Skip to main content

Recerca

Els tres equips guanyadors dels Vic i-Days 2022

L’equip Hearing guanya el campionat Vic i-Days 2022 amb una solució auditiva basada en un cribratge poblacional

17.11.2022
Share
Recerca

L’equip Hearing, integrat per les estudiants Khadija Krimi, Olatz Pérez, Ángela Galindo, Laura Miró i Ana Córdoba, va resultar guanyador del primer premi del campionat Vic i-Days 2022 que es va fer entre el 9 i l’11 de novembre a la UVic-UCC. Per donar resposta al repte que es plantejava en aquesta primera edició de la competició, el de la democratització de l’accés a la salut auditiva, les guanyadores van plantejar crear una eina complementària a una aplicació de salut ja existent (La Meva Salut) per tal de poder fer un cribratge poblacional en salut auditiva, de manera que funcioni com un suport al diagnòstic. 

El jurat va valorar que la proposta de Hearing, vinculada a la planificació sanitària, “té un punt d’impacte a curt termini i de maduresa major respecte a les altres”. L’equip guanyador estava format per estudiants de la UVic-UCC i  de la Universitat de València, i dues estudiants de l’Institut Castellarnau de Sabadell. El premi que van obtenir consistia en 500 euros i en l’oportunitat de poder viatjar amb part de les despeses pagades a la final dels i-Days, que es farà els dies 24 i 25 de novembre a Viena. 

Els premis del campionat Vic i-Days, que es van lliurar divendres al migdia a l’Aula Magna de la UVic-UCC, també van reconèixer en segona posició l’equip Audio Facility, format per Sergi Hidalgo, Laura Garcia, Marta Sánchez i Rayane Kilani, de l’Institut Castellarnau (Sabadell). En aquest cas, van fer una proposta per reduir els costos dels audiòfons i facilitar l’accés a solucions auditives a les persones amb rendes reduïdes. El jurat en va destacar l’atreviment, ja que “no és fàcil enfrontar-se als models de negoci tradicionals, sovint dominats per multinacionals”. L’equip va rebre 200 euros. 

En tercera posició, i mereixedor d’un premi de 100 euros, va quedar l’equip Easycom, que va plantejar fer un transcriptor amb intel·ligència artificial que pogués destacar les paraules que una persona amb pèrdua auditiva es pot perdre durant una conversa. “D’aquest projecte, que té molt futur, ens ha cridat l’atenció les possibilitats de fer una solució innovadora basada en la persona que ho pot necessitar”, va destacar el jurat. L’equip estava format per Marina Abanades, Eva Brossa, Clàudia Bocanegra i Helena Palma, de l’Escola Jesuïtes El Clot (Barcelona).

En total, a la competició, hi van participar una trentena d’estudiants, la majoria del cicle formatiu de grau superior (CFGS) en Audiologia Protètica, que van formar sis equips de treball. El jurat d’aquesta competició entre estudiants, que per primera vegada es feia a Vic, va estar integrat per Daniel Moreno, responsable d’Innovació de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS); Marina Geli, directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), i Raimon Jané, president d’ACAPPS Associació de famílies i persones amb sordesa. El jurat va valorar molt positivament l’alt nivell i impacte dels sis projectes presentats i l’experiència dels Vic i-Days, “on la gran guanyadora ha estat la UVic-UCC”, va dir Manuel Vidal-Ribas, membre de l’organització. 

Solucions a problemes reals

Vic i-Days 2022 és un esdeveniment competitiu que s’ha plantejat com a objectiu trobar respostes al repte de la democratització de l’accés a la salut auditiva, promovent solucions d’accessibilitat física, social o digital per a aquelles persones que tenen dèficits auditius. El tipus de solucions que es podien plantejar en aquesta competició eren molt diverses i anaven des de solucions digitals per a casos específics fins a solucions orientades a la prevenció, passant per millores en el procés de diagnòstic i per solucions invisibles per evitar estigmes o campanyes informatives, entre moltes altres.

El campionat Vic i-Days s’ha posat en marxa en el context d’implementació del nou grau en Audiologia General —el primer d’aquesta especialitat que s’impartirà a l’Estat espanyol— que la Facultat de Medicina de la UVic-UCC té previst oferir a partir del curs 2023-2024. Des de la Universitat s’estan impulsant projectes d’innovació i pensament crític que acostin els estudiants a les necessitats socials a les quals donen resposta les noves titulacions universitàries i, en aquesta línia, s’ha promogut el projecte Innovation Days (i-Days). Es tracta d’un campionat europeu d’innovació en l’àmbit de la salut promogut per la xarxa europea EIT Health i que en el cas de Vic està coorganitzat entre la UVic-UCC i l’Institut Català de Salut. 

Tres jornades de treball

Els equips participants en el campionat Vic i-Days van fer les seves jornades de treball a la Facultat de Medicina i divendres al matí van presentar les seves propostes a l’Aula Magna perquè el jurat pogués deliberar quines eren les millors. En aquesta competició podien participar-hi estudiants de grau i màster de totes les universitats catalanes, així com estudiants del CFGS d’Audiologia Protètica. Per prendre-hi part no era necessari complir cap requisit acadèmic o d’experiència prèvia en innovació, emprenedoria o salut.

Els estudiants van comptar amb l’experiència i l’assessorament d’una quinzena de mentors relacionats amb la temàtica proposada i amb qui es podien connectar en línia els dies 9 i 10 de novembre, de 15 a 21 h. L’objectiu de l’existència d’aquests mentors era que aportessin la seva expertesa a l’hora de solucionar els dubtes o orientar els equips i, alhora, desafiar-los i estimular-los en la solució que plantejaven. 

Els Vic i-Days 2022 estan organitzats per un consorci format per un soci acadèmic (UVic-UCC), un soci clínic (ICS-HGTIP), un centre tecnològic (Eurecat), un think tank (Fundació TIC Salut) i una start-up (Kiversal). L’objectiu és que els Vic i-Days es puguin dur a terme durant quatre anys consecutius, entre els anys 2022 i 2025.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns