Skip to main content

Recerca

Les lesions en joves són freqüents durant la pràctica esportiva
Investigadors del projecte SONAR en la reunió de treball d'aquest dimarts a Amsterdam

La prevenció de les lesions esportives en infants i adolescents s’analitzarà en un projecte europeu liderat per la UVic-UCC

16.06.2022
Share

Les lesions esportives en infants i adolescents són un problema de salut pública amb implicacions psicosocials rellevants i, no obstant això, han estat durant molts anys les grans oblidades. La infància i la joventut són períodes sensibles per patir lesions durant la pràctica de l’esport, ja que les persones són més actives físicament i no són conscients dels riscos. Per tal de millorar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors esportius de base i també la prevenció de lesions esportives en infants i adolescents d’entre 10 i 21 anys, s’ha posat en marxa el projecte europeu SONAR, liderat per la UVic-UCC. Aquesta recerca, que posa especial atenció en les esportistes femenines, proposa en un enfocament holístic que inclou la creació d’un sistema de vigilància de lesions, un programa educatiu per a entrenadors esportius i un programa amb continguts de conscienciació sobre prevenció de lesions dirigit a esportistes i a famílies.

El projecte SONAR té com a investigador principal Javier Peña, director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, i també hi participen els investigadors del CEEAF Albert Altarriba, Jordi Vicens, Anna M. Señé, Martí Casals i Joshua Colomar, aquest últim també fent funcions de gestió del projecte. A banda de la UVic-UCC i de l’Associació SantCugatCreix, les altres institucions que participen en el projecte són Stichting Vumc (Holanda), Norges Idrettshogskole (Noruega), Université Jean Monnet Saint-Etienne (França), Hrvatski Akademski Sportski Klubovi Mladost Sveuciclista u Zagrebu (Cròacia), Sdruzhenie Levski Sport za Vsichki (Bulgària) i Turn und Sportverein Bayern 04 Leverkusen EV (Alemanya). Amb un pressupost d’uns 400.000 euros, finançats pel programa Erasmus+, el projecte es va començar a posar en marxa el mes de maig, tot i que la primera reunió de treball entre els socis es va fer aquest dimarts, 14 de juny, a Amsterdam. La durada de la recerca serà de 30 mesos.

Els infants i adolescents amb una formació esportiva intensiva tenen un 70% més de probabilitats de patir lesions. Les més freqüents són al genoll, les espatlles i l'esquena, especialment en les noies joves que practiquen esports competitius. Diverses investigacions apunten que la manera més eficaç per reduir el nombre de lesions infantils i juvenils és aplicar mesures de prevenció sistèmica, ja que la meitat de les lesions es podrien evitar si infants i adolescents estiguessin més ben preparats: millor forma física, ús de protocols de prevenció de lesions i pràctica d’algun tipus de formació. “En general, les organitzacions esportives i els clubs d’esports de base no disposen de sistemes de vigilància específics per a lesions d’infants i joves, en general, i de lesions femenines joves, en particular”, explica Javier Peña.

Esportistes femenines

El projecte SONAR posa molt l’accent en l’esportista femenina, de la qual curiosament hi ha més recerca científica en prevenció de lesions que dels esportistes masculins. En aquest sentit, malgrat la discriminació històrica de les noies i les dones a l’esport, “la ciència ha tingut en compte la variant de gènere i ha demostrat una major sensibilitat”, comenta Peña. Les nenes i les noies tenen un perfil epidemiològic diferent del dels nens i nois, tenen una pitjor supervisió per part dels seus entrenadors a les sales de musculació i són menys propenses a participar en activitats pràctiques de protecció, com l’entrenament de resistència, o en programes d’entrenament neuromuscular integrador. 

La prevenció i vigilància de les lesions esportives adquireix encara més rellevància després de la pandèmia de covid-19, període durant el qual moltes esportistes han fet importants descansos provocats pels confinaments. La falta de preparació en tornar a l’entrenament físic intensiu és un dels factors de risc de patir una lesió. Per aquest motiu, el projecte SONAR posarà a disposició dels clubs esportius una eina per facilitar i detectar si la tornada a l’esport després de la covid-19 augmenta significativament el nombre de lesions patides pels joves. Segons l’investigador principal del projecte, “aquesta detecció precoç pot millor la presa de decisions i la qualitat de les mesures adoptades”.

Programes de formació i prevenció

La primera fase del projecte SONAR se centrarà a posar en marxa un observatori que permeti fer una diagnosi de les necessitats que tenen les entrenadores i els entrenadors esportius i, a partir d’aquí, treure’n conclusions i recomanacions. Durant aquesta fase de prova pilot, es calcula que uns 350 entrenadors de diferents disciplines esportives dels països d’origen dels socis del projecte rebran formació sobre els protocols de prevenció més eficients i les maneres més adequades d’aplicar-los. Aquests entrenadors començaran a utilitzar un sistema de vigilància de lesions, fet que suposa que aproximadament uns 4.000 infants i joves esportistes estaran sota el radar d’aquesta eina de vigilància.

El projecte contempla la creació d’un programa amb continguts audiovisuals de sensibilització (còmics, manuals i vídeos a les xarxes socials) i cursos en línia, que es dirigirà a uns 2.500 esportistes i famílies. SONAR també tindrà disponible un web que es traduirà a diferents idiomes, entre ells el català, amb informació, recursos i consells per a tots els públics sobre la prevenció de lesions en esportistes infantils i adolescents.

Sonar Injuries a Catalunya

El projecte europeu SONAR es basa i amplia el projecte català que du el mateix nom, Sonar Injuries, desenvolupat també pel CEEAF i finançat pel Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC). En aquest estudi, a partir de les dades recollides entre gener i maig de 2022, i en relació amb una base de dades que recull 49 equips esportius, 460 esportistes i 60 lesions reportades (15% del total d’esportistes), s’ha observat que el 50% de les lesions s’han produït en situació d’entrenament, que les lesions greus -de més d’un mes de baixa- han representat el 25% dels casos i que la localització anatòmica més freqüent de la lesió ha estat el turmell. Per una altra banda, l’estudi també revela que del total d’esportistes lesionats, un 20% no feia cap mena de preparació física o treball preventiu als seus clubs. 

Sonar Injuries es va posar en marxa el 2021 amb l’objectiu principal de contribuir a fer les pràctiques esportives desenvolupades a Catalunya en edats infantils i juvenils més segures i saludables. Aquest projecte, que alhora vol fer d’altaveu de bones iniciatives en l’àmbit de la prevenció de lesions en joves esportistes, es va materialitzar en la creació del web Sonar Injuries. Aquest portal és una eina multimèdia pensada per monitorar les lesions esportives que es produeixen als clubs de Catalunya i per ser un repositori català de dades sobre lesions esportives en edats pediàtriques. El web funciona com a observatori de les lesions esportives que es produeixen en l’esport de formació, proporciona informes periòdics que analitzen l’abast de la problemàtica, i també vol ser un recurs de divulgació i formació.

El projecte Sonar Injuries català arriba a la seva recta final i la cloenda, amb presentació de resultats, es farà el dimarts 21 de juny, a les 18 h, al CEEAF (c/ Dr. Antoni Vila Canyellas s/n, Vic). Per assistir-hi cal confirmar assistència prèvia en aquest enllaç.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns