduir la generació de residus per persona i millorar la recollida selectiva augmentant el percentatge de reaprofitament dels residus que es generen”. Castells ha expressat la seva satisfacció “en fer un pas endavant per fer front a l’emergència climàtica entorn els residus i, al mateix temps, un pas endavant per aconseguir una ciutat encara més sostenible i saludable en un projecte europeu pilot”.

120 famílies es beneficiaran del projecte

Joan Colón, investigador del CT BETA i coordinador del DECOST, ha explicat que l’objectiu del projecte és “promocionar i desenvolupar nous sistemes de gestió de la matèria orgànica i implementar el compostatge comunitari a nivell professionalitzat”. Colón ha detallat que els compostadors, que disposen d’uns tancaments magnètics, a llarg termini permetran implantar un sistema de pagament per generació de residus, “de manera que els ciutadans que facin una bona gestió hagin de pagar menys”. Segons el coordinador del DECOST, els quatre punts de compostatge que s’han instal·lat estan pensats perquè unes 120 famílies dels barris de Sant Llàtzer i de les Quatre Estacions puguin participar-hi i, si la prova pilot té l’èxit desitjat, “es plantejarà generalitzar-ho”. Està previst que la prova pilot s’allargui fins al setembre del 2022 i durant aquest temps el CT BETA serà l’encarregat de la gestió professionalitzada. En paral·lel, però, “es formarà un equip de gestors professionals perquè quan acabi es pugui donar continuïtat al projecte sense la gestió de la UVic-UCC”, ha avançat Colón.

Per al veïnat dels barris de Sant Llàtzer i de les Quatre Estacions de Vic els nous compostadors suposaran un canvi mínim en el seu dia a dia. “Normalment es demana que els ciutadans siguin gestors del residu –ha exposat el coordinador del projecte– però aquí no, només hauran de dipositar la bossa de matèria orgànica”. A cada punt hi ha una àrea de fracció verda per deixar-hi fulles i petites brancades procedents de podes domèstiques. En el cas de la prova pilot de Vic, per facilitar la participació de la ciutadania, a més a més de les restes vegetals dels horts i jardins també podran portar als compostadors “el 100% de la matèria orgànica”. Aquest procés durarà uns tres mesos i a partir dels mesos de juny o juliol està previst que es comenci a generar compost per repartir, una fase en la qual s’està treballant.

Jordi Collet, vicerector de Recerca i Transferència del Coneixement de la UVic-UCC, ha agraït la disposició de l’Ajuntament de Vic a treballar amb la UVic-UCC i el CT BETA. En la seva intervenció, el vicerector ha destacat la voluntat d’aquest centre de recerca de “sortir de la dimensió tecnològica i treballar en l’àmbit comunitari” per afrontar reptes com l’emergència climàtica des de l’economia circular. Collet ha remarcat que DECOST és un “projecte innovador, molt interessant i que es pot implementar en altres territoris després d’una acurada avaluació”. Segons ell, aquest projecte és un exemple de com “la recerca i la transferència de coneixement poden contribuir a millorar la vida de les persones i alhora frenar el canvi climàtic”.

Segona prova pilot a Osona

Aquesta és de la segona prova pilot sobre compostatge comunitari a Osona en el marc del CT BETA, després del cas de Les Masies de Roda, on el compostatge comunitari ja complementa el porta a porta, tractant al mateix municipi el 100% dels residus orgànics generats al poble. Joan Colón ha subratllat que en aquest municipi “la participació de la ciutadania és altíssima”. Amb el porta a porta i els compostadors, “el primer mes es va reduir un 75% la fracció de rebuig”. Conjuntament amb la de Vic, aquestes proves pilot ajudaran a optimitzar aquest nou sistema perquè pugui ser adoptat més endavant en molts altres pobles o ciutats de característiques similars.

Un projecte de gran abast

L’objectiu del projecte DECOST és crear sistemes tancats i descentralitzats de compostatge comunitari i domèstic, en què els municipis i el veïnat tinguin un paper cabdal a l’hora de valoritzar els residus orgànics i donar-los sortida via projectes d’agricultura urbana. Alhora, es pretén també millorar els percentatges actuals de recollida de la fracció orgànica. Actualment a Catalunya només es recull selectivament entre un 33 i un 36% dels residus orgànics que es generen.

El projecte DECOST, amb una durada de tres anys, està finançat per la Unió Europea a través del programa de cooperació ENI CBC Mediterranian Sea Basin Programme, que hi contribueix amb 2,7 milions d’euros (ME), un 90% del total del pressupost, que ascendeix a 3,1M€. En total al projecte DECOST hi participen vuit socis, entre universitats, centres de recerca i administracions públiques, de sis països diferents de l’arc mediterrani: a banda del CT BETA, formen part del consorci la Università Politecnica delle Marche i l’Ente di Governo Rifiuti e risorse Idriche Basilicata d’Itàlia; la University of Patras, de Grècia; l’Irbid Agriculture Directorate i la Jordan University of Science and Technology de Jordània; la Galilee Society (Arab National Society for Health Research and Services) d’Israel; i la Palestine Technical University Kadoorie de Palestina.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns