Recerca
Recerca
Gemma Prat, Pere Bonet i Ruben del Río

La Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, la Fundació Althaia i Osonament guanyen un accèssit a un dels Premis Afectivo Efectivo

17.06.2021
Share

La Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC ha obtingut l’accèssit a un dels Premis Afectivo Efectivo, en la categoria Projectes d’Universitats, pel projecte pioner Peer to peer, dissenyat i portat a terme conjuntment per la Fundació Althaia, la UVic-UCC i Osonament. En la categoria d’Universitats no hi ha hagut cap altre finalista i el primer premi l’ha guanyat la Cátedra de Cronicidad de la Universidad de Santiago de Compostela, pel tema covid-19 i voluntariat. Aquest accèssit dona visibilitat i projecció al treball que està fent la Càtedra de Salut Mental a l’Estat espanyol.

En aquesta setena edició dels premis, convocats pel Foro Premios Afectivo Efectivo, s’ha tornat a batre un rècord d’inscripcions rebudes (535) i de projectes acceptats (352). El premi s’ha fet públic aquest dimarts 15 de juny al migdia i l’han recollit de manera virtual el Dr. Pere Bonet, metge especialista en psiquiatria i director executiu de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC; Gemma Prat, doctora en psicologia de la Fundació Althaia i codirectora de la càtedra juntament amb Salvador Simó, doctor en teràpia ocupacional, i Ruben del Río, terapeuta ocupacional d’Osonament i col·laborador del Grup de Recerca Salut Mental i Innovació Social (SaMIS).

El premi s’ha rebut pel projecte ”Inserció laboral de persones amb malaltia mental: peer to peer, un projecte en consonància amb el moviment d’humanització de l’atenció en salut mental i en l’aplicació a la pràctica assistencial de la recerca acadèmica. “De fet, el treball va significar empoderar les persones amb malaltia mental, formar a un grup de persones i, amb una remuneració econòmica, incloure aquest grup de persones en tasques complementàries de suport en els equips assistencials”, explica Pere Bonet. El treball va ser possible gràcies a una col·laboració de l’Obra Social “La Caixa “ i el compromís i actitud dels equips assistencials  de la Fundació Althaia i d’Osonament. El projecte comptava amb indicadors d’avaluació de resultats i de satisfacció dels professionals i de les persones amb malaltia mental, que van demostrar un impacte positiu.

Aquest projecte, emmarcat en l’activitat científica de la Càtedra de Salut Mental i del Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SAMiS) i que han dut a terme els professionals d’Althaia i Osonament, ha permès, dins el moviment Peer to peer –entre iguals–, “passar de la formulació teòrica a la implementació de la pràctica assistencial d’acord amb les recomanacions del Mental Health Action Plan de l'OMS i dels fonaments de la Recuperació en Salut Mental”, subratlla Bonet. Segons aquests fonaments, la persona construeix el seu projecte de vida, l’enfocament terapèutic s’allunya de la patologia, malalties i símptomes i posa el focus en la salut, la força i el benestar. A més a més té en consideració que el suport dels companys és un element central per avançar en la recuperació.

Impuls a un model d’atenció afectiu i efectiu

Aquests guardons reconeixen els projectes que destaquen pel seu caràcter innovador, el seu enfocament humanista i desenvolupats pels diferents agents que intervenen al voltant de la persona atesa. A cada edició anual es premien set categories mitjançant un sistema de preselecció realitzat per les diferents càtedres que formen Cátedras en Red i d’un jurat format professionals multidisciplinars.

El Foro Premios Afectivo Efectivo vol impulsar un model afectiu-efectiu d’atenció sanitària i reconèixer els agents socials i professionals que contribueixen a millorar qualsevol procés de salut per tal d’augmentar la qualitat de vida de les persones malaltes. També té per objectiu difondre exemples de bones pràctiques portades a terme en entorns sanitaris i/o universitaris i contribuir a la millora del sistema de salut, de manera que els pacients coneguin millor les seves malalties, se sentin cada vegada més implicats en els tractaments i siguin més partícips de la seva millora.

Una càtedra de creació recent

La Càtedra de Salut Mental es va crear el 2019, fruit de la col·laboració entre la UVic-UCC, la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut-FESS i la Fundació Althaia. El seu objectiu és esdevenir un referent en la docència i la innovació assistencial en salut mental. La investigació que desenvolupa aquesta càtedra, amb seu a la Unitat Docent Territorial Manresa de la UVic-UCC, està liderada pel Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS), coordinat per Salvador Simó, que també és codirector de la càtedra, i el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC.

Aquesta càtedra vol ser un catalitzador de la recerca, la prevenció, la promoció i l’assistència en salut mental amb una visió integral, integrada tant per professionals del sistema sanitari com del social i educatiu, amb el suport de la UVic-UCC mitjançant el CESS com a entitat científica. Entre els seus objectius hi ha el de promoure i implementar, des del coneixement científic, una atenció basada en la persona, atenent les seves necessitats, fomentant les seves capacitats i donant suport als projectes de vida de les persones, amb una visió del sistema de salut mental des del paradigma del recovery. La Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, la Fundació Althaia, i les facultats de Medicina i de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC també volen, entre altres coses, estudiar els determinants socials en la salut mental i aprofundir en els factors socioeconòmics i culturals que hi influeixen.

El director executiu de la Càtedra de Salut Mental és del Dr. Pere Bonet, metge especialista en Psiquiatria. Els codirectors són Gemma Prat, doctora en Psicologia a la Fundació Althaia i directora de Rehabilitació i PSI i Llars amb Suport de Salut Mental; i Salvador Simó, doctor en Educació Inclusiva i coordinador del Grup de Recerca Salut Mental i Innovació Social (SaMIS).

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns