Skip to main content

Recerca

Consulta d'oncologia de la Fundació Althaia

L'activitat de recerca a Althaia creix un 12% el 2019 amb la participació d'investigadors de la UVic-UCC

04.02.2021
Share

El nombre d’estudis actius i d’assajos clínics de la Fundació Althaia durant l’any 2019 va ser de 209, xifra que suposa un 12% més el 2018, quan n’hi va haver 187. L’aportació de metges i investigadors de la UVic-UCC es va canalitzar a través dels tres grups de recerca de la institució reconeguts oficialment per la Generalitat de Catalunya: El grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS), el grup de recerca en Innovació docent, Simulació i Seguretat del pacient (GRINDOSSEP) i el grup de recerca en Cronicitat de la Catalunya Central. Entre tots ells el 2019 es van impulsar 13 línies de recerca, 53 projectes actius i 41 publicacions. Aquest increment reflecteix l’aposta, el treball i l’esforç de la institució i dels seus professionals a favor de la investigació i la recerca, línia estratègica que permet avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloren la pràctica assistencial i, en conseqüència, tenen una repercussió directa en els pacients i la població en general.

Concretament, i segons dades de la memòria del 2019 de la Unitat de Recerca i Innovació de la Fundació Althaia, el grup de recerca SAMIS va tenir 6 línies de recerca, 20 projectes actius i 25 publicacions. El grup GRINDOSSEP va tenir en marxa 3 línies de recerca i 4 projectes actius. I, finalment, el grup de recerca en Cronicitat de la Catalunya Central va tenir actives 4 línies de recerca, 29 projectes actius i va fer 16 publicacions.

Durant l’any 2019 hi va haver un total de 149 estudis actius de diferents àmbits i tipologies. També 60 assajos clínics, dels quals 45 van ser amb medicaments i 15 no farmacològics. Els assajos clínics amb medicaments són especialment rellevants perquè permeten que els pacients del territori puguin accedir als tractaments més nous i, alhora, conèixer el seu impacte en la nostra població. En total, l’any passat hi va haver 45 persones que van prendre part en un assaig clínic d’aquestes característiques. Els serveis que van participar en més assajos clínics van ser Oncologia (63%), Hematologia (10%) i Nefrologia (5%).

També hi va haver 52 pacients que van participar en estudis postautorització, l’objectiu dels quals és contribuir a una millor utilització dels fàrmacs –que ja estan aprovats per les autoritats sanitàries– i permeten, entre altres, determinar informació addicional relacionada amb els seus efectes.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns