Té la paraula
Té la paraula

Sergio Ponsá: “Les noves instal·lacions del Centre BETA estan preparades per mirar cap al futur"

30.09.2021
Share

Sergio Ponsá és doctor en Ciències Ambientals, màster en Tecnologia ambiental i llicenciat en Enginyeria Química.  Va començar la seva trajectòria al capdavant del Centre Tecnològic BETA el 2014 amb un equip reduït de quatre persones i un pressupost de 200.000 euros. Actualment, el centre tecnològic ha aconseguit captar el talent i congrega una cinquantena de persones i un pressupost de més de 2 milions d’euros. Ara fa pocs mesos  el Centre Beta va estrenar noves instal.lacions a Can Baumann

Ara que ja fa uns mesos que heu estrenat les noves instal·lacions, en què ha canviat el vostre dia a dia?

El nostre dia a dia ha millorat molt, en tots els sentits. Tenim oficines noves, nous laboratoris d’anàlisi i instal·lacions adequades per a desenvolupar d’una manera encara més eficient els nostres projectes de recerca. L’espai de Can Baumann s’ha dissenyat tenint en compte les necessitats de les diverses àrees del centre, de manera que comptem amb laboratoris específics per la línia d’ecologia i per la línia de sòls, un laboratori de química instrumental molt ben equipat per donar suport analític al sector privat, un laboratori de microbiologia o també un laboratori específic de bioprocessos, entre altres. Les noves instal·lacions també estan preparades per mirar cap al futur i adaptar-se a les necessitats que pugui tenir el Centre BETA més endavant, això també és molt important.

 

Per si algú a hores d’ara no sap què és el Centre BETA, com el definiries en poques paraules?

El BETA és un centre tecnològic que sempre s’ha marcat com a prioritat poder ser una eina útil per al territori i per Catalunya. Volem contribuir de manera significativa al desenvolupament sostenible dels territoris rurals mitjançant l’impuls d’iniciatives i projectes d’R+D+I, en sintonia amb el sector privat, el sector públic i altres actors. A partir d’aquesta idea hem anat desplegant diferents línies de treball que ens ajuden a fer-hi front des d’una perspectiva transversal.

 

Com s’alinea el Centre Beta amb les polítiques de sostenibilitat europea i catalana? Avancem en la mateixa direcció?

El BETA va néixer a finals de 2014, i això ens ha permès construir-lo molt en la línia del que mana el context global. Cada dia hi ha més consciència  de la necessitat que tenim a Catalunya i Europa de fer passos reals en el sentit que els ODS de l’Agenda 2030 o el Green Deal de la Comissió Europea estan plantejant; per posar un exemple només cal veure la reestructuració de l’antic DARP en l’actual Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La nova estructura de competències del DACC, incorporant l’Agència de Residus, l’Agència Catalana de l’Aigua o el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, entre altres, coincideix amb les principals línies de treball que tenim al Centre BETA des de fa anys. Això no és una casualitat, sinó el fruit de l’alineament a un context global comú.

Els objectius que es proposen en aquestes agendes estratègiques són molt variats i ambiciosos, però hi ha una voluntat bastant clara d’aterrar-los a la realitat regional i local, i al dia a dia de sectors econòmics clau, com pot ser l’agroalimentari. En això el Centre BETA sempre ha estat disposat a sumar esforços amb tothom per anar avançant.

 

El BETA és un centre que juga a la lliga internacional, però també a la local? Com es fa això?

No sé si hi ha una recepta... En els dos casos, es tracta d’esforç, generar confiança i tenir clar cap a on caminar. Hem arribat a tenir una relació molt directa amb entitats internacionals tan rellevants com la Unió del Mediterrani o algunes entitats europees de Brussel·les, que sempre han valorat per damunt de tot la forma de treballar del Centre BETA. A nivell local sempre hem apostat per ser actius en xarxes, clústers o altres iniciatives, amb la visió d’arribar tant al sector públic com privat del nostre entorn.

A poc a poc hem pogut incorporar empreses del territori als nostres projectes europeus, a partir d’aquí es van obrint a noves oportunitats que ni tan sols s’havien plantejat. Les administracions públiques locals també tenen molt de recorregut en aquest sentit. Aquestes relacions de confiança acaben sent la clau per a l’èxit d’altres iniciatives, com per exemple la Taula per a la gestió Sostenible de la Ramaderia a Osona, que des de fa un any és coordinada tècnicament des del Centre BETA.

 

La consellera Jordà, en la seva visita, va dir: “batallarem perquè aquest centre se situï on es mereix en benefici del país”. Com interpretes aquesta afirmació?

Li agraeixo molt aquestes paraules a la consellera Jordà, sense oblidar també el discurs que ens va dedicar la consellera Geis el dia de la inauguració dels nous espais de Can Baumann. Per nosaltres és un reconeixement molt important a la nostra feina. Aquest tipus de reconeixements són la prova que tot allò que hem estat fent aquests últims anys està tenint un impacte real, i això ens omple d’orgull.

També és molt rellevant el reconeixement que la consellera Jordà va fer de la contribució del BETA als documents estratègics que han de dirigir el sector agroalimentari en els pròxims anys (l’Estratègia Catalana de Bioeconomia, el Pla Estratègic d’Alimentació de Catalunya, etc.) i del nostre potencial paper en el seu desplegament.

Sempre hem tingut el convenciment que el Centre BETA complementa molt bé l’actual ecosistema d'R+D+I de Catalunya, i és fantàstic que des del Govern també es vegi així.

Quins són els reptes de futur que teniu a curt termini? On t’agradaria veure el BETA d’aquí a cinc anys?

El nostre principal repte és seguir sent útils al nostre territori i a l’àmbit rural i contribuir al desenvolupament sostenible de la societat, ja que és allò que realment dona sentit a la nostra feina. També estem molt contents de ser un autèntic pol d’atracció i consolidació del talent a Osona, tenim un equilibri molt interessant entre gent d’arreu del món (14 nacionalitats, ara mateix) que ha escollit viure i treballar a Osona, al costat de gent d’aquí que ha pogut consolidar-se fent recerca al costat de casa. Tot això passa sí o sí per una consolidació del BETA que li permeti ser un centre estable i viable a llarg termini.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns