Skip to main content

Institucional

Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC
galeria del claustre
Anna Sabata i Eladi Baños
Llorenç Comajoan
Núria Simó

El rector anuncia el pla estratègic de la UVic-UCC per al període 2021-2026 en el Claustre d'Universitat

29.10.2020
Share

El rector de la UVic-UCC va presentar les línies prioritàries de la Universitat per aquest curs acadèmic en el Claustre Ordinari que es va celebrar aquest dimecres a la tarda. Josep Eladi Baños també va fer un balanç dels últims mesos, marcats per la pandèmia de la covid-19, de les darreres dades de matrícula i d’alguns dels projectes estratègics que la institució preveu desenvolupar en el transcurs dels propers 5 anys. Per primera vegada, i arran de les restriccions i les mesures de seguretat vigents, el Claustre es va celebrar en línia. Hi van participar un total de 336 persones, entre 226 membres de PDI, 107 del PAS, 1 estudiant i 2 representants d'empreses vinculades, de les quals 299 eren claustrals.

Pla estratègic per al curs 2021-2026

En el seu informe, el rector va presentar les línies estratègiques per al curs vinent, que va dividir en tres grans blocs: la recerca, la docència i l’àmbit institucional. En la presentació, però, va anar un pas més enllà i va esbossar alguns dels projectes estratègics i prioritaris de la institució per als propers cinc anys que, segons va explicar, es recolliran en un pla estratègic 2021-2026 que ja s’ha començat a treballar i que es tancarà al maig. Entre d’altres, va destacar el desplegament de nous títols, tant de grau com de màster, postgrau i doctorat, així com de nous cicles formatius de grau superior. També va fer èmfasi en els projectes de noves instal·lacions, com els nous espais del Centre Tecnològic BETA a Can Baumann, embrió d’un futur parc tecnològic; el paranimf de la UVic-UCC, les obres del qual, va anunciar, començaran en breu; l’ampliació de la seu de Granollers, que acabarà essent el tercer campus de la UVic-UCC; o l’habilitació d’espais a la biblioteca municipal de Vic per ubicar i fer consultable l’arxiu de la Universitat.

El rector també va referir-se a projectes conjunts amb d’altres institucions, entre les quals va destacar l’imminent conveni federatiu amb la Fundació Elisava de Barcelona, la creació d’una Escola d’Humanitats amb l’Ajuntament de Vic i un programa de beques “per a alumnes de col·lectius desfavorits amb participació d’entitats del Bages i d’Osona. 

En l’àmbit de la docència, i més enllà de l’execució, a cinc anys vista del mapa de noves titulacions, es va referir a altres projectes: la implantació, “que ja és real”, del model híbrid de docència; el programa de tutories i mentoratge per millorar l’èxit acadèmic dels estudiants que ho necessitin “per ser el màxim d’inclusius possible”; el desenvolupament d’un programa de matèries pròpies i transversals, i la implantació del programa de formació contínua en línia e-Diversity. En relació al professorat, també va avançar que el nou catàleg de categories “està pràcticament acabat i entrarà en vigor en breu”.

Una universitat “gran”

Abans, però, va fer una prèvia per fer un balanç de curs passat i de l’inici d’aquest, ambdós marcats per la situació de pandèmia i per la incertesa a molts nivells, entre els quals els resultats del procés de matrícula, tant de continuïtat com de nou accés. “Se’ns presentava una tempesta perfecta, amb molts elements adversos, i per contra els resultats han estat molt millors dels de qualsevol escenari plantejat”, va dir el rector. Josep Eladi Baños va afirmar que les dades mostren “la capacitat d’atracció de la nostra universitat” i que això “ens han de fer sentir satisfets”, però tampoc va voler obviar que alguns graus han tingut unes dades particularment baixes i que això “ens ha de fer reflexionar”. Per això, va explicar, “se’n farà una anàlisi detallada per buscar com es pot revertir aquesta situació preocupant”. 

El rector va acabar la seva intervenció referint-se a la renovació del contracte-programa de la Universitat amb la Generalitat de Catalunya, sobre la qual es va mostrar optimista i va apuntar que “l’objectiu és aconseguir un acord abans de les eleccions de febrer”. Per a Baños, “el 2020-2021 no serà un curs de transició mentre esperem que passi la pandèmia, sinó que serà el del salt definitiu de la UVic-UCC com una universitat de primera línia”. El rector va afirmar que ja no som una universitat petita, i fer-nos grans implica reptes com ara adaptar tota la nostra estructura per fer possible el creixement i comptar amb els recursos per permetre’l”. El rector va acabar el seu parlament fent un agraïment a tot el col·lectiu universitari “pel sobreesforç fet els darrers mesos, que ha permès mantenir el funcionament de la Universitat malgrat les circumstàncies adverses”. 

Els representants de la comunitat universitària al Patronat i al Consell de Govern, també van presentar els respectius informes de l’activitat que porten a terme i dels temes acadèmics i laborals que estan sobre la taula en aquests moments. En representació de la comunitat al Consell de Govern va intervenir Llorenç Comajoan, mentre que com a membre del Patronat de la FUBalmes ho va fer Núria Simó. 

El Claustre va acabar amb un torn obert de paraules, en el qual van intervenir diversos membres de la comunitat universitària.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns