Recerca
Recerca
Foto de família de la Càtedra del Món Rural

La Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC promourà el desenvolupament sostenible i l’equilibri territorial del món rural

08.07.2021
Share

Promoure un desenvolupament global i sostenible dels territoris rurals, lluitar contra el despoblament i el desequilibri territorial del país i incentivar dinàmiques de col·laboració amb els agents dels territoris rurals. Aquests són els tres objectius principals que s’ha fixat la Càtedra del Món Rural de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el projecte de la qual es va presentar dissabte 3 de juliol a la sala d’actes del Consorci del Lluçanès, a Santa Creu de Jutglar (Olost), en el marc de la primera jornada d’Innovació Rural. Les sis institucions promotores de la càtedra són la UVic-UCC; el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement; el Consorci del Lluçanès; l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN).

Un cop constituïda formalment, la Càtedra del Món Rural  serà un espai de recerca, coneixement i suport a la innovació en els àmbits rurals. El seu projecte neix amb l’objectiu d’escoltar, relacionar i ajudar a vertebrar totes aquelles iniciatives que estiguin treballant per al futur del món rural de Catalunya, afavorint la col·laboració entre el personal investigador i els professionals i les persones de l’àmbit rural. 

La presentació del projecte de la Càtedra del Món Rural i la inauguració de la jornada a la Innovació Rural va anar a càrrec de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; i del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; del president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats, i del director del projecte de la Càtedra, Alfred Vernis.

El consens i la cohesió territorial, una prioritat

La consellera, Teresa Jordà, va agrair i felicitar els impulsors del projecte, que va qualificar d’“extremadament important pel departament i pel govern del país” i amb qui, va afirmar, “compartim missió”. En aquest sentit va apuntar que “hem de treballar junts per contribuir al desenvolupament sostenible i integral dels entorns rurals del nostre país i a la generació de coneixement en aquest àmbit” i va assegurar que, en aquest context, “el coneixement acadèmic que aporta la UVic-UCC, amb els peus al territori i la mirada a Europa, és cabdal”. 

Jordà també va declarar que la cohesió territorial és una de les prioritats del seu departament. “Les polítiques que impulsa el govern s’han de fer sempre de la mà del territori, de manera deliberada i consensuada, amb mirada holística i pensant en el país amb tota la seva diversitat i globalitat, si volem aconseguir tirar-les endavant amb èxit”. En aquest punt, va dir, la càtedra del Món Rural cobra tot el seu sentit perquè “treballa pel desenvolupament equilibrat i la competitivitat de les zones rurals”. 

Compromís de la UVic-UCC amb el territori

Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC va explicar que la càtedra “no és un fi sinó un instrument, entès com un espai de recerca, coneixement i suport a la innovació directa dels territoris rurals que vertebri les iniciatives que treballen per dinamitzar aquestes àrees, trobant les solucions idònies i alhora les més respectuoses amb les persones i amb l’entorn”.

El rector també va recordar “el compromís de la UVic-UCC amb el territori, al qual aporta el valor afegit de la recerca i del coneixement” i ha posat de manifest la necessitat d’“aconseguir que el món pagès sigui valorat per allò que val i per allò que pot oferir, que pot ser molt i de molta qualitat, entenent que és el preservador d’un sistema de vida, de la sostenibilitat i del paisatge” entre altres factors. Adreçant-se a la consellera Jordà va declarar que “malgrat la funció principal de la Universitat no és canviar el país, sí que volem contribuir a que això sigui possible treballant al costat del Govern”. 

El president del Consorci del Lluçanès, va afirmar que “la càtedra del Món Rural és una gran oportunitat per treballar des del coneixement tots els reptes urgents que tenim davant i posar de relleu les possibilitats que se’n desprenen”. També va assegurar que un dels seus objectius és “demostrar que el món rural és viu” i que, per això, ha d’evolucionar fins a concretar-se en iniciatives i accions específiques i beneficioses pel territori i les persones que el conformen.

Projectes ja en marxa i premis a la Innovació Rural

“Aquest espai de recerca no només té la voluntat de contribuir als debats i les iniciatives que sorgeixin arreu del país sinó que també vol ser agent actiu, amb actuacions directes a les diferents zones rurals de Catalunya, començant pel Lluçanès”, va explicar Alfred Vernis, coordinador del projecte de la Càtedra del Món Rural segons el qual “hem de fugir de la visió idíl·lica i tradicional del món rural, cada vegada menys aïllat i més connectat amb la resta del país” amb la voluntat d’obrir un debat en el quals s’identifiquin les múltiples ruralitats existents i es generin mecanismes de transferència i d’innovació de manera àgil, transversal i holística.  

En el transcurs de la jornada, les entitats promotores de la Càtedra del Món Rural, de la mà de Judith Saus i Ariadna Tremoleda, membres de l’equip motor, han presentat els objectius marcats i han compartit l’estat dels projecte ja en marxa. Entre aquests figuren el mapeig de projectes rurals inspiradors, l’Agenda Rural Catalana i la Taula de Cocreació Terra-Taula. Tot seguit han començat les Taules d’Experiències de la Jornada Tècnica d’Innovació Rural. 

Premis a la Innovació Rural

La matinal també va servir per lliurar els Premis a la Innovació Rural, convocats per primera vegada i patrocinats per la Fundació Caixa d’Enginyers, que consten de dues categories. D’una banda, el premi a la iniciativa innovadora d’una persona o persones joves del món rural, adreçat a menors de 35 anys i valorat en 5.000 euros. Aquest guardó el va guanyar el projecte Brots del Festival Cantilafont. D’altra banda, es va atorgar el premi a una iniciativa innovadora d’una dona del món rural, també reconegut amb 5.000 euros, al projecte La Roca de Sobremunt, gastrocoop natural.

En total es van presentar als premis 11 iniciatives, de les quals el jurat, format per Xavier Barniol, director tècnic del Consorci del Lluçanès; Núria Macià, directora executiva de Creacció; Jordi Collet, vicerector de Recerca i Transferència del Coneixement de la UVic-UCC; i Fermí Cuasante, membre d’Acció Solidària Contra l’Atur, en va valorar la capacitat de tenir un efecte mirall en altres iniciatives, l’impacte social i ecològic positiu al territori, la capacitat de crear llocs de treball i el treball en xarxa. El lliurament de premis va comptar amb la presència de Miquel Vila i Despujol, vicepresident de la Fundació Solidària Contra l’Atur, a més de la consellera Jordà. 

L’origen de la Càtedra

La Càtedra del Món Rural es va començar a gestar el gener del 2019, quan l’aleshores president del Consorci del Lluçanès i alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, va convocar una trentena d’entitats per parlar de la possibilitat de crear una càtedra. Un any més tard, el gener del 2020, la UVic-UCC va entrar a formar part del projecte i es va decidir que, un cop constituïda, la càtedra se centraria inicialment al Lluçanès per, un cop passats els primers dos anys, estendre’s a la resta de territoris rurals del país. 

“El projecte d’aquesta càtedra va néixer amb l’objectiu d’escoltar, relacionar i ajudar a vertebrar totes aquelles iniciatives que, des d’una perspectiva rural, innovadora, sostenible, feminista, social i solidària, estiguin treballant per a un futur respectuós amb l’entorn i siguin projectes regeneradors del territori”, segons Vernis. Els agents impulsors de la càtedra ja participen en l’elaboració de l’Agenda Rural de Catalunya i en el Mecanisme de Garantia Rural Proofing d’Espanya. També col·laboren en diverses taules de treball sobre despoblament, desenvolupament i creixement a les zones rurals, sobre regeneració del territori de la mà de Greenpeace i treballa amb els projectes europeus Ruralization i Ecoregió.

Aquesta acabarà sent la catorzena càtedra que es crea a la UVic-UCC, amb seu en aquesta Universitat. Tindrà com a coordinador del projecte de la càtedra Alfred Vernis i en formarà part com a personal tècnic Ariadna Tremoleda, Judith Saus i Rosa Binimelis. A més, la càtedra s’afegirà a les dues que ja té la Universitat en l’àmbit rural: la de l’Aigua, Natura i Benestar i la d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris. 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns