Skip to main content

Recerca

Inauguració del XV Congrés de la Societat Catalana d'Anatomia Patològica
Dr. Josep Arimany
Dr. Ramon Pujol
Dra. Irmgard Costa
Dra. Fina Climent
Primera sessió del workshop del congrés

La UVic-UCC acull el XV Congrés de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica

02.06.2022
Share
Recerca

La UVic-UCC va acollir, els dies 27 i 28 de maig, el XV Congrés de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica. La inauguració es va fer divendres passat al matí a l’Aula Magna de la Universitat i va anar a càrrec de Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic; Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC; Fina Climent, presidenta de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica (SCAP), i Irmgard Costa, presidenta sortint de la SCAP.

Josep Arimany va donar la benvinguda a totes les persones assistents al congrés i va fer una primera contextualització de la UVic-UCC, que, tot i celebrar enguany el seu 25è aniversari, “no és una universitat tan jove com sembla”. La presència a la ciutat de Vic de figures històriques com el Bisbe Ató i Gerbert d’Orlach, junt amb la creació de la Universitat Literària de Vic el 1599, són alguns exemples dels antecedents que posen en relleu la tradició universitària de la ciutat. El president de la FESS va explicar el paper que ha tingut al territori la UVic-UCC com a motor econòmic i de transformació social, i va exposar el creixement que ha experimentat la institució en els darrers anys. En aquest punt, es va referir especialment a la inauguració de la Facultat de Medicina el 2017 “en contra del que deia molta gent i de la manca de professorat que algunes persones hi auguraven”. Com a primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Vic va animar el públic assistent al congrés a conèixer, durant els dos dies, Vic i el seu patrimoni.

Ramon Pujol es va centrar en la seva experiència professional anterior com a metge de medicina interna a l’Hospital Universitari de Bellvitge per recordar la “relació molt satisfactòria” que ha tingut amb els especialistes en patologia. “Sempre he anat al seu darrere perquè em donessin el diagnòstic tan ràpid com fos possible, ja que quan esperem un diagnòstic és com si esperéssim un veredicte”, va afegir. Pujol va felicitar l’organització del congrés per haver previst “un programa fantàstic i molt interessant” i també va celebrar que la Societat Catalana d’Anatomia Patològica hagi publicat el llibre Història breu de l’Anatomia Patològica de Catalunya, de Josep Antoni Bombí, Miquel Bruguera i Jacint Corbella.

Per la seva part, Irmgard Costa va mostrar la seva satisfacció per poder fer el congrés de manera presencial a Vic, “la meva ciutat”, atès que el que estava programat per al 2020 es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia. Costa va agrair el suport rebut tant per part de la ciutat de Vic com de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC a l’hora d’organitzar l’esdeveniment i va acabar afirmant: “Estic segura que el programa científic serà un èxit”.

Les intervencions van acabar amb Fina Climent, que va destacar que aquest congrés era el resultat d’una suma d’esforços i que el seu contingut es trobava en un punt intermedi entre la continuïtat d’altres edicions —amb la sessió protagonitzada pels nous patòlegs, “el puntal de la nostra especialitat”, segons Climent— i les novetats, com ara el workshop de patologia digestiva que es feia divendres passat al matí.

Un programa de gran interès
La sessió matinal de divendres es va centrar en la patologia digestiva, a través d’un workshop en el qual es van tractar les lesions polipoides de còlon, el càncer gàstric, el càncer de pàncrees i els protocols diagnòstics i les lesions quístiques de pàncrees, a partir de l’exposició de diversos casos clínics. A la tarda es va poder seguir la sessió de nous patòlegs, en la qual van participar professionals de diferents centres hospitalaris de Catalunya.

L'endemà, dissabte, el Congrés va continuar amb el simposi Patologia 360 graus (de la Preanalítica a la Bioinformàtica), en el qual es van presentar experiències sobre el Biobanc, la patologia digital, FISH, NGS, la bioinformàtica i altres tècniques, a càrrec de biòlegs i patòlegs de la Xarxa de Bancs de Tumors de Catalunya, l’Hospital Arnau de Vilanova, l’Hospital Can Ruti, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital Clínic i IDIBAPS. Tot seguit, es va fer la conferència “Perspectivas de la patología del siglo XXI: retos y posibilidades”, a càrrec d’Enrique de Álava, director de la Unitat de Gestió Clínica d’Anatomia Patològica a l’Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla. A partir de la 1 del migdia, i abans de clausurar el Congrés, va tenir lloc l’assemblea de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica.

Durant les pauses que es van fer entre sessions, els membres del Comitè Científic del congrés van passar a valorar els 56 pòsters que hi havia exposats. Aquestes comunicacions estaven fetes per residents de l’especialitat d’Anatomia Patològica de diferents centres sanitaris de Catalunya i totes podien optar als dos premis al millor pòster presentat al Congrés. 
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns