Skip to main content

Recerca

seminari 'Maternitats en temps de crisis. Evidències, aprenentatges i reptes en un món (post)pandèmic'
Montserrat Fernández durant la seva intervenció

La UVic-UCC duu a terme el seminari virtual Maternitats en Temps de Crisi. Evidències, Aprenentatges i Reptes en un Món (Post)pandèmic

Share

El dilluns 27 de juny es va desenvolupar el seminari virtual Maternitats en Temps de Crisi. Evidències, Aprenentatges i Reptes en un Món (Post)pandèmic, organitzat per la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la UVic-UCC. A través d'una trobada entre els àmbits de la recerca, l'associacionisme i el món professional entorn de la maternitat, el seminari pretenia analitzar l'impacte de la pandèmia en l'atenció sanitària a les maternitats; identificar dificultats, elements de millora i noves oportunitats per a garantir els drets reproductius en la maternitat per part dels sistemes de salut, i compartir experiències d'acompanyament i suport a la maternitat que siguin inspiradores per afrontar els reptes del futur.  

El seminari, que va comptar amb més de 90 participants, va ser presentat per Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO, que també el va concloure amb una intervenció que recollia les principals idees aparegudes en les intervencions. Aquestes van consistir en la necessitat de repensar la tensió existent entre seguretat i defensa dels drets reproductius de les dones, així com garantir la seva llibertat d’escollir de manera respectada sobre els diferents elements i processos dels seus parts i embarassos.

Àmbits acadèmic, sanitari i de l'associacionisme

Referent a l’àmbit acadèmic, les intervencions van anar a càrrec de Josefina Goberna Tricas, professora titular en la Universitat de Barcelona, a l'Escola d'Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que va presentar els resultats de la seva recerca sobre les implicacions ètiques de donar a llum en temps de pandèmia i sobre la seguretat i vulnerabilitat del part hospitalari després de l'impacte de la COVID-19. Seguidament, va parlar Helen Elden, professora titular en Ciències de les Cures de la Salut a la Universitat de Göteborg (Suècia), que va exposar les principals conclusions d'una recerca que va liderar a Suècia orientada a examinar els resultats de les mesures de qualitat implementades en aquest país en dones que van donar a llum durant la pandèmia de COVID-19. L’apartat acadèmic, el va cloure Montserrat Fernández, investigadora predoctoral de la Càtedra UNESCO de la UVic-UCC, qui va presentar els resultats de la recerca sobre "Drets sexuals i reproductius en temps de pandèmia: maternitat i covid-19 a Catalunya", duta a terme per la Càtedra el 2021.  

Pel que fa al món sanitari en l’àrea de l’atenció sexual i reproductiva, Salomé Álvarez Rodríguez, presidenta de la Federació d'Associacions de Matrones d'Espanya (FAME), es va referir durant la seva presentació a l'efecte de la pandèmia en les mateixes dones embarassades i en l'acompanyament sanitari durant l'embaràs, part i postpart des de l'experiència i el treball que ha realitzat la FAME.  

Finalment, i pel que fa a l’àmbit d’associacionisme en la defensa dels drets de la maternitat, van intervenir Marta Busquets Gallego, experta en gènere i drets sexuals i reproductius i presidenta de Dona Llum, associació catalana per un part respectat, qui va compartir les activitats i campanyes que ha dut a terme Dona Llum per reivindicar i defensar els drets de mares i nounats, i en rebuig a les afectacions a les pràctiques obstètriques com a excusa de la covid-19. I va cloure aquest apartat Aranzazu Villar Fernández, sòcia del Part És Nostre, associació feminista estatal que pretén millorar les condiciones d'atenció a mares i fills i filles durant els embarassos, part i postpart, i que va exposar la situació viscuda durant els últims dos anys en relació amb com l'atenció al part i el treball activista de l'associació durant aquest temps per garantir drets vulnerats a dones embarassades.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns