Skip to main content

Comunitat Universitària

Conferència de Marina Geli a Manresa

La perspectiva de gènere millora les respostes en salut, segons Marina Geli

27.05.2021
Share

La pandèmia per covid-19 ha proporcionat un munt de lliçons que la ciència en general i la medicina en particular haurien d’aprendre, i n’hi ha una que és especialment transcendent: adoptar una perspectiva de gènere millora l’eficiència i l’adequació de les respostes en temps de crisi perquè evita treballar a partir de lectures parcials i esbiaixades de la realitat. Aquest va ser el missatge central de la conferència “Mirada de gènere i covid-19”, que va impartir Marina Geli, metgessa, coordinadora del Centre d’Estudis de Salut i Socials i directora general de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Meritxell Borràs, coordinadora de Desenvolupament de Polítiques Corporatives de la UVic-UCC, va introduir l’acte, mentre que Mireia Torralba, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, va presentar la ponent. La conferència es va fer ahir dimarts 25 de maig a l’auditori de la Plana de l’Om de Manresa, davant d’una setantena de persones, en el marc del cicle “Dones de ciència” organitzat per Fem UVic-UCC Territori.

La ponent va presentar dades sobre l’impacte de la covid-19 en la població catalana, tant sanitèries com sindèmiques, relatives a les causes i conseqüències socials de la pandèmia. En tots els casos, el col·lectiu femení registrava una afectació major: en percentatge de persones infectades, d’increment de la violència de gènere a les llars o de creixement de la desocupació. També va reivindicar una major valoració social de les activitats de cura que, d’altra banda, considera que s’haurien de distribuir de manera equitativa entre gèneres.

Cicle de conferències "Dones de ciència"

El cicle de conferències "Dones de ciència" es desenvolupa en el marc de la Plataforma Cultural de la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC. Durant els mesos de maig i juny quatre investigadores de la UVic-UCC, de diferents àmbits de coneixement, imparteixen conferències en diverses ciutats de l'entorn territorial d'influència de la institució a l'entorn de temes d'actualitat i d'interès general en els seus àmbits d'especialització. Aquesta activitat ja estava prevista en la passada edició de la programació cultural estiuenca de la Universitat com una activitat commemorativa del 25è aniversari de la Universitat d'Estiu. Arran de la pandèmia per covid-19, però, tant la celebració de l'aniversari en general com el cicle en particular es van posposar.

La primera de les conferències va tenir lloc el dimecres 13 de maig, a la biblioteca Marià Vayreda d'Olot, i va anar a càrrec de la Dra. Pilar Godayol, que va parlar sobre "Maria Aurèlia Capmany i el feminisme català". La propera conferència serà el 16 de juny, quan la Dra. Marta Guadalupe Rivera parlarà sobre "Alimentació i canvi climàtic" al Museu del Ter de Manlleu. El 17 de juny, a Roca Umbert de Granollers, la Dra. Anna Pérez Quintana exposarà el tema de "Les dones, l'economia i la pandèmia".

El cicle l'organitza l'Oficina de Gestió Cultural en el marc de la Plataforma Cultural, i compta amb la col·laboració de la Unitat d'Igualtat i de la Unitat de Divulgació Cientifica. UVic-UCC Territori és un programa de la UVic-UCC que pretén fer més permeable el coneixement de la Universitat i, en col·laboració amb els ajuntaments, apropar-lo a les poblacions on la Universitat està implantada.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns