Skip to main content

Docència

Xavier Jordana, Paola Galbany i Eva Rovira
Taula rodona diada infermeria 22 a la UVic

L'11a Diada de la Infermeria d'Osona debat sobre el present i el futur de la professió

Share

Coincidint que avui, 12 de maig, és el Dia Internacional de les Infermeres, la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB), juntament amb la delegació del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) a Osona, va celebrar ahir, dimecres, l’11a Diada de la Infermeria d’Osona, sota el títol: "On som i cap a on anem les infermeres i els infermers".

El vicedegà de la Facultat, Xavier Jordana, va inaugurar la jornada reivindicant la necessitat d’incrementar el nombre d’infermeres i infermers al sistema sanitari i millorar les seves condicions laborals. En la mateixa sessió d’obertura, la coordinadora del grau, Eva Rovira, va parlar de la celebració dels 40 anys d’existència d’estudis d’infermeria a la UVic, mentre que la presidenta del COIB i professora de la FCSB, Paola Galbany, va destacar els diferents àmbits en què es desenvolupa la infermeria, tot recordant els dos últims anys de pandèmia, en què les infermeres van ser, en molts casos, les que van acompanyar els malalts en els seus últims moments.

La Jornada va comptar amb una taula rodona participada per cinc professionals del món de la infermeria: Eva Rovira, Laura Almendros, Fina Carbonell, Montserrat Blasco i Mireia Gallés, que van parlar sobre el futur de la infermeria a Osona i com la pandèmia ha posat en evidència totes les mancances i també fortaleses del sistema de salut català. Tots van coincidir en el fet que la incertesa i el desconeixement viscuts en aquells moments no s’haurien de tornar a reproduir en el futur. Van emfatitzar sobretot en la importància de la previsió, de tenir en compte els plans de contingència i saber anticipar-se als esdeveniments. Pel que fa a l’àmbit residencial, van assegurar que la gestió de la pandèmia va ser devastadora, perquè el 50% de les morts de persones majors de 60 anys vivien en residències. Amb vista al futur, es va demanar que es busquessin maneres de retenir el talent aquí i evitar que els futurs infermers i infermeres haguessin de marxar per trobar millors condicions laborals.

La infermera especialista en geriatria i actual doctoranda en el programa en Cures Integrals i Serveis de la Salut de la UVic-UCC, Montse Solé, va fer una ponència sobre lideratge i cures, en la qual va parlar de la necessitat de prioritzar les persones.  Per altra banda, la coordinadora del programa educatiu de l’ACVic, Bruna Dinarès, va explicar com l’art contemporani pot aportar beneficis de salut i oferir eines per a l’expressió dels sentiments, tant de les persones malaltes com els seus familiars. En aquest sentit, va presentar el projecte del retrat personal que permet, a través d’una activitat dinamitzada, fer un autoretrat d’un mateix en un moment concret.

El doctor en infermeria i coordinador d’estudis al Departament de Malalties Infeccioses de la Fundació Lluita contra la SIDA, Jordi Puig, va explicar quin és el seu paper com a infermer en una unitat de recerca, en què té un rol de disseny d’estudi, en el qual ha de valorar la logística, els recursos i els pacients candidats.

Finalment, Núria Gorchs i Laura Rota, ambdues doctores en Infermeria i professores de la FCSB, van explicar en què havien consistit les seves tesis doctorals, presentades al llarg de l’últim any.

Es pot visualitzar la Jornada aquí: (1) Dia Internacional de les Infermeres (UVic-UCC) - YouTube

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns