Skip to main content

Té la paraula

Lídia Munmany: "Amb el projecte U-Europe podrem fer una tasca més proactiva de promoció, assessorament i acompanyament als grups de recerca"

09.06.2021
Share

Lídia Munmany és llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració (UAB) i té un màster en Gestió de la Ciència i la Innovació (UPV). Va entrar a la UVic  l'any 2007 i des del gener del 2016 és la responsable de la Unitat de Gestió de la Recerca - Oficina de Projectes de l'OTRI. Avui l'entrevistem perquè ens expliqui què és el projecte U-Europe, que s'acaba de posar en marxa per ajudar els grups de recerca a accedir a convocatòries de finançament europeu.

Quins objectius es persegueixen amb la posada en marxa el projecte U-Europe, el pla d’internacionalització de la recerca de la UVic-UCC?

Una de les línies de treball del mandat del vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Collet, és “Europa per a tothom” i té l’objectiu que tots els grups de recerca de la UVic-UCC que encara no estiguin participant en projectes europeus puguin fer el salt a convocatòries de finançament europeu. A partir d’aquí, fa un any i coincidint amb una convocatòria de finançament externa, des de l’Oficina de Projectes de l’OTRI es va definir un pla d’acció que engloba 5 objectius:

  1. Implementar una estratègia interna per promoure i impulsar la internacionalització dels grups de recerca de la UVic-UCC, especialment la participació a Horizon Europe.
  2. Oferir formació en programes de finançament europeu als grups de recerca.
  3. Millorar i incrementar la capacitació de l’Oficina de Projectes de l’OTRI.
  4. Millorar la visibilitat dels grups de recerca a nivell internacional.
  5. Potenciar la col·laboració entre la UVic-UCC i el territori en la presentació de projectes europeus.

Per què la UVic-UCC el posa en funcionament ara?

El projecte U-Europe es va definir fa un any perquè el vam presentar a una convocatòria competitiva del Ministerio de Ciencia amb la intenció de poder rebre finançament per desenvolupar-lo. Tot i que el projecte va estar molt ben valorat no vam rebre el finançament. De totes maneres el projecte, tot i ser ambiciós és realista i, per tant, des de l’Oficina teníem clar que el volíem tirar endavant encara que fos de forma més gradual.

Ara mateix estem en un període clau, ja que s’acaben d’aprovar els principals programes de finançament europeu (Horizon Europe, Erasmus+, NextGenerationEU, etc.) amb un increment important de pressupost i just acaben de sortir les primeres convocatòries, per tant creiem que és un bon moment per posar-lo en funcionament.

De quina manera el pla ajudarà els grups de recerca de la Universitat a internacionalitzar-se?

Fins ara, des de l’Oficina de Projectes de l’OTRI ens centràvem a gestionar els projectes de recerca competitius que el PDI de la UVic-UCC aconseguia, i la tasca de promoció era més reactiva que proactiva. Amb la posada en marxa del pla, la primera de les accions que portarem a terme és una reunió amb cadascun dels grups per saber quines són les seves necessitats en relació a la internacionalització, i a partir d’aquí definirem un pla d’acció individualitzat per grup que pot incloure cerca de convocatòries específiques que puguin finançar la seva idea de projecte, suport en la preparació de les sol·licituds de finançament, redacció de parts transversals de la memòria, identificació de xarxes de posicionament, entre d’altres.

En segon lloc el pla pretén millorar i incrementar la capacitació tant dels investigadors i investigadores com del personal de l’Oficina de Projectes. En aquest sentit es programaran cursos de formació per al PDI, es fomentarà que participin com a avaluadors en els programes de finançament europeu i des de l’Oficina de Projectes ens formarem per poder donar un suport més intensiu en la fase de preparació de les propostes.

Per altra banda, la nostra intenció és poder ajudar les persones investigadores que ho necessitin a identificar xarxes internacionals d’interès i a posicionar-se per poder formar part dels Advisory groups (grups d’experts que assessoren la CE en la definició dels programes de treball). També volem posar en marxa un servei d’acompanyament a sessions informatives de la Comissió Europea, destinat als investigadors i investigadores amb menys experiència.

Aprofito per comentar que l’equip que formem part de l’Oficina de Projectes de l’OTRI ens hem anat especialitzant per tipologia de convocatòries i, per tant, una part de l’equip està especialitzat en convocatòries de finançament europeu. Tot i que cada un dels gestors porta una cartera de projectes important, creiem que era necessari fer un pas més per intensificar las tasques de promoció. D’aquí que fa un any definíssim el projecte U-Europe amb la part de l’equip que està especialitzat en finançament europeu: la Marta Basco (des de l’OTRI central) i la Mireia Aguilera, la Bruna Miralpeix i la Marta Manrubia (des del CT BETA). Recentment s’han incorporat a l’Oficina de Projectes en Luis Escuder i la Jordina Fornell que, conjuntament amb en Marcel Bassachs, gestor-promotor del CEIG, el CEEAF i el CRED, se sumaran al projecte. Sense ells i sense el suport de la direcció de l’OTRI i del Vicerectorat de Recerca aquest projecte no seria possible.

Per què es vol promoure especialment la participació dels grups de recerca al programa HorizonEurope? Quins beneficis aporta aquest programa?

El programa HorizonEurope és l’instrument principal de la Comissió Europea per finançar la recerca i la innovació durant els propers set anys (2021-2027), i és per aquest motiu que bona part del pla que hem definit va encaminat a facilitar l’accés del nostre PDI als fons que ofereix aquest programa. Ara bé, no deixarem de banda les oportunitats que ofereixen altres programes de finançament com poden ser ERASMUS+, LIFE, INTERREG... que, tot i ser una mica menys competitius, són una bona via d’accés per als grups de recerca que volen començar a participar en convocatòries competitives a nivell europeu.

Un dels objectius del pla d’internacionalització és millorar la visibilitat dels grups de recerca en l’àmbit internacional. Encara no es fa prou difusió de la investigació que s’està duent a terme fora de l’àmbit català o espanyol?

Aquest objectiu va dirigit, més que a reforçar la difusió de la recerca, a potenciar la participació de les persones investigadores en xarxes internacionals. Cal tenir present que la majoria de convocatòries dels programes de finançament europeu estableixen que les propostes es presentin mitjançant un consorci internacional. Per tant, és molt important que els grups de recerca tinguin una xarxa de col·laboradors a nivell europeu. En aquest sentit, el nostre objectiu és ajudar els grups que ho necessitin a identificar les xarxes que poden ser del seu interès.

Quants projectes de recerca està gestionant en aquest moment la Unitat de Projectes de la UVic-UCC i quins són els principals programes als quals pertanyen? Per què?

Actualment estem gestionant al voltant de 100 projectes de recerca competitius amb un pressupost total de gairebé 12 milions d’€, quasi la meitat dels quals estan finançats per programes de finançament europeu (H2020, LIFE, ERASMUS+, INTERREG, ENI).

També tenim projectes finançats pel Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica e Innovación del Ministerio de Ciencia i per convocatòries de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), entre d’altres.

Quins són els principals reptes que s’ha fixat a mig termini la Unitat de Gestió de la Recerca – Oficina de Projectes de la UVic-UCC?

Com ja he comentat, fins ara havíem estat una oficina que dedicàvem el 90% del nostre temps a gestionar els projectes obtinguts. El primer dels nostres reptes és poder dedicar més temps a les tasques de promoció i assessorament. Per tal d’acompanyar i assessorar els nostres investigadors durant la fase de sol·licitud de l’ajut i, per tant, que la nostra feina es pugui acostar una mica a la que fan les consultores de projectes.

Un segon repte és poder-nos implicar més en la gestió cientificotècnica d’aquells projectes que estem coordinant des de la UVic-UCC.

A nivell d’institució, el repte a mig termini és incrementar el nombre de sol·licituds de finançament europeu que es presenten cada curs i intentar alhora que se’n presentin des de tots els grups de recerca/àmbits de coneixement de la UVic-UCC. A llarg termini el projecte U-Europe persegueix incrementar el finançament europeu obtingut, com a input, i com a output la contribució a fer avançar la ciència a través de l’augment de les publicacions científiques en revistes internacionals d’alt impacte i de la transferència d’aquest coneixement.

Com a últim repte, la UVic-UCC es vol posar al costat del territori per col·laborar en els projectes estratègics i per ajudar a internacionalitzar les entitats i empreses de la comarca d’Osona i de la Catalunya central en sentit ampli.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns