Skip to main content

Té la paraula

Javier Peña: "Amb la UVic-UCC compartim una visió similar sobre l’educació superior, mantenim una cultura semblant i apostem per uns estudis universitaris de qualitat"

22.02.2021
Share

Javier Peña és doctor en Ciències Químiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. Exerceix des del 2016 com a director general d’Elisava, on va ser cap d’estudis del grau en Enginyeria de Disseny Industrial, des del 2010 fins al 2016, i codirector del màster en Producció Gràfica i Packaging entre el 2004 i el 2008. Apassionat del món dels materials i la matèria, comparteix la màxima que tot a la vida és energia, freqüència i vibració, i centra la seva recerca en els nous materials funcionals i la seva interacció amb l’entorn. Fundador de Materfad, ha comissariat diverses exposicions i és autor i editor de diversos llibres de text i de ficció en l’àmbit dels materials. Avui l’entrevistem perquè ens expliqui com han viscut el procés de federació amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

Per què és un èxit la incorporació d’Elisava dins la UVic-UCC com a entitat federada?

La incorporació d’Elisava dins la UVic-UCC suposa un pas endavant clau per a l’Escola, que deixa de ser un centre adscrit per esdevenir una facultat de ple dret. Elisava, la primera escola de disseny de l’Estat, que es va fundar fa ara 60 anys, passa a convertir-se en la Facultat de Disseny i Enginyeria d’un projecte de gran prestigi i de país com és la UVic-UCC. Aquest pas representa participar activament en els òrgans de govern d’un projecte universitari sòlid i aportar també la visió multidisciplinària, transversal i oberta del disseny a les decisions estratègiques de la UVic-UCC. També ens permetrà posicionar el disseny i l’enginyeria de disseny industrial com a agents transformadors de la societat amb gran impacte en la formació, la investigació i la definició del present i el futur de la nostra societat. A més, convertir-nos en un centre integrat i federat de la UVic- UCC ens permetrà tenir les credencials adients a Europa per consolidar el nostre posicionament i ampliar el ventall de projectes de recerca i transferència de coneixement als quals podrem optar.

Com ha estat aquest procés de federació?

Ha estat i està essent un procés intens i il·lusionant, que ens ha permès i ens permetrà (això acaba de començar) treballar conjuntament en un gran projecte com és la UVic-UCC, i amb persones i professionals que ja són amics i amigues. Ambdues institucions compartim una visió similar de com ha de ser l’educació superior, mantenim una cultura semblant i apostem per uns estudis universitaris de qualitat i prestigi. Per tant, aquesta aliança només pot aportar-nos avantatges i beneficis per créixer i consolidar els nostres projectes acadèmics. Essent així, només puc dir que fins ara ha estat apassionant. 

Què és Elisava?

Elisava és la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona de la UVic-UCC. Aquest 2021 farà 60 anys que es va fundar amb una idea, missió, objectiu, esperança i clara vocació: formar les noves generacions amb capacitats crítiques i conscients per donar resposta als reptes de la nostra societat en el present i el futur, generant impacte en el territori a través del disseny. Elisava és una comunitat de professionals i estudiants (des de la seva fundació, més de 17.000) que s’identifica amb el seu projecte i que, des de qualsevol part del món, aporta i deixa la seva empremta. Elisava s’ha consolidat com una de les escoles de referència internacional en la generació i transferència de coneixement en les àrees del disseny i enginyeria de disseny industrial. L’Escola ha jugat i juga un paper actiu en el desenvolupament d’un nou model social, humà i econòmic a través de la investigació i la innovació, el desenvolupament sostenible i la integració de la diversitat.

Quines coses pot aportar Elisava al conjunt de la UVic-UCC?

Elisava aportarà un centre de disseny amb estudis universitaris de qualitat i de dimensió internacional amb la incorporació del grau en Disseny i Innovació i del grau en Enginyeria de Disseny Industrial, del màster Universitari en Disseny i Comunicació, i una àmplia oferta d’estudis de màster i postgrau i formació contínua. Elisava treballarà per aportar també la visió multidisciplinària i transversal del disseny i l’enginyeria de disseny industrial, claus en un context social de canvi i transformació.

En què notaran estudiants i professors d’Elisava que formen part de la UVic-UCC?

Tots notarem que hem fet un pas endavant i que formem part d’un gran projecte. L’alumnat i el professorat d’Elisava continuarà treballant i exercint amb les mateixes condicions, ja que cadascuna de les institucions mantindrà la gestió dels seus centres i recursos humans, tecnològics i patrimonials. Ambdues entitats treballarem a partir d’uns principis de cooperació i coordinació federativa per compartir criteris comuns en el desenvolupament de metodologies docents i d’aprenentatges, així com l’impuls de la recerca i transferència de coneixement. L’alumnat d’Elisava passarà a formar part de l’estudiantat de la UVic-UCC i de la seva comunitat universitària, els títols que obtindran seran de la UVic-UCC i es regiran per la seva normativa acadèmica i pel seu reglament de drets i deures dels estudiants.

A partir d’aquesta federació, quins objectius es proposa Elisava a curt i a mig termini?

Ens en proposem molts, però resumint, els tres objectius prioritaris que ens hem fixat a curt i mig termini són:

El primer, és fer partícip i integrar tota la comunitat Elisava en aquesta nova realitat, mantenint la nostra identitat i l’esperit de millora continua i de dinamisme que ens ha caracteritzat des del 1961, posicionant-nos com l’Escola de disseny i enginyeria referent a nivell local i internacional.   

Com a segon objectiu, consolidar tota la formació actual en el marc UVic-UCC i començar a trobar, ja com a Facultat de Disseny i Enginyeria, sinergies amb la resta de facultats UVic-UCC per tal de generar noves oportunitats a nivell de programes acadèmics i de recerca.

I, com a tercer objectiu, continuar potenciant, reforçant i posicionant la recerca i la transferència de coneixement com a eina d’internacionalització i com una porta estratègica oberta al món per generar impacte real en la nostra societat.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns