Skip to main content

Institucional

Joan Canadell
Joan Turró
Àlex Garrido

Joan Canadell: “Aquesta crisi serà dura, però ens dona l’oportunitat de fer un canvi de model econòmic”

29.10.2020
Share

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va ser el protagonista de l’Àgora d’Opinió que es va celebrar aquest dimarts al matí. L’acte, organitzat per Creacció i al qual van assistir més de 70 persones, va començar amb una benvinguda de l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, que va assegurar que en un context com l’actual “cal veure tots els punts de vista per encarar de la millor manera el període postpandèmia”. Posteriorment, el director general de la Fundació Universitària Balmes i conseller delegat de Creacció, Joan Turró, va presentar el ponent i va fer una posada en escena de la trajectòria de Canadell.

La complexitat a l’hora de valorar la situació va ser la primera idea exposada per Canadell en la seva ponència: “El fet de no saber el punt en el que estem ara mateix dificulta poder valorar les dades que tenim”, va dir el ponent qui, amb tot, va certificar el fort contrast entre la recuperació de l’economia a nivell internacional i europeu i l’estancament de l’Estat espanyol. “Als països on la pandèmia ha penetrat, econòmicament parlant, ho ha fet en forma de V, fet que implica que a dia d’avui, passada la primera onada de crisi sanitària, la recuperació ja és gairebé total”. Per contra, va apuntar, a Espanya “la situació és la pitjor a nivell europeu i, en comptes d’haver experimentat una caiguda i recuperació en forma de V, la situació que vivim es pot exemplificar amb una W”. Entre les dades proporcionades per Canadell figura la desaparició de més de 19.000 empreses que, va admetre, “difícilment es recuperaran”.

Apropar-se al model dels països frugals

Tot i que Catalunya és, econòmicament parlant, la comunitat més estable d’Espanya, el fet de formar-ne part impedeix que es pugui desenvolupar el potencial intern català. Aquesta és la visió de Canadell, segons el qual, és per això que “cal convergir cap als països frugals per poder donar el millor que tenim”. El ponent va recordar que Catalunya és una de les quatre regions més industrialitzades d'Europa, un 65% de les seves vendes són exteriors, compta amb diverses empreses líders en el seu sector a nivell mundial i, segons el Financial Times, és la regió d’Europa amb més inversió internacional.

Amb la mirada posada al futur, Canadell va insistir en el fet d’invertir en recerca, educació i també infraestructures i va citar el document “Catalunya 2030/40” de la Cambra de Comerç, que recull 15 eixos per a la construcció d’un nou model econòmic. Algunes de les mesures proposades són, per exemple, transitar cap a un model econòmic amb més factor afegit, tenir una economia internacionalitzada enfocada al creixement, potenciar la transformació cap a un model sostenible i, per últim, transitar cap a l’economia centrada en valors “per aconseguir la igualtat entre homes i dones, amb estructures cooperatives i equilibri social com a principis”.

L’acte es va tancar amb un torn obert de preguntes moderat per Joan Turró en el qual es va parlar dels fons europeus destinats a Espanya, l’estalvi familiar després de la pandèmia o les mesures per frenar els contagis imposades pel Govern de la Generalitat, i la seva repercussió en l’economia de les petites i mitjanes empreses (PIMES), entre altres qüestinons.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns