Skip to main content

Té la paraula

David Sanclimens: "La UVic-UCC ha ampliat la massa crítica i ha consolidat la seva presència a la Catalunya central, esdevenint la Universitat de referència en aquest territori que compartim"

Share

David Sanclimens i Solervicens és llicenciat i diplomat en Estudis Superiors en Dret (UAB). Ha combinat sempre la pràctica jurídica amb la Universitat: primer en un despatx a Barcelona i en el programa de doctorat en Dret Públic de la UAB, i després en entitats públiques i en la Fundació Universitària del Bages, on és secretari del Patronat, assessor jurídic i professor. La federació l’ha portat a la Secretaria del Patronat de la FESS i de la Fundació Kreas, com a integrant dels Serveis Jurídics de la UVic-UCC: un convençut d’aquest model, està clar.

Quin va ser el motiu pel qual t’hagis incorporat parcialment als Serveis Jurídics de la UVic-UCC?

Per la voluntat de les direccions generals de la FUBalmes i la FUBages (on tinc la meva dedicació professional principal) d’aprofundir en la coordinació dels Serveis Jurídics de tota la Universitat. La proposta va sorgir d’en Jordi Espona, responsable dels Serveis Jurídics de la UVic-UCC i secretari general de la FUBalmes, un excel·lent professional i gran persona.

 

Quina és la teva tasca dins aquests Serveis Jurídics?

Donar resposta, junt amb la resta de companys, a les qüestions jurídiques que se’ns plantegen, a petició de qualsevol àrea de la UVic-UCC (elaboració de convenis, normatives, informes, seguiment i al·legacions a nous projectes normatius, procediments administratius o jurisdiccionals, creació de noves persones jurídiques, i d’altres) o a iniciativa pròpia (secretaria dels òrgans de govern: convocatòries, propostes d’acord, actes, inscripció registral de la composició, etc.). I de forma compartida amb la resta de l’equip, quan sigui un tema que afecti l’àmbit acadèmic o corporatiu, una fundació o una altra.

 

Com veus la idea de configurar uns serveis jurídics que integrin els eixos acadèmic i corporatiu, i també l’àmbit federatiu?

Penso que és imprescindible per donar resposta al model singular de la nostra universitat, que combina un doble eix: la governança compartida acadèmica i corporativa, i la relació federativa entre la FUBalmes i la resta de fundacions titulars de facultats de la UVic-UCC. L’adopció d’acords passa, per tant, per un procés necessari de formació de consensos, procés en el qual uns serveis jurídics comuns poden tenir i tenen una contribució significativa. Compartim criteris, coneixements, documents i esperit d’equip, i un bon lideratge, compartit entre la Secretaria General de la Universitat i la de la FUBalmes.

 

Tu que has viscut el procés de federació des de la primera línia, quina valoració en fas?

En faig una valoració molt positiva. Per a la FUBages, la primera a federar-se i la que he viscut directament, ha suposat un salt endavant important, que ha transformat els seus centres des d’escoles universitàries adscrites a la UAB a facultats de la UVic-UCC, que configuren el Campus Manresa de la Universitat. La UVic-UCC ha ampliat també massa crítica i ha consolidat la seva presència a la Catalunya central, esdevenint la Universitat de referència en aquest territori que compartim. Els lideratges de les respectives institucions hi han contribuït de forma molt decisiva i és de justícia constatar-ho. Ha estat també un procés gradual de coneixement i reconeixement mutu, que ha permès en molts casos no només sumar sinó multiplicar indicadors i resultats.

 

Quins aspectes s’han de polir per garantir un bon encaix de les institucions federades?

Cal aprofundir en el coneixement recíproc per part de tots els que formem les institucions de la UVic-UCC: reunions i trobades presencials en un lloc i en un altre, iniciatives en què participin PAS i PDI de totes les institucions federades, totes elles amb l’objectiu de reforçar la confiança mútua. I posar en valor el nostre model organitzatiu, que combina el respecte a l’autonomia de les institucions federades amb la lleialtat federativa, i la vocació de servei públic amb una gestió de patronat que compta amb un major grau d’adaptabilitat a les circumstàncies canviants. Un model que pot ser referent en el marc del debat sobre la governança de les universitats.

 

Creus que el pacte federatiu ha tocat sostre?

Jo diria més aviat que el model federatiu està consolidat i que forma part del sistema institucional de la UVic-UCC, recollit abastament en la darrera modificació de les Normes d’organització i funcionament (NOF) de la Universitat i incorporat també als Estatuts de les fundacions. És un model propi que permet un creixement equilibrat i sostingut de la universitat compatibilitzant la singularitat de les entitats federades amb un projecte universitari comú i compartit.

 

Com a secretari també dels patronats de la FUBages, la FESS i de Kreas, com viuen el seu encaix dins la UVic-UCC?

Són tres realitats diferents: del procés de federació pioner de la FUBages n’he parlat abans, el seu encaix dins la UVic-UCC està ben consolidat i així crec que ho viu el seu  Patronat.

La FESS, titular de la Facultat de Medicina, és filla, en el sentit de cofundada, per la FUBalmes i la FUBages i, en certa manera, un dels vaixells insígnia de la UVic-UCC, per producció científica, perfil docent/assistencial de bona part del professorat, excel·lents qualificacions d’accés per preinscripció del seu estudiantat i doble unitat docent a Vic i a Manresa a partir del tercer curs. És des d’aquestes singularitats que la FESS viu el seu encaix a la UVic-UCC.

La Fundació KREAS, cofundada per la FUBalmes i la patronal càrnia FECIC per oferir formació professional des d’Olot, és un model molt singular i referent: una universitat impartint educació superior conjuntament amb el sector productiu. L’encaix amb la UVic-UCC es produeix principalment amb el suport i la presència de la Universitat en els òrgans de govern, i compartint experiències, decisions i iniciatives conjuntes dins el Consell del Campus Professional de la UVic-UCC.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns