Skip to main content

Recerca

Cartell de la Nit Europea de la Recerca

La UVic-UCC coordina els actes de la 5a Nit Europea de la Recerca a la Catalunya central

22.09.2022
Share

La UVic-UCC coordina les activitats que es faran a la Catalunya central en el marc de la 5a edició de la Nit Europea de la Recerca, l’última setmana de setembre. L’objectiu d’aquest esdeveniment és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats, i mostrar la recerca i la innovació de manera planera i divertida. D’aquesta manera, la població té l’oportunitat de conèixer els avenços científics que es desenvolupen al territori de la mà dels investigadors mateixos.

La Nit Europea de la Recerca, que se celebra de manera simultània a més de 25 països europeus, a Catalunya ofereix xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats gratuïtes per a tots els públics amb la col·laboració d’investigadors i investigadores de més de 50 entitats científiques. El programa sencer es pot consultar al web lanitdelarecerca.cat. Aquest projecte és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i a la col·laboració del consorci format per diverses universitats catalanes, entre les quals la UVic-UCC. Aquestes universitats exerceixen de coordinadores dels nodes de Girona, Barcelona, Lleida, Tarragona i la Catalunya central, amb estreta col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

Actes a Osona, el Bages i el Berguedà

Els actes de la Nit Europea de la Recerca que s’han programat enguany a la Catalunya central començaran aquest cap de setmana. El 24 de setembre tindrà lloc a Manlleu el taller Busquem petits geòlegs!, al Museu del Ter, adreçat a un públic familiar, per aprendre quins processos geològics amaga la geologia d’Osona i descobrir els secrets de les roques. També s’hi ha organitzat, per al 30 de setembre, la visita guiada Les obreres del Ter: una majoria invisible, al Museu del Ter. S’hi explicarà la recerca històrica que ha permès reflectir el paper protagonista de les treballadores del tèxtil al Ter que durant molts anys ha estat invisibilitzat i silenciat. El mateix dia també es comptarà amb l’activitat nocturna Nit dels ratpenats, una introducció al valor de la recerca sobre els quiròpters, seguida d’una sortida guiada entorn del passeig del Ter de Manlleu per observar l’activitat d’aquests petits mamífers mitjançant l’ús de detectors d’ultrasons.

A Manresa, dins el programa Amb la recerca, fem ciutat, el 28 de setembre es donaran a conèixer els resultats de les investigacions que es duen a terme a les universitats, els centres sanitaris i el centre tecnològic de la ciutat.

Pel que fa a Vic, es convidarà els assistents, el 29 de setembre, a fer un Got de ciència!, amb un format informal i amè per apropar la ciència i el coneixement a la ciutadania per mitjà de breus xerrades interactives. El personal investigador de la UVic explicarà la seva recerca al Casino de Vic i en el marc del programa de l’Ateneu de Vic.

A Berga, diversos investigadors i investigadores celebraran conjuntament la Nit Europea de la Recerca al Claustre de Sant Francesc, el dia 30. Hi intervindran membres de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona, així com de diversos centres de recerca: CREAF, ICGC i SMC.

Finalment, a Montesquiu l’1 d’octubre se celebrarà el Dia Mundial dels Ocells, en què es gaudirà de tallers i activitats centrats en aquests animals: una sortida ornitològica guiada, un espectacle infantil, una xerrada d’ornitologia i un concurs d’identificació d’ocells.

Per a qualsevol consulta sobre les activitats de la Catalunya central es pot contactar amb Èlia Bretxa (cerm@uvic.cat).

Centres educatius Magnet

En la 5a edició de la Nit Europea de la Recerca es farà un èmfasi especial per apropar la recerca als centres educatius de primària i secundària. En aquest sentit, el 30 de setembre, una vintena de centres educatius del programa Magnet, aliances per a l’èxit educatiu, impulsat pel Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill i l’ICE-UAB, organitzaran activitats als seus municipis en col·laboració amb equips de recerca de diferents institucions, en les quals s’implicaran l’alumnat, les famílies i el veïnat.

Entre aquestes activitats, destaquen els tallers divulgatius per acostar l’astronomia a les famílies d’Igualada que organitza l’Escola Gabriel Castellà en aliança amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i una exposició sobre el cervell per mostrar aquest òrgan complex des del punt de vista científic i artístic, organitzada per l’Escola Gayarre de Barcelona en aliança amb l’IBEC.

A més, durant tot el curs escolar, i en el marc del programa Magnet, es desenvoluparan quinze projectes de recerca en diferents escoles i instituts, per acostar els equips de recerca a l’alumnat, les famílies i els veïnats. Deu d’aquests projectes estaran impulsats per la Fundació Jaume Bofill en centres educatius Magnet, i els cinc restants per entitats del consorci coordinador de la Nit de la Recerca.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns