Institucional
Institucional
Inauguració del CT BETA

Gemma Geis ressalta el compromís social dels projectes de recerca del CT BETA, en l’acte d’inauguració de les noves instal·lacions del centre tecnològic

15.07.2021
Share

La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, va visitar divendres passat la UVic-UCC per conèixer de prop el seu projecte universitari. La visita de la consellera va servir per inaugurar oficialment les noves instal·lacions del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Gestió Ambiental i Alimentària (BETA) de la UVic-UCC, en un acte que va tenir lloc al migdia. A la tarda la mateixa consellera va inaugurar la nova seu Vic Sud de la Universitat.

Gemma Geis va poder conèixer de primera mà les noves instal·lacions del Centre Tecnològic BETA acompanyada pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; la presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra; i el director del CT BETA, Sergio Ponsá, entre altres representants de la Universitat i del món polític i econòmic local. En finalitzar la visita guiada va tenir lloc l’acte formal d’inauguració.

La consellera Gemma Geis va fer una crida per “posar el coneixement al centre de les polítiques de Catalunya” i va destacar que “són necessàries les aliances i els consensos perquè el país avanci a la mateixa velocitat gràcies a la docència, la recerca, la transferència i el compromís social del sistema de coneixement del nostre país”. Geis va reiterar el compromís del Departament de Recerca i Universitats per “retenir, atraure i recuperar el talent” per tal de permetre a Catalunya “ser un país de coneixement on la transferència i la innovació, així com la cooperació, siguin elements claus, sempre tenint en compte les singularitats i les fortaleses dels diferents agents”.

Amb relació a la UVic-UCC, i més en concret al Centre Tecnològic BETA, Geis va recalcar: “Soc aquí per posar-vos-ho fàcil. Farem tot el possible perquè aquest centre tecnològic tingui una vinculació amb la Conselleria”. La titular de Recerca i Universitats va destacar els projectes del CT BETA, que va tenir ocasió de conèixer en la visita, “tots ells vinculats a reptes que com a país afrontem i amb una part destacada de compromís social que tots els investigadors i investigadores tenen”.

Prèviament a la inauguració del nou Centre Tecnològic BETA, la consellera va fer una visita al rectorat de la UVic-UCC i a la seu de la Fundació Universitària Balmes, on va ser rebut pel rector Josep Eladi Baños i pel director general de la FUBalmes, Joan Turró. Geis va visitar la Casa de Convalescència, va mantenir una reunió institucional i va signar el Llibre d'Honor de la institució on va deixar palès que "esperem encetar una etapa de nous projectes conjunts en els quals, per la importància del país, la UVic-UCC ha de tenir un paper decisiu". En el seu text, Geis va fer èmfasi en la importància que  amb projectes com el de la UVic-UCC "el talent i l'expertesa apareixen arreu del territori català" i va afirmar que la institució "compta amb el suport de la conselleria", entre d'altres motius pel seu rol "de relació amb el territori i d'aliança amb el sistema productiu i empresarial" d'aquest. 

La recerca, punta de llança de la UVic-UCC

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va reafirmar la vocació internacional però alhora fortament integrada al territori de la institució. “Som una universitat que té els peus al territori, però la visió a Europa”, va subratllar. En aquest sentit, va recordar que “el Centre Tecnològic BETA treballa per contribuir al desenvolupament tecnològic de la societat promovent la transició cap a la bioeconomia circular dels territoris rurals i ajuntant a equilibrar la seva relació amb el món urbà” i el va definir com “la punta de llança d’un àmbit cabdal per una Universitat, el de recerca, que no ha parat de créixer en els darrers 25 anys” i que ja compta amb 5 centres de recerca i transferència de coneixement, més de 30 grups de recerca i més de 5 milions i mig d’euros obtinguts en convocatòries competitives aquest curs.

Amb tot, el rector va afegir que els resultats demanen fer un pas més: “Calen ments brillants (que en tenim), cal retenir el talent (que el tenim), calen projectes il·lusionants (que en tenim) però també calen recursos econòmics que garanteixin un futur estable”. En aquest sentit, i adreçant-se a la consellera, va defensar que “cal un finançament basal per a la recerca de la UVic-UCC, i per extensió a la del BETA que, en cas del centre tecnològic, a més ha de ser un pas a una desitjada i necessària conversió en centre de recerca CERCA”.

L’alcaldessa Anna Erra va manifestar que les noves instal·lacions del CT BETA són “una aposta pel coneixement i pel país que volem, de qualitat i amb talent”. Erra va posar en relleu el compromís que la UVic-UCC va prendre fa anys per avançar en la recerca i que s’ha reflectit amb el CT BETA. L’alcaldessa va fer èmfasi en la presència i la implicació que el centre tecnològic té al territori i a les empreses de la comarca en àmbits com la gestió de purins, el sector lleter o la gestió dels residus.

Incrementar l’impacte a la societat

Sergio Ponsá, director del CT BETA, va fer èmfasi en el valor del nou espai per al centre tecnològic, el qual permet “potenciar l’excel·lència científica i tecnològica actuals i incrementar l’impacte i la transferència dels resultats a la societat”. Promoure la competitivitat i la internacionalització, tant de la indústria catalana com de la mateixa UVic-UCC, és un dels principals objectius del centre tecnològic. Els nous espais amplien la capacitat tecnològica, experimental i analítica per poder cobrir les necessitats de tota la cadena de valor del sector agroalimentari i ambiental, des de la producció primària fins a la producció/recuperació de productes de valor afegit.

“Des del CT BETA volem donar resposta a les necessitats i als reptes del nostre territori, oferint solucions d'acord amb l’execució de projectes de recerca i innovació. Sempre hem treballat amb la missió de poder ser una eina útil per al teixit industrial, promovent la bioeconomia i la sostenibilitat per ajudar a les empreses a ser més competitives i a estar alineades amb les iniciatives regionals, nacionals i internacionals”, va comentar Ponsá.

1.260 metres quadrats d’espais de treball i laboratoris

El nou espai del CT BETA ocupa dues naus centrals de l’antiga fàbrica Can Baumann de Vic i una superfície total construïda de 1.260,80 m², i s’ubica just al costat de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Les instal·lacions, que estan en funcionament des del mes de març, es reparteixen en dos grans espais diferenciats. Un d’ells és la zona destinada a despatxos, espais de treball per als investigadors, sales UCoworking, espais per als tècnics, sales de reunions informals, etc. L’altre àmbit està destinat íntegrament als laboratoris del centre tecnològic.

És justament en l’espai de laboratoris on el Centre Tecnològic BETA ha pogut fer un salt qualitatiu molt important i necessari per poder seguir evolucionant. Les noves instal·lacions compten amb laboratoris específics per a les diverses línies de treball del Centre. En aquest sentit, destacar el laboratori d’Ecologia, on es treballa tant en l’àmbit dels ecosistemes aquàtics com també terrestres, el laboratori de bioprocessos i també els espais de plantes pilot on es poden escalar i avaluar diverses tecnologies ambientals per a la valorització de residus. Els nous laboratoris permeten al CT BETA treballar a diverses escales de desenvolupament tecnològic, des d’escales petites a condicions operacionals molt controlades, fins a reactors que operen en ambient real, just el pas previ a l’aplicació industrial de les solucions que s’ofereixen. Finalment, destacar també els nous laboratoris d’anàlisi, que doten al BETA d’unes capacitats analítiques altament competitives per a caracteritzar mostres líquides, sòlides i també emissions gasoses.

Les instal·lacions s’han plantejat amb criteris d’adaptabilitat i flexibilitat, deixant superfície lliure amb vista a futures ampliacions que hi pugui haver a mitjà o llarg termini. El cost total aproximat d’aquestes obres, executades per l’empresa Construccions Ferrer, és d’1.500.000 euros.

L’embrió del FuturLab i la consolidació del Campus Ciutat

Sis anys després del seu naixement, el CT BETA ha experimentat un creixement exponencial en nombre i dimensió de projectes, en equip i en finançament competitiu. L’any 2020 el CT BETA va aconseguir captar 2,15 milions d’euros en finançament competitiu, mentre que aquest any 2021, a data d’avui, ja ha aconseguit aixecar 1,9 milions de recursos provinents de convocatòries competitives.

El Centre Tecnològic BETA s’ha convertit en un referent de la recerca i la transferència de coneixement en l’àmbit de la bioeconomia i el desenvolupament rural sostenible. La seva estratègia competitiva basada en els reptes dels territoris rurals i de la regió catalana on el centre s’ubica, li ha permès créixer i arribar a ser un referent no només en l'àmbit català, sinó a escala europea. De fet, el BETA actualment està participant a 18 projectes europeus i és coordinador de 6 d’ells.

La nova ubicació del CT BETA a Can Baumann representa el primer pas per construir en aquell espai el projecte del FuturLab, el Parc Científic i Tecnològic de la UVic-UCC que aglutinarà empreses i start-ups que tinguin entre les seves prioritats la investigació i l'R+D+I. Sobre el FuturLab, el rector de la UVic-UCC, va manifestar: “És el nostre deure, com a institució amb vocació de servei públic, esperonar la recerca científica, la transferència de coneixement i el retorn a la societat d’aquesta per contribuir a millorar el país i el planeta des del coneixement i en la mesura que ens sigui possible”.

Per altra banda, el nou emplaçament del CT BETA a Can Baumann significa un pas més en la consolidació del projecte de Campus Ciutat de Vic, amb el qual la UVic-UCC es converteix en motor de creixement i expansió territorial. El CT BETA esdevé, mitjançant la Universitat, un pol d’atracció per a empreses i clústers de diferents sectors que tenen interès per instal·lar-se a la comarca i/o compartir transferència de coneixement i recerca.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns