Skip to main content

Recerca

Taula rodona Beyond the borders of Europe

La UVic-UCC ha incorporat nou investigadors procedents d’Ucraïna des de l'inici de la guerra

Share

El 24 de febrer passat, ara fa quatre mesos, va començar la invasió de l’exèrcit rus a Ucraïna. El conflicte, que lamentablement encara avui en dia perdura, ha causat una de les majors crisis migratòries d’Europa dels últims temps, amb el desplaçament de milers de persones refugiades. Sensible a l’horror i al patiment de la població civil ucraïnesa, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha assumit la seva responsabilitat en aquest assumpte i ha pres el compromís social que li correspon com a institució acadèmica per oferir-hi el seu ajut en la mesura de les seves possibilitats. Per donar a conèixer i fer balanç de les accions que la UVic-UCC ha realitzat fins a l’actualitat, el dilluns al matí va tenir lloc a la Sala Segimon Serrallonga l’International Seminari Beyond the Borders of Europe: #Science4Ukraine and Writing for Inclusion, on es va presentar la tasca que va dur a terme el Centre Tecnològic BETA i la implicació del projecte de recerca WIN.

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va donar la benvinguda a tots els assistents al seminari, que es va fer íntegrament en anglès i que es va poder seguir de manera presencial i per streaming. Baños és el president del Comitè Internacional d’Emergències del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), constituït per primera vegada el 25 de febrer, precisament arran del conflicte bèl·lic a Ucraïna. Al seminari hi va participar el vicerector de Relacions Internacionals, Josep Bau; el degà de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP), Eduard Ramírez, i el director del Centre Tecnològic BETA, Sergio Ponsá, entre altres membres de la comunitat universitària. També hi va participar, a través d’un vídeo, el director de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, i es van connectar en línia membres del govern ucraïnès i de la Universitat de Poltava.

El CT BETA, coordinador de ScienceForUkraine

Des del primer moment en què va esclatar el conflicte bèl·lic, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC va liderar a l’Estat espanyol la campanya #ScienceForUkraine. Aquesta campanya va néixer d’una forma autoorganitzada, amb l’objectiu de donar oportunitats laborals als investigadors i a les investigadores d’Ucraïna perquè poguessin continuar la seva carrera professional durant el conflicte. En pocs dies, #ScienceForUkraine es va convertir en una iniciativa global que fins ara ha aconseguit oferir més de 2.000 oportunitats de treball per tot Europa a personal científic ucraïnès. Al mateix temps, la campanya ha ajudat a posar en contacte nombrosos estudiants de grau i màster d’Ucraïna amb universitats d’arreu del món que ofereixen estades específiques per a ells.

A l’Estat espanyol, on el CT BETA actua com a coordinador de #ScienceForUkraine, fins a l’actualitat s’han presentat aproximadament 120 ofertes de treball procedents de 75 institucions diferents (entre universitats, centres de recerca, centres públics recerca i altres institucions de l’àmbit científic) per a personal investigador ucraïnès, principalment investigadors postdoctorals i estudiants de doctorat. Al mateix temps, també ha permès articular centenars d’ofertes per a estudiants de màster i de grau perquè puguin continuar els seus estudis amb normalitat.

En aquest moment, entre el CT BETA i altres grups de la UVic-UCC, hi ha 9 persones ucraïneses que s’han incorporat a la institució, fent tasques de recerca i suport. En principi la seva estada és fins a finals d’any, depenent de l’evolució del conflicte als seus territoris i de la capacitat del CT BETA mateix per mobilitzar més recursos. La UVic-UCC es va encarregar, sobretot, de gestionar la seva arribada a Vic i de buscar-los allotjament a la comarca una vegada finalitzava el que els oferia el Consell Comarcal d’Osona. Actualment, tots aquests investigadors i investigadores resideixen, entre d'altres, a Tona, Vic i Seva, en habitatges pel seu compte, i s’han integrat plenament en les seves funcions laborals. Gràcies a la implicació directa del personal ucraïnès que s’ha incorporat a la UVic-UCC, l’equip del CT BETA també ha tingut l’ocasió de poder contactar directament amb personal científic de 64 universitats ucraïneses de 14 ciutats, prioritzant les més afectades pel conflicte.

Sergio Ponsá, director del CT BETA, considera que en aquest moment l’objectiu de la campanya #ScienceForUkraine és “continuar contribuint a preservar la comunitat científica ucraïnesa, amb la voluntat que algun dia pugui participar en la reconstrucció del seu país”. Ponsá afegeix que una campanya com aquesta “ens permet crear nous vincles amb entitats d’allà que, alhora, poden enriquir-nos molt a nosaltres”.

WIN, la col·laboració entre socis

Un altre exemple de la implicació de la UVic-UCC amb el conflicte ucraïnès és el projecte de recerca europeu Writing for Inclusion (WIN), que pretén construir espais d’entesa i diàleg per a infants i adults, tant a dins com a fora de l’escola, mitjançant accions d’acollida i solidaritat mútua. Aquestes accions es materialitzen amb l’escriptura i intercanvi d’històries entre els infants i amb el fet de compartir tradicions i cultures diferents. “Escrivint històries, els nens i les nenes han construït llaços d’amistat real amb els companys d’altres països europeus i encara avui aquest intercanvi continua”, explica Mireia Canals, investigadora principal del projecte WIN i professora de la UVic-UCC.

Els socis del projecte WIN s’han compromès amb l’exili dels socis ucraïnesos i han donat suport al desplaçament del personal investigador de la Universitat de Poltava (Ucraïna). La responsable de Relacions Internacionals d’aquesta universitat, Iryna Kohut, ha estat contractada per la UVic-UCC en el marc dels projectes WIN i DILECTINGS, i actualment està establerta a Osona. La UVic-UCC, juntament amb tot l’equip europeu del projecte, va implicar-se des d’un principi de manera totalment desinteressada i proactiva en el viatge que Kohut i el seu fill van fer durant gairebé un mes per Europa abans d’arribar a la comarca i instal·lar-s’hi, on se’ls ha ajudat en els tràmits personals, laborals i escolars.

En el marc del seminari que es va celebrar el dilluns, es van presentar el projecte WIN i tot el que s’ha dut a terme d’ençà de l’esclat de la guerra, com per exemple l’acompanyament a l’escola de primària de Poltava amb un intercanvi de cançons, dibuixos i escrits dels nens i nenes italians, hongaresos i catalans. El seminari va comptar amb la participació de mestres de l’escola de primària de Poltava número 18 d’Ucraïna, l’escola de primària Doshpuli d’Hongria i l’escola de primària Instituto Comprensivo Le Cure d’Itàlia, i de dues mestres de l’escola Les Pinediques de Taradell, a més a més de professores i investigadores de la Universitat Eötvös Loránd de Budapest (ELTE), la Poltava National Pedagogical University (PNPU), la Universitat de Florència (UNIFI) i la mateixa UVic-UCC.

“Tenim, a partir d’ara, una tasca rellevant: mantenir aquesta unió tan europea inclusiva que ha fet que ens convertíssim en una gran família”, explicava Canals. La pròxima trobada entre els socis europeus del projecte WIN serà la tercera setmana de setembre a Budapest per concloure la implementació del projecte a les escoles i analitzar-ne els resultats. Gràcies a un ajut Erasmus de mobilitat, la Universitat Eötvös Loránd de Budapest oferirà als investigadors ucraïnesos la possibilitat de viatjar a Hongria per poder assistir a la trobada i la Universitat de Florència acollirà recercadors ucraïnesos durant el mes de setembre.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns