Skip to main content

Té la paraula

Mireia Triquell: “El clima que es respira dins l'equip és un factor clau perquè el conjunt de professionals sentin pertinença al grup i als projectes”

19.01.2023
Share

Mireia Triquell és diplomada en Educació Social, llicenciada en Pedagogia, formada en Neurolideratge i en Dret Laboral, i està a punt d’acabar el grau en Psicologia Clínica. Fa més de 20 anys que treballa entorn dels recursos humans, primerament, en projectes de responsabilitat corporativa i, posteriorment, en organitzacions. Des del 2021 és la directora de l'Àrea de Polítiques del Talent, des d’on s’acaba d’impulsar el nou projecte Mentor Expert, que ha de marcar el full de ruta de les diferents iniciatives orientades a processos de desenvolupament, canvi i transformació d’equips i persones.

Quins objectius té el projecte Mentor Expert?

La mentoria, tot i tenir un significat molt ampli, pretén el desenvolupament personal i professional a través de l'intercanvi de coneixements, habilitats i experiències. És per això que des de l’Àrea de Polítiques del Talent hem dissenyat una proposta específica per al conjunt del PAS de la UVic, amb l'objectiu de proporcionar els recursos per a la millora de l'execució de tres competències que ens semblen cabdals, com són: construcció d'equip, gestió de les emocions i lideratge.

Per què aquestes competències?

En el cas de la construcció d’equips, creiem que cal aportar coneixement sobre com hem d’actuar dins d’un equip de forma col·laborativa i aportant-hi valor. Creiem que el cas de la gestió de les emocions és molt important perquè fa referència a la capacitat d’identificar, regular i relacionar-nos amb les nostres emocions i amb les dels altres. Finalment, la capacitat de lideratge dels equips en qualsevol institució és imprescindible per poder influir i inspirar les persones, cosa que permetrà assolir els propòsits amb plenitud, satisfacció i màxima autogestió.

Com es portarà a terme el programa?

El projecte Mentor Expert està plantejat des d'una perspectiva pràctica, relacionant les tres competències descrites. S'experimentaran propostes de canvi a través d'identificar com es veu cadascú dins l'equip en aquests moments, i quins són els passos naturals que volen i necessiten fer. En aquestes sessions es treballaran eines i recursos dirigits a facilitar les relacions saludables i eficients dins l'equip. A més, el conjunt de professionals que lideren aquests equips descobriran respostes de lideratge adequades a les necessitats de l'equip, l'organització i el context de la UVic.

Per a la competència de construïm equip, es contemplen un total de quatre sessions grupals, amb una durada d'una hora i trenta minuts cada sessió. Per a la part de gestió de les emocions es faran tres sessions grupals d'una hora i vint minuts cadascuna. Finalment, per a la competència de lideratge es faran tres sessions grupals de dues hores cadascuna i dues sessions individuals d'una hora cadascuna. El projecte contempla aproximadament un total de vint a vint-i-cinc hores havent realitzat totes les competències. Les sessions les conduirà Elisabet Freixa, experta en processos de desenvolupament, canvi i transformació organitzacional d'equips i persones, amb base humanista, sistèmica i participativa.

Com neix la idea del programa Mentor Expert?

El projecte Mentor Expert, creat des de l'Àrea de Polítiques del Talent, neix arran de l'anàlisi constant i la voluntat de vetllar per l'orientació al benestar i excel·lència de les persones que treballen a la UVic. El projecte es contextualitza sota una mirada sistèmica, on un dels objectius principals és desenvolupar la coparticipació i la corresponsabilitat de les persones que hi intervenen utilitzant diferents opcions metodològiques.

Quina importància té que els equips treballin ben alineats?

Els equips necessiten treballar des de la coherència interna per obtenir i mantenir bons resultats, de la mateixa manera que ens passa als individus. Tal com exposa James Clear en el seu llibre Hàbits atòmics, sovint es dona el cas que allò que crèiem que succeiria d'una determinada manera acaba succeint d’una forma totalment diferent, i genera pèrdua de temps i recursos, lligats a una sensació de decepció i frustració. Des de la consciència, podem sobreviure i, fins i tot, gaudir de les diferents realitats que ens trobem.

Qualsevol equip (sigui professional o personal) passa per diferents situacions, siguin moments o etapes. Sovint es produeixen estancaments, situacions que queden sense resoldre, temes pendents dins els equips, etc. Parlem de conflictes encoberts, sovint microconflictes, als quals restem d'importància i continuem com si res. Aquests, si no es resolen, comprometen el benestar de les persones que formen part de l'equip i, alhora, comprometen els resultats. Cal tenir en compte que treballar aquests aspectes és clau per fidelitzar el talent intern. El clima que es respira dins l'equip és un factor clau perquè el conjunt de professionals sentin pertinença amb el grup i els projectes.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns