Skip to main content

Recerca

Taller amb el CT BETA de la Nit de la Recerca 2020

La UVic-UCC se suma a la 4ª Nit Europea de la Recerca a Catalunya

16.09.2021
Share

La UVic-UCC participarà per quart any consecutiu a la Nit Europea de la Recerca, l’esdeveniment públic de divulgació científica que se celebra a Catalunya durant diversos dies al voltant de l’últim divendres de setembre. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. Les activitats que ofereixen més de 50 entitats científiques de Catalunya s’organitzen des de diferents localitzacions de cadascun dels nodes principals -Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Catalunya Central-Vic- i el programa complet es pot consultar al web lanitdelarecerca.cat.

Enguany, i per començar a escalfar motors, el node de la Catalunya Central oferirà, el dimarts 21 de setembre a la tarda, la conferència online “La importància del joc en les diferents etapes de la vida”. Aquesta xerrada, organitzada per DIXIT Vic, anirà a càrrec d’Imma Marín, especialista en educació i comunicació a través del joc i metodologies lúdiques per l’aprenentatge.

Ponències a Vic i Manresa

Un dels primers actes previstos serà el dimecres 22 de setembre a la tarda, a Manresa, on tindrà lloc la ponència “Amb la recerca, fem ciutat!”. Es tracta d’un acte organitzat per l’Ajuntament de Manresa – Regidoria d’Universitats, la UManresa (Campus Manresa de la UVic-UCC), la UPC Manresa, la UOC i la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa BCUM. En aquesta xerrada l’Observatori de la Recerca de la Catalunya Central presentarà un informe amb indicadors de recerca homologats sobre l’estat de l’activitat investigadora a Manresa. A continuació, les universitats del Campus Universitari de Manresa (UPC Manresa i UManresa-UVic-UCC), presentaran la recerca que es du a terme a cada universitat, explicaran algun dels seus projectes i com aquests impacten directament en millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

Durant tota la setmana personal investigador de la UVic-UCC i d’altres centres de recerca de Catalunya oferiran xerrades a diferents centres educatius de la Catalunya Central. També s’han programat unes microxerrades presencials, que tindran lloc divendres 24 de setembre a les 19 h a la Sala Modernista del Casino de Vic amb la col·laboració de l’Ateneu de Vic, i unes microxerrades online (en diferit) a través dels canals de youtube de la Nit de la Recerca i de l’UDivulga.

‘Workshop’ de compostatge comunitari a Les Masies de Roda

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC durà a terme el divendres 24 al matí un workshop de compostatge en comunitat per a alumnes d’una escola de primària, a l’àrea d’aportació de residus municipals de Les Masies de Roda. El workshop tindrà tres parts. La primera part, que es farà a l’escola, serà explicativa sobre què és la matèria orgànica, com compostem la matèria orgànica generada a casa i què és el compost. La segona part  consistirà en fer una aplicació de compost a l’hort de l’escola i sembrar algunes llavors. Per últim, a la darrera part, s’anirà amb l’alumnat de l’escola als compostadors de Les Masies de Roda, de manera que podran veure com es composta la matèria orgànica que aporta el veïnat del municipi.

De les 12 a les 13 h estarà oberta l’àrea d’aportació de Les Masies de Roda perquè qui ho vulgui passi a veure el sistema de compostatge comunitari i s’emporti compost a casa.  Aquest taller forma part de les accions de divulgació del projecte Europeu DECOST. El compostatge comunitari és un sistema que permet gestionar in-situ el 100% de la matèria orgànica generada al municipi i obtenir un compost d’alta qualitat pels veïns.

Sortides naturalistes

Per finalitzar, es portaran a terme dues sortides naturalistes organitzades pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la UVic-UCC, el Museu del Ter, l’Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN. En la primera, la “Nits dels ratpenats”, que tindrà lloc el divendres 24 de setembre al vespre, els participants podran observar l’activitat d’aquests petits mamífers mitjançant l’ús de detectors d’ultrasons a l’entorn del Passeig del Ter de Manlleu. En la segona, “Arbres i arbustos del bosc de ribera”, que es farà el dissabte 25 de setembre al matí, els participants faran un recorregut botànic a la vora del riu Ter per aprendre a identificar les espècies més característiques del bosc de ribera.

A diferència de l’any passat, en què tota la programació es va oferir en format online a causa de la pandèmia, aquest cop tornen les activitats presencials, que es realitzaran seguint les mesures de seguretat establertes contra la COVID-19. Així mateix, al canal de Youtube de la Nit de la Recerca, el públic podrà trobar més de 20 noves microxerrades conduïdes per investigadors i investigadores de Catalunya sobre temàtiques d’allò més diverses.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns