Skip to main content

Recerca

Primavera de Jacint Verdaguer

Presentació de "Primavera", de Jacint Verdaguer

11.05.2021
Share
Recerca

En el marc de la Festa Verdaguer de Folgueroles, divendres dia 14 de maig, a les 19 h, es presenta Primavera, un nou volum de la col·lecció Obra Completa en Edició Crítica (OCEC), que publiquen la Societat Verdaguer i Verdaguer Edicions.

M. Àngels Verdaguer —directora de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic-UCC, secretària de la Societat Verdaguer i coordinadora de l’Anuari Verdaguer. Revista d’estudis literaris del segle XIX— i Francesc Codina —professor emèrit de la UVic-UCC, membre del Patronat de la Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles i del comitè d’edició— seran els encarregats de presentar-lo: M. Àngels Verdaguer ha estat la responsable, amb Ramon Pinyol i Ricard Torrents, de la nova edició, i Francesc Codina n’ha estat el revisor.

Primavera, de Jacint Verdaguer, és la segona edició revisada de La Pomerola. Primavera, que substitueix la primera edició de 2013 a OCEC. Ara es parteix del text d’un manuscrit al·lògraf localitzat el 2019 en el fons Francesc Matheu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, que demostra, sens cap dubte, que Verdaguer el 1896 va presentar el poema —amb el títol Primavera— als Jocs Florals de Barcelona, on obtingué una menció honorífica a la Flor Natural, fet que aleshores se silencià ja que només consta a les actes no publicades del certamen barceloní.

No publicat per Verdaguer, ni pòstumament pels marmessors ni per Matheu que en guardava la còpia, el 1995 Ricard Torrents n’editava una primera versió titulada La Pomerola a partir d’un manuscrit de la Biblioteca de Catalunya i el 2013 Torrents i M. Àngels Verdaguer n’editaven la segona versió, titulada La Pomerola. Primavera, a partir d’un altre manuscrit autògraf de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Ara, a 125 anys de la participació als Jocs, es publica la darrera versió coneguda d’aquest remarcable poema, Primavera, un text que té un evident fons autobiogràfic —el vell trobador torna a la masia de la seva infantesa on ja ningú no el coneix i conta com, dalt la Pomerola, visqué l’èxtasi iniciàtic de la poesia— i és l’últim poema llarg verdaguerià, escrit a 51 anys, en ple conflicte, amb el qual volia provar la seva plena capacitat creativa. 

La presentació tindrà lloc al Centre Cultural, amb aforament limitat, es podrà seguir en directe pel canal de youtube de la Fundació Verdaguer, i acabarà amb la recitació d’un dels cants del poema a càrrec d’Anna Maluquer, amb Natàlia Arroyo, clarinet, una part de l’espectacle, que, amb música de Ramon Ferrer i sota la direcció de Pep Paré, es va estrenar el 2014 amb motiu de la publicació de la primera edició del llibre.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns