Recerca
Recerca
Dra. Elena Carreras

Un estudi amb particiació d'Elena Carreras i Nerea Maiz demostra que el risc de complicacions per covid-19 augmenta en embarassades

20.05.2021
Share

La covid-19 augmenta el risc de complicacions durant l’embaràs tant per a les mares com per als nadons. Concretament, les dones infectades pel virus tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant l’embaràs. Això és degut al fet que l’embaràs és una situació en la qual “de forma fisiològica el sistema immunitari es relaxa per no reaccionar contra el fetus; aquest canvi fisiològic fa a la dona més vulnerable davant d’algunes infeccions, ja que el seu sistema immunitari no està actuant al 100%”. A aquest fet s’hi ha de sumar altres canvis fisiològics com una disminució de la capacitat pulmonar, per exemple, que afavoreixen que la malaltia sigui més greu. Així ho explica Nerea Maiz, especialista del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron, professora a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i membre de l’equip investigador del projecte internacional INTERCOVID, del qual també n’ha format part Elena Carreras, cap d’Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva a l’Hospital de la Vall d’Hebron i professora de la Facultat de Medicina.

Les complicacions més freqüents que s’han observat es dones embarassades amb covid-19 estan relacionades amb la hipertensió de l’embaràs (preeclàmpsia), infeccions que necessiten tractament antibiòtic i part prematur indicat mèdicament, normalment degut a la mala situació materna o del bebè. “A més a més, al comparar amb altres embarassades sense covid-19 s’ha vist que augmenta el risc d’ingrés hospitalari i s’incrementa cinc vegades el risc d’ingrés a l’UCI”, explica Maiz. En les dones asimptomàtiques l’única complicació que s’ha observat que augmenta ha estat la preeclàmpsia, però no altres complicacions com l’ingrés o la prematuritat.

L’afectació en els nadons

Els nadons de dones infectades per covid-19 semblen tenir gairebé tres vegades més risc de complicacions mèdiques globals, “però són complicacions relacionades amb la prematuritat, no per un efecte directe de virus”, puntualitza Maiz. Aquestes complicacions comprenen la broncodisplàsia pulmonar, encefalopatia hipoxicoisquèmica, sèpsia, anèmia severa, ductus arteriós patent, hemorràgia ingraventricular, enterocolitis necrotitzant o retinopatia del prematur.

Podem dir, doncs, que la covid-19 passa de mares a fetus en un alt percentatge de casos? La professora de Reproducció Humana ho desmenteix. “Tan sols un 13% dels recent nascuts van tenir una PCR positiva a les 48 hores de néixer i no podem dir que aquesta transmissió hagi sigut dins de l’úter, sinó que ha pogut ser posterior. De fet, encara que està descrit, hi ha molt pocs casos de transmissió dins de l’úter”.

Les embarassades, un col·lectiu a tenir en compte

Les dades de l’estudi INTERCOVID proporcionen per primera vegada informació comparativa detallada sobre els efectes del SARS-CoV-2 en l’embaràs. Amb els resultats d’aquesta recerca sobre la taula el primer que caldria fer és, segons Maiz, “conscienciar les dones embarassades, les seves famílies i les autoritats sanitàries sobre aquesta major vulnerabilitat durant la gestació”. D’una banda cal que les dones embarassades i el seu entorn extremin les mesures de precaució i o es relaxin. D’altra banda, “a l’hora de vacunar, si tenim dades de seguretat de la vacuna, haurien de ser un grup prioritari”.

Al projecte INTERCOViD, coordinat des de la Universitat d’Oxford, hi ha participat un equip internacional format per més d’un centenar de persones investigadores de 43 hospitals de 18 països i ha comptat amb la col·laboració de més de 2.100 dones embarassades. De l’Estat espanyol els dos únics centres que hi han pres part són l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa. Els resultats d’aquest estudi, en el qual es va comparar cada dona afectada per covid-19 amb dues dones embarassades no infectades que van donar a llum al mateix temps al mateix hospital, s’han publicat a la revista JAMA Pediatrics.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns