Skip to main content

Internacional

L’afectació de la pandèmia sobre l’àmbit internacional de la UVic-UCC

L'àmbit internacional de la UVic-UCC s'adapta a les incerteses de la covid-19

05.11.2020
Share

Incertesa és la paraula que descriu els temps que corren. Agafar les maletes i anar a estudiar fora en moments de pandèmia global està a l’abast, només, d’alguns valents. Però l’activitat no s’atura i cal seguir-se formant. Alguns segueixen creient que, malgrat el que ens toca viure, marxar un temps a estudiar fora és la millor opció. Perquè, si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia per covid-19 és que digitalment podem seguir funcionant.

En aquest sentit, el vicerector de Relacions Institucionals de la UVic-UCC, Josep Bau, explica que el procés de virtualització de les estades internacionals s’ha vist potenciat. “Ja estàvem treballant en la implementació d'un model virtual i híbrid d’estades Erasmus per optimitzar els recursos i el desplaçament”, ha dit. A banda d’això, Bau remarca que les relacions entre institucions universitàries a nivell global cada vegada són més en xarxa, menys bilaterals, un fet positiu en el context actual que facilita l’experiència internacional, tant d’alumnes com de docents. El vicerector es mostra positiu i confiat, i creu que quan la situació sanitària millori “la connectivitat i l’interès pel desplaçament seguirà reforçat, i serà un fenomen molt interessant de veure”. Malgrat tot, és innegable que la pandèmia ha afectat, de difrents maneres i a diferents nivells, els projectes de recerca internacionals i la mobilitat d’estudiants i professorat de la Universitat.

La recerca internacional obre noves línies de finançament

Hi ha qui pensa que on hi ha un problema, hi ha una oportunitat. Aquesta màxima podria ser aplicable als programes internacionals H2020 i Erasmus+, que han obert dues noves línies de finançament per a projectes que tinguin a veure amb la covid-19. Tant és així que les convocatòries i sol·licituds de finançament per a projectes relacionats amb el nou coronavirus han augmentat molt, fins al punt que l’Oficina Tècnica de Recerca i Transferència del Coneixement (OTRI) ha creat un apartat específic per a les convocatòries de covid-19 dins el Butlletí de la Recerca, per donar visibilitat a aquestes convocatòries i afavorir noves oportunitats de recerca. Per contra, les estades da l'estranger són un dels àmbits de la recerca que s’han vist més afectat per la pandèmia. Actualment, dels dotze projectes amb estades internacionals que s’havien aprovat per a aquest any, només dos les estan duent a terme. 

Les estades de mobilitat i intercanvi tiren endavant

El nombre d’estudiants estrangers que cada any cursen algun tipus de formació a la UVic-UCC s’ha mantingut. Encara són molts els estudiants que cursen algun tipus de formació en facultats, com per exemple, la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB), que és una de les que n’acull més. Els programes de formació contínua, en canvi, sí que s’han vist afectats. Han quedat tots posposats, excepte un que s’està desenvolupant en línia. El programa Study Abroad no ha tingut matrícula en el primer semestre, però es treballa perquè durant el segon es pugui dur a terme.

Pel que fa a les estades internacionals d’alumnes a l’estranger, la directora de l’Àrea de Relacions Internacionals, Mercè Prat, ha reconegut que hi ha hagut menys davallada de la que s’esperava. Si bé és cert que les universitats internacionals han advertit que la modalitat de les classes i les normatives estan subjectes als governs de cada país, totes les universitats –majoritàriament europees– han acceptat la mobilitat internacional dels alumnes que l’han sol·licitat. Tot i que s’han mantingut els programes de beques i ajuts per a la mobilitat, la situació econòmica ha fet que alguns estudiants s’hagin fet enrere en la decisió inicial de marxar fora.

En aquest mateix sentit, la UVic-UCC ha estat oberta també a rebre alumnes d’intercanvi procedents d’altres països. La matrícula ha baixat substancialment, però s’ha pogut continuar oferint el servei a tothom qui ha volgut venir. Sobretot ho han fet estudiants de països europeus, perquè la llunyania i les diferencies culturals no suposen un problema d’adaptació per als nouvinguts. Des de l’Àrea de Relacions Internacionals es fa el seguiment pertinent de les estades d’estrangers, com s’ha fet sempre, en contacte amb les seves universitats d’origen.

Mercè Prat explica que per a fer una bona gestió de la mobilitat se segueixen les ordres de les comissions europees. En la mateixa línia, afirma que hi ha coses que estan canviant en l’àmbit de les Relacions Internacionals i queespera que no es perdin els avenços que s’havien fet fins ara. Però que sobretot confia que “l’any vinent la situació s’hagi controlat, a nivell de vacunes, i els alumnes tinguin les mateixes ganes de viatjar que tenien anys anteriors”.

Les mobilitats de pràctiques internacionals, ajornades o cancel·lades

Pel que fa a les mobilitats de pràctiques, la FCSB i la FETCH van decidir cancel·lar, tot just fa tres setmanes, les mobilitats de pràctiques internacionals. Totes dues facultats van anticipar-se a l’agreujament de la situació sanitària anul·lant les pràctiques a l’estranger i adaptant-les a l’Estat espanyol, de manera es puguin dur a terme igualment sense sortir del país. La resta de facultats han posposat les mobilitats internacionals fins al proper estiu, tot i que la directora del Servei de Carreres Professionals, Imma Casaramona, reconeix que “no sabem en quina situació ens trobarem, i ens haurem d’adaptar”.

Cada any, la UVic-UCC ha estat la casa d’acollida de molts estudiants estrangers en pràctiques, però aquest any el context ha canviat. La recol·locació, a nivell estatal, dels estudiants que volien fer les pràctiques internacionals cancel·lades, ha fet que no s’hagin pogut acceptar estudiants estrangers en pràctiques. La institució ha considerat que la dificultat de reubicar els alumnes afectats era molt alta, i per aquest motiu s’ha prioritzat cobrir aquesta necessitat.

Aprendre a conviure amb la incertesa

El vicerector de Relacions Internacionals, Josep Bau, reconeix que "la incertesa és un fet intrínsec quan es parla de les Rrelacions internacionals". Aquells que fan estades internacionals estan subjectes a múltiples factors que depenen dels seus destins. Per això, l’elaboració de plans de contingència ha estat una de les principals prioritats de l’Àrea de Relacions Internacionals aquests últims mesos. "S’han hagut de preveure tots els escenaris possibles i l’actuació corresponent per a cadascun", conclou Bau qui, malgrat tot, està concençut que “d’aquesta experiència en traurem moltes coses positives”.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns