Skip to main content

Recerca

Cori Calero a la seva ponència de les TLC
Cori Calero, Julita Oliveras i Josep Bau
Aula Magna de la UVic-UCC durant la ponència de Cori Calero

Més de 600 persones participen a la xerrada de Cori Calero a les TLC sobre escalfament global

18.11.2021
Share

La periodista ambiental de TV3 i divulgadora científica Cori Calero va ser la convidada a la segona xerrada de les 15es Tertúlies de Literatura Científica (TLC), centrada en l’escalfament global del planeta. L’acte, que va tenir lloc dimecres, va despertar un gran interès ja que van seguir-lo 660 persones, de les quals 180 ho van fer de manera presencial a l’Aula Magna de la UVic i 480, en línia. Calero, autora del llibre “Si el cel es tornés vermell”, va explicar la seva recent experiència com a periodista a la Coop 26, la cimera sobre canvi climàtic que s’ha fet a Glasgow, i va fer èmfasi en la importància d’actuar des d’ara mateix per fer front a l'emergència climàtica. La presentació de l'acte va anar a càrrec de Josep Bau, vicerector de Relacions Internacionals de la UVic-UCC.

La conferenciant va explicar que l’escalfament global és conseqüència de diversos factors entre els quals hi ha l’emissió de gasos d’efecte hivernacle derivats de l’activitat humana i que les conseqüències del canvi climàtic ja s’estan notant a tot el planeta “amb fenòmens meteorològics més extrems, més sovintejats i amb més sequeres i inundacions”. L’escalfament global, segons va apuntar Calero, també té efecte en la pervivència d’espècies animals com els insectes pol·linitzadors, facilitadors del 90% del que mengem. En aquest sentit, des del punt de vista de l’alimentació, la periodista va destacar que cal un canvi de sistema ja que “el 60% de tots els mamífers de la Terra és bestiar per a alimentar la humanitat i el 30% dels cultius es destinen a alimentar ramats”.

Calero va ser contundent en el missatge que va llençar a l’auditori: “Hem cremat la vida de la Terra en molt pocs anys”. En conseqüència, és vital no superar la línia vermella de l’1,5 ºC d’escalfament mitjà a tot el món en els propers anys, “temperatura que els científics diuen que no hem de sobrepassar per continuar sobrevivint”. La ponent va exhortar el públic a protegir el planeta des d’ara mateix malbaratant menys aliments, utilitzant menys recursos naturals i reduint el consum.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns