Institucional
Institucional
Un moment de la taula rodona

La UVic-UCC participa a la sessió "Més enllà de la metròpoli", per fomentar la reconnexió entre els mons urbà i rural

18.11.2021
Share

El Casino de Vic va acollir dimarts passat una sessió del cicle Metròpoli Oberta, que va comptar amb participació de diferents persones vinculades a la UVic-UCC. La jornada va tenir lloc en el marc del procés participatiu “Barcelona Demà. Compromís metropolità 2030“, amb la voluntat de reunir persones expertes que ajudin a entendre millor el conjunt del territori i la reconnexió entre el món urbà i el rural. La sessió “Més enllà de la metròpoli” es va focalitzar en diferents àmbits de debat i reflexió vinculats a les comarques centrals i el desenvolupament territorial. L’acte l’organitzaven conjuntament Creacció i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).

En total van tenir lloc tres taules rodones a més d’una sessió de benvinguda i una de tancament. En aquesta primera va intervenir-hi el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, que va apuntar que “Catalunya compta amb un municipalisme molt actiu, amb iniciativa pròpia, visió i estratègia”. En una taula inaugural on es va posar de manifest la necessària coordinació de polítiques públiques transversals amb la participació del municipalisme com a eix central i amb una mirada global de país, Turró va afirmar que “és molt oportú fer aquest debat avui, perquè la percepció de les distàncies i del territori ha canviat”.

Turró va estar acompanyat del coordinador general del PEMB, Oriol Estela; el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarin Canales; i el president del Consell Comarcal, entitat sòcia de Creacció, Joan Carles Rodríguez Casadevall.

Pel que fa a les taules, el professor de la UVic i coordinador de la Càtedra del Món Rural Alfred Vernis va participar en la dedicada als vincles i les interdependències entre el món urbà i el món rural. La directora d’Eumo Editorial, Montse Ayats, va intervenir en la centrada en l’articulació de les infraestructures, en tant que membre del consell d’empreses de la Cambra d’Osona i del col·lectiu “Perquè no ens fotin el tren”. La tercera taula va girar a l’entorn de la  projecció de la marca Barcelona com a actiu per al conjunt del territori.

Barcelona Demà és el procés de reflexió i actuació col·lectiva que ha de portar la capital catalana a comptar amb un nou pla estratègic per a la metròpoli dels 5 milions: el Compromís Metropolità 2030. És, per tant, el procés de definició d'una estratègia compartida per a la regió metropolitana que farà front als grans reptes urbans del segle XXI. El projecte el promouen l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona (DiBA) i l'Ajuntament de Barcelona. La sessió de Vic també es va poder seguir per streaming.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns