Skip to main content

Institucional

Reunió del patronat de la FUBalmes
Jordi Baiget, director general de la FUBalmes
Baiget, Baños, Erra i Arimany

Jordi Baiget és el nou director general de la Fundació Universitària Balmes

19.05.2022
Share
Institucional

Jordi Baiget i Cantons és, des d’aquest dimecres, el nou director general de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes). El seu nomenament, el va fer efectiu el plenari del Patronat de la institució, a proposta de la seva presidenta, Anna Erra. Baiget es posa al capdavant de la FUBalmes, l’entitat titular de la UVic-UCC, una estructura federada que també engloba la Fundació Universitària del Bages (FUBages), la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) i la Fundació Privada Elisava, Escola Universitària. El nou director general pren el relleu de Joan Turró, que després d’onze anys, el mes de març passat va anunciar la seva jubilació.

Posteriorment al plenari del Patronat de la FUBalmes d'ahir, dimecres, va tenir lloc una roda de premsa a la seu de la institució, la Casa de Convalescència, del Campus Vic. Anna Erra es va felicitar pel nomenament de Baiget i li va donar la benvinguda a la FUBalmes i a la UVic-UCC. La presidenta i alcaldessa de Vic va afirmar estar “absolutament convençuda que Jordi Baiget farà una gran tasca al capdavant del projecte universitari de la Catalunya central” i en va explicar els motius: “compta amb un llarg bagatge en l’àmbit econòmic, al qual s’ha dedicat durant més de trenta anys, tant des de l’empresa privada, com des de la docència i la recerca universitàries, com des de l’administració pública”, va dir Erra.

En la seva intervenció, la presidenta de la FUBalmes va fer especial èmfasi en el fet que entre els anys 2016 i 2017 Baiget va ser conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. Aquest càrrec, va dir, “el fa un gran coneixedor de l’àmbit universitari, ja que entre altres competències va assumir les corresponents a universitats, qualitat del sistema universitari, foment de la recerca i innovació”. Erra també va recordar que el seu mandat va coincidir amb un moment clau per a la UVic-UCC, l’assoliment de Facultat de Medicina i va afirmar: “coneix molt bé el projecte de la nostra Universitat, tant pel que fa a reptes en docència i recerca com al model singular de governança, l’estructura federada i la implicació amb el territori, que ens caracteritzen”.  

Al mateix temps, va explicar que el vincle de Baiget amb el món universitari ve de més lluny i implica impartir docència en diverses etapes de la seva vida professional i fer recerca, que també ha dut a terme des d’altres àmbits, com el de la política i l’administració pública, sempre en matèries lligades al món de l’economia i l’empresa, fet que “garanteix la seva idoneïtat per assumir la direcció general d’un projecte en expansió i amb complexitats, com és el de la UVic-UCC”.  

Responsabilitat, il·lusió i compromís personal

En la seva intervenció, Jordi Baiget va agrair la confiança feta tant per part del Patronat de la FUBalmes, que va voler personalitzar en Anna Erra i Josep Arimany, com per part del rector: “la seva experiència i continuïtat em faran de guiatge en els inicis de la nova etapa”. Una etapa que, va dir, arriba marcada per la responsabilitat, la il·lusió i el compromís: “responsabilitat de substituir una persona, Joan Turró, que ha fet una gran tasca i que s’ha fet estimar”; “il·lusió de participar en un projecte singular, amb grans possibilitats, nascut fora de l’entorn metropolità, amb una governança diferent i que té una vocació i un servei públics evidents”, i “compromís personal de fer-ho el millor possible i dedicar-hi tots els meus esforços”. “El primer que hem de fer amb un projecte que funciona i funciona bé és procurar que no descarrili”, va afirmar. 

Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va donar la benvinguda a Jordi Baiget i es va mostrar content de poder treballar, en endavant, amb “una persona que té un ampli coneixement de l’àmbit universitari, i un bagatge i una expertesa importants en el de l’economia i l’empresa”. Baños es va mostrar convençut que la Direcció General “queda en bones mans per entomar els reptes de futur que ha d’assumir la institució” i que “la FUBalmes i l’acadèmia treballarem de costat i de manera coordinada per assolir-los”. 

El regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany, va explicar que el nou director general “compleix amb escreix tots els requeriments per ocupar el càrrec: experiència en gestió, coneixement dels mons de l’empresa, la universitat i l’administració pública, i bagatge en recerca”.  

Un extens bagatge en el sector econòmic i empresarial

Jordi Baiget és llicenciat en Ciències Econòmiques i amb estudis de postgrau en Anàlisi Econòmica per la Universitat Autònoma de Barcelona. Receptor d’una beca FPI (formació de personal investigador del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques)), ha publicat diversos treballs, estudis i articles relacionats amb l’economia catalana i el mercat de treball. En diferents etapes de la seva vida, ha impartit docència universitària en l’àmbit de l’economia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha estat professor de diversos postgraus, el més recent de Promoció i Gestió dels Actius Locals, organitzat per la URV i l’ACM. 

Des del 2017 ha estat director general de Sermetra, empresa dedicada a l’explotació, el manteniment i la gestió de la informació dels sistemes d’ajut a l’explotació i dels sistemes de venda i validació instal·lats als autobusos de transport públic col·lectiu de viatgers. A més, actualment és membre del Consell d’Administració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i president de l’associació empresarial Àrea8, una agrupació d’empreses ubicades majoritàriament als polígons Pedrosa (l’Hospitalet de Llobregat) i de la Zona Franca per impulsar projectes conjunts en els àmbits de l’eficiència energètica, la mobilitat sostenible i la responsabilitat social corporativa. També coordina la Fundació de la Santa Creu, una entitat benèfica amb centres que acullen persones sense recursos i amb risc d’exclusió, i escoles taller de persones amb discapacitat a Barcelona i a Vigo. Del 2010 al 2016 va ser membre del Consell Rector de l’Institut Català de Finances (ICF) i des del 2018 és membre del Consell Assessor del Centre Tecnològic LEITAT.

Prèviament a posar-se al capdavant de la Conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (2016-2017), va ser secretari del Govern de la Generalitat de Catalunya (2012-2016), director general de Coordinació Interdepartamental del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya (2011-2012), responsable tècnic dels grups parlamentaris de CiU al Parlament de Catalunya i a les Corts Generals (2003-2010), secretari del Grup Parlamentari Català (CiU) a les Corts Generals (2001-2003), i assessor del Servei d’Estudis de CDC en aspectes econòmics, sectorials i socials (1991-2001).

Agraïment a Joan Turró

Tant en el Patronat com en la roda de premsa, es va fer un agraïment a Joan Turró, que deixa el càrrec de director general, per la tasca duta a terme durant onze anys. Erra en va destacar “el compromís amb la institució, l’esforç diari, i la defensa i l'estima del projecte” i li va agrair “haver contribuït a consolidar la UVic-UCC fent possibles els acords federatius”. Josep Arimany en va destacar “la gran transformació del col·lectiu PAS de la Universitat, que ha liderat com a gestor” i la tasca feta al capdavant de Creacció com a conseller delegat, “un projecte del qual Osona gaudirà durant molts anys”. Josep Eladi Baños va afirmar que, amb Turró al capdavant de la Direcció General, “s’han viscut els anys de més moviment i més creixement de la Universitat”.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns