Skip to main content

Comunitat Universitària

Lectures en conversa amb Jordi Lara
Lectures en conversa amb Jordi Lara
Ambient Sant Jordi 21
Ambient Sant Jordi 21

La UVic-UCC celebra la Diada de Sant Jordi amb actes literaris i roses

22.04.2021
Share

La celebració de la Diada de Sant Jordi s’ha avançat un dia, atès que el 23 d’abril és festa patronal a la UVic, i durant tota la jornada d’avui s’han pogut comprar llibres i roses a la parada que s’ha instal·lat al campus Miramarges de la UVic-UCC. En el sorteig de les últimes novetats editorials, al qual han participat unes 300 persones de la comunitat universitària entre el 6 i el 21 d’abril, i realitzat gràcies a la gentilesa de les llibreries Anglada, Foster&Wallace, Mater i Muntanya de Llibres, han resultat guanyadors i guanyadores les següents persones:

  • Júlia Malé ha guanyat el llibre Gemma, de la Llibreria Anglada
  • Jan Mompin ha guanyat el llibre Fills del febrer, de la Llibreria Mater
  • Roger Isern ha guanyat el llibre Una ruta fascinant per poblacions petites i diverses, amb encant i de fort caràcter rural, de la Llibreria Muntanya de llibres
  • Sara Sabi ha guanyat el llibre Cap altre amic que les muntanyes, de la Llibreria Foster&Wallace
  • Marina Jordana ha guanyat el llibre Cicatrius (in)visibles, de la Unitat d’Igualtat

Les persones afortunades poden passar per l’UHub a recollir el seu exemplar.

La vígila de la Diada de Sant Jordi s'ha pogut recollir un punt de llibre a qualsevol de les dues biblioteques de la UVic. Enguany, i coincidint que és l’Any Triadú, el punt de llibre recull tres frases de l’autor que tenen a veure amb la lectura. Estan extretes del llibre Textos i pretextos de pedagogia 1938-2008, d’Eumo Editorial, concretament del capítol “Una escola que llegeix”. D'altra banda, durant el dia d’avui, ensenyant el carnet digital de la UVic davant de l’edifici F de Miramarges es podia obtenir l’obsequi d’un llibre o d’una rosa. El programa d’actes d’enguany ha estat organitzat per l’Oficina de Gestió Cultural, Eumo Editorial i la Biblioteca Ricard Torrents, amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat i UAlumni.

Una presentació de llibre i un taller

El tret de sortida als actes literaris de Sant Jordi es va donar la setmana passada, amb la presentació del llibre Abededari de cel i terra (Eumo Editorial), de les autores Vanesa Amat, professora de la Facultat d’Educació i investigadora del grup de recerca GRELL, i Judit Piella, il·lustradora i ambientòloga. Durant l’acte de presentació, que es va fer el passat 15 d’abril, Amat es va encarregar de recitar poemes i explicar curiositats mentre Piella anava dibuixant. Entre totes dues van aconseguir captar l’atenció de la setantena de persones assistents mostrant com la poesia pot ser una porta d’entrada a la lectura per a petits i grans.

Aquest dimarts 20 d’abril al migdia va tenir lloc el taller en línia "Vols comunicar-te oralment amb eficàcia i naturalitat?", a càrrec de la professora Mariona Casas, autora dels llibres L’oratòria a l’abast de tothom (2020) i Els secrets de parlar en públic (2016), tots dos editats per Eumo. Al taller s’hi van connectar 9 alumnes de graus i màsters. Per als alumnes aquest taller era clau a l’hora de guanyar seguretat i eficàcia en les comunicacions formals en públic. Els exercicis pràctics del taller es van basar, en part, en el darrer llibre que ha publicat Casas. L’Oficina de Gestió Cultural, encarregada d’organitzar el taller, va sortejar tres exemplars d’aquest nou llibre entre els alumnes participants.

Lectures en conversa amb Jordi Lara

Un altre acte literari de Sant Jordi, que es va fer dimecres a la tarda, va ser la tercera edició –la primera en format presencial– de les Lectures en Conversa, dedicades a la novel·la Sis nits d’agost (Edicions de 1984), de Jordi Lara. A aquest club de lectura, organitzat per la Biblioteca Ricard Torrents amb la col·laboració d’Eumo Editorial, UAlumni i l’Oficina de Gestió Cultural, van participar-hi una quinzena de persones i va estar conduïda per Carme Rubio, que va ser professora de Jordi Lara, exestudiant de la UVic-UCC, en el seu pas per l’Escola de Mestres.

Després de la presentació de la trajectòria i l’obra de Jordi Lara per part de Carme Rubio, ella mateixa va iniciar un diàleg amb l’autor per anar desgranant l’obra triada. Sis nits d’agost construeix el relat dels últims dies de la vida de Lluís Maria Xirinacs, des que surt de Barcelona fins que es troba el seu cos al pla de cal Pegot (Ripollès), on es trasllada per deixar-se morir enmig de la natura. Tot i que podria semblar un reportatge, l’autor va deixar molt clar que es tracta d’una novel·la. I tampoc és una biografia, malgrat que l’obra dona a conèixer la figura Xirinacs. L’autor va destacar que volia donar resposta a una pregunta, que en realitat en són dues: Per què vol morir Xirinacs? Quina lliçó ens dona sobre la nostra mort?

Durant el club de lectura que es va fer, es va poder conèixer de primera mà quin és el procés de creació. Jordi Lara era prop de la zona quan van succeir els fets l’agost del 2007 i el van impactar. Aquesta idea, com d’altres, va quedar en el seu pensament i anava retornant. Un dia va decidir abordar-la i d’aquí en surt el llibre, deu anys després. A través dels dietaris de Xirinacs Lara va anar penetrant en el personatge i en va retratar els aspectes més essencials.

L’obra la configura “un protagonista que no hi és, però és latent”, un narrador que indaga en uns fets i que fa de “periodista, investigador, criminalista”, va dir Lara. La resta de personatges són de l’entorn de Xirinacs i dels fets. Molt són reals, però alguns no. “Si no cal inventar, no invento” va matisar l’autor, però va confessar que hi ha personatges inventats necessaris per construir i conduir l’obra, per curiositat dels participants a la sessió.

L’objectiu de les Lectures en Conversa és crear un club de lectura entre la comunitat universitària. La propera sessió es farà el 19 de juny a les 12 h i el llibre que es comentarà, del qual cal haver-ne fet la lectura prèvia, serà Des de la graderia, de Joan Arumí, Albert Juncà i Gil Pla.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns