Docència
Docència
El projecte Talent Esportiu d’Osona tanca la tercera edició i anuncia noves aliances municipals per l'any vinent

El projecte Talent Esportiu d’Osona tanca la tercera edició i anuncia noves aliances municipals per a l'any vinent

21.06.2021
Share

Dijous passat va tenir lloc l’acte de cloenda de la tercera edició del projecte Talent Esportiu d’Osona, en el qual van participar disset esportistes d’alt nivell dels clubs esportius de Vic, Centelles i Torelló, així com estudiants de la UVic-UCC. L’acte, celebrat a la Sala Coll Bardolet de l’edifici el Sucre, va comptar amb la participació del regidor d’Esports de l’Ajuntament de Vic, Titi Roca, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Torelló, David Sánchez, així com el degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), Eduard Ramírez. L’atleta Ona Castellsagué va ser la padrina d’aquesta promoció 20-21.

Un projecte de comarca que s’ha adaptat a les noves condicions
El projecte Talent Esportiu d’Osona és un projecte de transferència de coneixement impulsat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, amb l’objectiu de reforçar l’activitat dels clubs i entitats esportives de la comarca, millorant la condició física, la prevenció de lesions i la nutrició dels seus esportistes. Aquesta tercera edició va comptar amb el suport dels ajuntaments de Vic, de Centelles i de Torelló, i segons va anunciar el director del CEEAF, Javier Peña, “un cop més agraïm a totes les entitats finançadores la confiança en el projecte i l’ajuda per consolidar la proposta a la comarca i estem molt contents de poder comptar amb un nou ajuntament com el de Gurb per a la quarta edició del TEO”. 

Durant la presentació de l’acte, el tècnic del projecte, Jordi Merino, va comentar alguns dels aspectes clau en el funcionament del projecte aquesta temporada, que “també ha estat sotmesa a alteracions degudes a la interrupció de l’activitat de l’esport federat en algunes fases de la temporada”. Tot i això, Merino va comentar que aquesta situació ja estava prevista i que s’ha pogut seguir l’activitat del projecte amb “normalitat”. El degà de la FETCH, Eduard Ramírez, per la seva banda, va destacar l’adaptació del projecte, i va posar en valor la importància que UVic-UCC disposi d’aquest programa, perquè “és força singular en el país i compleix una de les missions de la Universitat: formar persones amb esperit crític i acompanyar-les en el seu desenvolupament”.

El descans i el rendiment esportiu, estretament lligats
En l’acte, el membre del CEEAF Jordi Carreres va presentar un projecte de recerca que s’ha dut a terme amb els i les esportistes TEO, avaluant la quantitat i la qualitat del son dels esportistes i la relació entre el descans i la fatiga experimentada pels nois i noies. La recerca ha esbrinat que els esportistes més susceptibles de tenir una baixa qualitat en el seu descans són els que cursen Batxillerat, que de mitjana “dormen menys i pitjor” i que els períodes amb proves acadèmiques encara alteren més aquests paràmetres. Aquesta menor qualitat afecta a la vida acadèmica i a la vida esportiva, i per tant “cal prestar atenció a una adequada higiene del son en aquests períodes”.

Del grup d’esportistes que van participar en aquesta tercera edició, deu pertanyen a entitats i clubs de la ciutat de Vic: dos del Club Bàsquet Vic, dues del Club Femení Osona, dos del Vic Tennis Taula, un del Trialsport, una del Club Gimnàstic Vic i un del Club Patí Vic. Centelles va aportar dos joves del Club Natació de Centelles, i Torelló, que participava per primera vegada va aportar una esportista del Centre Excursionista Torelló i un esportista del Club Natació Torelló. Per últim, dels tres estudiants de la Universitat que han participat en el programa, un és del club Joves Atletes de Berga, un del Club Pati Voltregà i un del Fasttriatlon de Barcelona.

Valoracions satisfactòries de tots els actors
Durant tot el curs, els esportistes han realitzat dues sessions d’entrenament setmanals al CEEAF, on també se’ls hi fan processos de valoració funcional per avaluar-ne el rendiment. Addicionalment el projecte ha contemplat també tallers de nutrició esportiva a càrrec de la professora de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la  UVic-UCC, Alba Reguant. La valoració global de les activitats realitzades va ser molt satisfactòria. Durant l’acte, l’atleta Ona Castellsagué, en qualitat de padrina de la promoció, va participar en una taula rodona moderada pel Dr. Jordi Coma de la UVic-UCC, juntament amb el trailrunner Roger Comellas i l’esportista d’hoquei patins Arnau Canal.

El regidor d’Esports de Torelló, David Sánchez, va explicar que des de l’Ajuntament van adonar-se “que no n’hi havia prou amb vetllar per les instal·lacions esportives o pel foment de l’esport, també calia tenir cura dels esportistes”. És per aquest motiu que van entrar al programa Talent Esportiu Osona, i es va mostrar satisfet amb els resultats aconseguits fins ara. El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Vic, Titi Roca, va deixar constància que l’entitat ha apostat pel projecte des del primer moment, perquè  “els que som veterans veiem molt clar que és una gran oportunitat per als esportistes”. Va agrair als ajuntaments de Torelló i Centelles que s’hi hagin adherit, “ja que aquest és un projecte de comarca que s’aprofita del fet de tenir la UVic a prop”, i es va mostrar convençut que s’hi afegiran altres municipis.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns