Skip to main content

Recerca

pares caminant amb els seus fills i filles

El CEIG presenta un projecte de recerca per a l’acompanyament d’adolescents trans

Share
Recerca

“Adolescències trans. Acompanyar l’exploració del gènere en temps d’incertesa” és el projecte impulsat pel Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la UVic-UCC per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona i que es va presentar el divendres 17 de juny a la sala Pina Bausch del mercat de les Flors, a Barcelona. 

La presentació del projecte va comptar amb dues taules de diàleg. La primera, “Una època incerta: el gènere com a caixa de ressonància”, amb Cristina Garaizábal, psicòloga clínica i activista, i Montserrat Puig, psicòloga i psicoanalista, va ser moderada per Gerard Coll-Planas, director del CEIG. A continuació es va desenvolupar  “El calidoscopi de l’acompanyament: agents i claus”, conduïda per Abel Huete, expert en intervenció social en l’àmbit de gènere i de la sexualitat, i en què van participar Marcela Mezzatesta, psiquiatra de la Unitat d’Identitat de Gènere de l’Hospital de Sant Joan de Déu; Carmen Sánchez, coordinadora del grup Transfamilia, i Anna Francesch, treballadora social al Centre LGTBI de Barcelona.

El dissabte 18 hi va haver una segona presentació al Centre LGTBI de Barcelona, aquesta vegada dirigida específicament a famílies que acompanyen adolescents trans. Aquest acte va comptar amb un fòrum-taller per treballar l’intercanvi d’experiències i hi va participar Missé i Parra.  

Acompanyament i recursos per a adolescents, famílies i serveis 

La recerca vol aconseguir realitzar una exploració per mapar i ordenar aquells reptes existents sobre les experiències de transició i alhora aportar recursos per a l’acompanyament. La guia vol entendre què mobilitza les transicions de gènere en l’adolescència, els reptes que es plantegen i com es poden abordar des de diferents perspectives com la intervenció professional i també des de l’acompanyament de les famílies. 

Els investigadors principals en són Noemi Parra i Miquel Missé, ambdós investigadors i col·laboradors del CEIG, han posat en relleu l’experiència dels joves trans a la vegada que posaven en comú les veus de les famílies i els equips de professionals que els acompanyen. El document resultant vol ser una guia d’interès per a totes aquelles persones i serveis que acompanyen i treballen amb adolescents transgènere i també en contextos més generalistes. De la mateixa manera, també vol ser rellevant per a les famílies d’adolescents per tal de fomentar el diàleg generacional i no centrar-se en experiències específiques. En definitiva, la recerca vol arribar a aquelles persones que en contextos professionals, d’activisme o personals tenen preguntes respecte a qüestions de gènere o de sexualitat.  

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns