Skip to main content

Té la paraula

Núria Roca: "La Doctoral Training Week ofereix als doctorands i doctorandes les eines que els han de permetre afrontar amb èxit la carrera professional i investigadora"

11.03.2021
Share

Núria Roca i Terricabras és llicenciada en Filologia i màster en Direcció de la PIME Internacional (UVic-UCC). És a la UVic des del desembre de 2008 quan es va incorporar com a gestora de projectes de recerca a l’OTRI. A partir del curs 2011-2012 va passar a dedicar una part de la seva jornada a la gestió del doctorat i al projecte de creació de l’Escola de Doctorat sota la direcció de la vicerectora Marta Otero, de l’adjunta Montserrat Capellas i del director de l’Escola, Antoni Tort. Més endavant, a partir del curs 2013-2014, va la ser tècnica de l’Oficina de Doctorat i des del curs 2017-2018 n'és la tècnica responsable. En aquesta entrevista ens explica què és i per què s'organitza la Doctoral Training Week.

Per què fem la Doctoral Training Week?

En el marc de la Doctoral Training Week (DTW) oferim un conjunt de propostes formatives de caràcter transversal a tots els doctorands i doctorandes que tenen la tesi inscrita a la UVic-UCC amb l’objectiu que puguin consolidar la seva formació científica. L’objectiu principal és que tots els nostres doctorands i doctorandes adquireixin, en finalitzar la seva tesi doctoral, el conjunt de competències corresponents al nivell 4 del MECES, de nivell de doctor. Però alhora, el fet que en les activitats hi participin doctorands de tots els programes i de diferents àmbits de coneixement afavoreix l’intercanvi entre ells perquè, en definitiva, tenen un propòsit i inquietuds molt similars.

D’altra banda, concentrar totes les activitats en una setmana permet als doctorands i doctorandes organitzar-se amb antelació i planificar quines activitats són del seu interès. De fet, enguany van poder accedir a la programació ja des de l’inici de curs. 

Què representa per a l’Escola de Doctorat?

Per a l’Escola de Doctorat, tenir un programa formatiu intensiu de caràcter transversal i de qualitat com la DTW és important perquè, d'una banda, i com hem apuntat abans, ens permet oferir una formació de qualitat complementària a la científica i, de l’altra, fa possible que donem compliment a la normativa estatal que regula els ensenyaments de tercer cicle a l’Estat espanyol i a la de les agències per a la qualitat encarregades d’avaluar i fer un seguiment periòdic de les titulacions oficials.

A més, la DTW ofereix als doctorands i doctorandes un joc d’eines que els ha de permetre afrontar la carrera professional i investigadora amb èxit, sigui a la universitat, a l’empresa o en altres àmbits.

És per aquest motiu que en el disseny de la setmana s’ha comptat amb la col·laboració i l'assessorament de tots els coordinadors i coordinadores de programes de doctorat de la UVic-UCC. També s’ha pres de referència l’informe d’Eurodoc, un estudi internacional que identifica quines són les competències transversals més rellevants que haurien d’adquirir els doctorands i doctorandes per millorar la seva ocupabilitat, i les recomanacions de VITAE, un grup de treball que dona suport al desenvolupament professional d'investigadors i investigadores.

Aquests referents, les valoracions dels assistents en l’edició passada i el treball conjunt entre les tècniques de l’Oficina i els coordinadors ens ha permès estructurar de forma òptima els diferents blocs de formació transversal. Aquest any s’han concentrat aquelles activitats de format més curt dins la DTW i les més extenses s’han programat fora de la setmana, atès que la majoria tenen una durada d’entre 12 i 18 hores. Així mateix, a partir d’aquest any també hem aconseguit consolidar un programa d’activitats específiques adreçat únicament als doctorands i doctorandes de cada programa de doctorat. En definitiva, hem pogut articular tot el conjunt de propostes formatives promogudes per l’Escola de Doctorat, pels coordinadors i coordinadores, així com altres propostes que anualment s’ofereixen des d’altres serveis, com les càpsules de recerca de la Biblioteca.  

Quins objectius persegueix el programa de la DTW? A qui va dirigida?

El principal objectiu és donar eines útils a tots els doctorands ja des de l’inici del procés d’elaboració de la seva tesi. Algunes els seran essencials durant el doctorat; d’altres més endavant, un cop continuïn la seva carrera investigadora, dins o fora de la Universitat. 

Les activitats estan sobretot adreçades a doctorands i doctorandes de primers cursos, tot i que alguna també és per a estudiants d’últims cursos, així com al professorat dels programes de doctorat i als directors de tesi.

Quins són els elements més destacables de l’edició d’enguany?

De l’edició d’enguany destacaria el fet que totes les activitats hauran estat en línia. D'una banda això és molt positiu, perquè ha permès l’assistència de tots els doctorands, siguin d’aquí o de fora. Però de l’altra, enguany hi hem perdut el foment de les relacions interdisciplinàries i el sentit de comunitat entre els diferents doctorands i doctorandes. Així que ja avancem que, si la situació de pandèmia ho permet, l’any que ve de ben segur tornarem al format híbrid de la primera edició, en el qual vàrem ser pioners. Com a novetat d’enguany, i amb la intenció de cercar espais de trobada similars a les pauses-cafè s’ha ofert l’espai Connecta’t amb l’Oficina de Doctorat, al qual els doctorands poden traslladar dubtes i suggeriments.

Un altra novetat d’aquesta segona edició ha estat l’aplicació del principi de transparència lingüística en totes les activitats dutes a terme, que ha estat valorat molt positivament perquè tots els doctorands coneixien a priori la llengua de cada curs, i a més, s’ha procurat que en l’oferta hi hagués activitats en diferents llengües: català, castellà i anglès.

També hem desdoblat alguns tallers en funció de l’àmbit, cosa que ha permès abordar particularitats pròpies de cada àmbit de coneixement. En són un bon exemple els tallers sobre Academic Writing i el de com presentar el pla de recerca.

Finalment, vull destacar la sessió de cloenda, que quan es publiqui l’entrevista encara no s’haurà dut a terme, en què participarà el Dr. Josep Tabernero, catedràtic de Medicina de la UVic-UCC i Premi Nacional de Recerca que impartirà una formació sobre Opportunities of Precision Medicine Cancer Research.

I vull acabar, si m'ho permeteu, agraint la dedicació i l’esforç de les tècniques de l’Oficina de Doctorat en l’organització i la logística de la Setmana, als coordinadors dels programes de doctorat; a UDivulga, amb Pili López, a la Unitat de Valorització, amb Marc Serra, i al CIFE. 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns