Skip to main content

Recerca

Els camps

El CT BETA posa en marxa l’activitat als camps experimentals cedits per l’Ajuntament de Vic

17.11.2020
Share

El passat Dia Mundial del Medi Ambient es va fer públic que l’Ajuntament de Vic cedia l’ús d’un terreny agrícola al Centre Tecnològic BETA per a utilitzar-lo com a espai de prova i desenvolupament de tasques relacionades amb alguns dels projectes europeus en els quals participa. Després d’una fase d’anàlisi de l’estat actual del sòl en aquest espai, localitzat al polígon industrial El Bruguer, aquestes últimes setmanes s’hi ha començat l’activitat experimental. El primer estudi que s’hi portarà a terme serà l’avaluació del potencial productiu en les condicions de Catalunya d’un cereal perenne anomenat kernza, en comparació amb el cultiu de blat anual.

El kernza és un cereal de port perenne que s'està desenvolupant actualment al Land Institute de Kansas i que té la particularitat que pot ser utilitzat amb doble finalitat en un mateix any: com a farratge i com a gra. Es tracta d’una nova varietat desenvolupada a partir d’una espècie que és autòctona a Catalunya, coneguda com a “agropir glauc” i amb el nom científic Elymus hispidus. Algunes de les seves propietats són la capacitat per combatre les males herbes, la fixació de carboni o la reducció de la lixiviació de nutrients. Aquest estudi es porta a terme en el marc d’un Grup Operatiu finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 amb la col·laboració de les empreses Murucuc S.L, i Panificadora Alimentaria S.L.

Més ocupació d’altres estudis conduïts pel CT BETA

Ara per ara l’estudi amb Kernza només ocuparà una part dels camps experimentals. En paral·lel, ja s’ha començat a adequar la resta de la superfície per acollir les necessitats d’altres estudis, especialment les del projecte FERTIMANURE –emmarcat en el programa Hortizó 2020– que està cridat a ser un referent per a la Unió Europea en l’àmbit de la recerca en nous tipus i models de fertilització que aportin solucions a una problemàtica ambiental llargament coneguda a la comarca.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns