Skip to main content

Docència

curs Economia social i solidària per a l’enfortiment territorial

La UVic i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central impartiran un curs sobre economia social i solidària per a l'enfortiment territorial

19.01.2023
Share
Docència

A mitjan mes de febrer començarà el nou curs Economia social i solidària per a l'enfortiment territorial, impulsat per l’Escola de Postgrau de la UVic i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, amb un format semipresencial, que combina les classes en línia i les visites a projectes d’economia social. Entre l’equip docent hi ha membres dels projectes Sambucus, Resilience Earth i La Lluerna llibreria. 

El programa té la particularitat de tenir com a eix transversal i com a continguts la perspectiva territorial i les ruralitats, a més de reivindicar les iniciatives d’economia social que sorgeixen en àmbits urbans no metropolitans o rurals. L’objectiu és comprendre com aquestes iniciatives es desenvolupen, com donen respostes a necessitats específiques d’entorns rurals o no metropolitans, i quines potencialitats tenen en aquests entorns. Laura Muixí, tècnica de l’Ateneu i organitzadora del curs explica la doble mirada que es pretén assolir: “molt focalitzada en aquest entorn local i molt connectada amb el context global postpandèmic i d’emergència climàtica en què ens trobem, tenint en compte com l’economia social dona resposta a aquests grans reptes”.

El curs tindrà una durada de dotze setmanes, del 16 de febrer al 4 de maig de 2023, amb classes els dimarts i dijous, de cinc a vuit de la tarda, per a les sessions en línia i un dissabte al mes per a les visites d’experiències. Economia social i solidària per a l'enfortiment territorial s’adreça a membres de projectes d’economia social o persones que en vulguin impulsar i a persones tècniques en desenvolupament econòmic i l'emprenedoria, i es convalida per 2,5 crèdits ECTS per a estudiants de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic

Comunitats energètiques     

L'impuls de les comunitats energètiques locals i la seva importància en una producció descentralitzada de l'energia és la temàtica de la primera visita que es portarà a terme, mentre que les següents giraran al voltant de l’agroalimentació i el despoblament. Al llarg de les sessions s’abordaran qüestions com ara què significa tenir en compte la perspectiva territorial; com s'organitza el territori a casa nostra; si és sostenible l'actual model de distribució territorial, o com pot ajudar una distribució territorial demogràfica i econòmica més equitativa a afrontar els reptes socials i mediambientals de la nostra societat. Es tracta d’algunes de les qüestions principals del curs, que també s’encarregarà d’aprofundir en les possibilitats del model cooperatiu i en com impulsar nous projectes d’economia social.  

El desequilibri territorial, la desigualtat d’oportunitats i la dificultat d’accés a serveis, és un dels reptes als quals s’enfoca el curs, ja que “l’equilibri territorial segueix sobre la taula i l’economia social no és aliena a les dinàmiques de desigualtat territorial presents a Catalunya. Malgrat que són moltes les iniciatives d’economia social en entorns rurals o no metropolitans, majoritàriament l’economia social es continua pensant, creant i articulant des d’un centralisme metropolità”, segons afirma Laura Muixí, que conclou que l’economia social tindrà molt més pes els anys vinents perquè està demostrant capacitat de donar resposta als grans reptes ambientals i socials que la societat afronta tant en l’àmbit local com global.

Per un territori viu 

El pròxim 26 de gener a les sis de la tarda tindrà lloc una taula rodona de presentació del curs, amb el títol Per un territori viu: reptes i propostes des de l’economia social i solidària. La UVic acollirà l’esdeveniment, que comptarà amb Marc Castellnou, cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers i enginyer forestal; Aina Roca, pagesa al Serradet de Barneres i Mengem Osona; Jordi Navarro, geògraf i activista ecologista, i l’antropòloga i llibretera Carla Escarrà, com a moderadora. Les inscripcions, tant del curs com de la taula rodona, ja estan obertes. 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns