Skip to main content

Recerca

Jornada final Resicovid

El projecte ResiCovid-19 celebra la seva jornada de cloenda

Share

El 7 de novembre passat va tenir lloc la jornada final del projecte ResiCOVID-19, que va comptar amb més de 140 assistents presencials i en línia. La van inaugurar la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement, Eva Espasa, juntament amb l’investigador principal, Xavier Gómez-Batiste, i Aina Plaza i Conchita Barbeta. Aquest projecte s’ha proposat avaluar els efectes que la pandèmia ha causat a les residències, tant a les persones usuàries com als professionals que hi treballen, així com a les organitzacions. Tal com va afirmar Gómez-Batiste “és un projecte de 360 graus: multidisciplinari, multidimensional i multimetodològic, on cada component es complementa i s'enriqueix amb l'objectiu d'avaluar per millorar el model residencial”.

Els responsables de les diferents línies del projecte van participar en una taula rodona per presentar els resultats principals. D’una banda, la investigadora Laura Coll-Planas va explicar la revisió realista que es va dur a terme, en la qual es va poder observar una redefinició del rol dels professionals, juntament amb el fet que s’haguessin readaptat les visites i els vincles amb les famílies i la comunitat. En un altre ordre de coses, Anna Ramon-Aribau va detallar l'anàlisi que van fer sobre els mitjans de comunicació i va destacar la importància de parlar sobre la resiliència de les residències i la gran l’aportació que fan a la societat.

Jordi Amblàs, que lidera la línia del Big Data, es va centrar en com la incidència de la covid-19 va ser molt alta a les residències, encara que hi va haver molta infradetecció. Va apuntar que la gran diferència va ser en la letalitat (mortalitat per cas de covid): mentre a la primera onada va ser d'un 40%, en la sisena va ser d'un 2%. 

Per la seva banda, Javier Jerez-Roig en la seva anàlisi qualitativa va observar com la ràtio de professionals assistencials a les residències geriàtriques és la meitat que en les residències de discapacitat, tot i que ambdós tipus de residents tenen un perfil complex molt similar. Pel que fa a l'anàlisi quantitativa, Daniel López va afegir que l’afectació de la pandèmia més evident és l’alta mortalitat, però que quan es van indagar en profunditat van identificar les afectacions que provoquen malestar emocional i de salut mental, i aquestes han creat un impacte persistent al llarg del temps. 

Per acabar,  Xavier Gómez-Batiste i Joan Vinyets-Rejon van explicar les propostes de millora elaborades per anar cap a un nou model residencial. 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns