Skip to main content

Recerca

Acte de lliurament del premi

Un estudi coordinat per Anna Puig, 1r Premi de Comunicació Oral al CAMFIC

05.05.2022
Share

La comunicació oral titulada “Experiència de pacients amb diabetis tipus 2 (DM2) en la prescripció d’un programa pilot mHealth per augmentar l’activitat física i reduir el comportament sedentari des de les consultes d’atenció primària”, defensada pel doctor Francesc Alòs Colomer de l'EAP Passeig de Sant Joan, va obtenir el 1r Premi de Comunicació Oral al 28è Congrés d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), que va tenir lloc a Girona del 28 al 30 d’abril.

Es tracta d’un estudi innovador multicèntric integrat per centres d’atenció primària de Barcelona ciutat (CAP Passeig de Sant Joan, CAP Pare Claret) i un centre de Sant Joan Despí (CAP Verdaguer), coordinat per la investigadora Anna Puig-Ribera, de la UVic-UCC. A la comunicació hi han participat diferents professionals d’atenció primària: Yoseba Cánovas Zaldúa, Laura Sala Alamillo, Amalur Mateo Barandiaran i Andrea Martínez Martínez, a més d'Anna Puig-Ribera. 

La comunicació tenia com a objectiu avaluar l’experiència de pacients amb malaltia crònica (diabetis tipus 2) en l’ús d’un programa mHealth prescrit pel seu metge o metgessa i infermer o infermera de família per canviar estils de vida (augmentar l’activitat física i reduir el comportament sedentari) des de l’atenció primària. El programa web i mòbil automatitzat pretenia reemplaçar tasques laborals sedentàries per actives. A través del registre a temps real dels patrons d’activitat en horari laboral oferia estratègies, assessorament i seguiment personalitzat. Es va realitzar una avaluació inicial i una al cap de 12 setmanes de l’ús de l’aplicació mòbil. Van participar-hi un total de 38 pacients d'un centre d’atenció primària (CAP) amb una mitjana d’edat de 58 anys, la majoria amb estudis superiors. Les funcionalitats i el contingut van ser ben valorades. Van qualificar el programa d’excel·lent en l’escala d’usabilitat. Els aspectes que van valorar amb pitjor puntuació van ser aspectes tècnics (consum de bateria, errors del sensor wearable).

L’equip de treball considera l’atenció primària l’àmbit idoni per implementar programes mHealth per promoure estils de vida saludable tenint en compte l’accessibilitat, la integralitat i la longitudinalitat que la caracteritza. Per una banda, els programes mhealth permeten sortir de la consulta tradicional i focalitzar allí on hi ha el problema, és a dir, en els diferents contextos o dominis (el temps laboral, els desplaçaments o el temps de lleure). Per altra banda, atesa la situació de sobretractament, els programes mHealth poden ser una solució per a la desprescripció i el foment de les mesures no farmacològiques. Per tant, és necessari avaluar l’efectivitat i usabilitat dels programes mhealth a les consultes d’atenció primària, ja que els professionals d’atenció primària disposarien d’una eina efectiva, factible i de baix cost (cost-eficient) per al control del pacient amb patologia crònica. El projecte del qual parteix la comunicació oral premiada va ser finançat amb una beca FIS de l'Instituto de Investigación Carlos III.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns