Docència
Docència
Captura de pantalla del vídeo "El suïcidi en joves"

Un treball sobre el suïcidi en persones joves guanya el primer premi Rebost de pensaments del grau en Educació Social

07.10.2021
Share

Aquesta setmana s’ha anunciat el treball guanyador de la  primera edició del Premi Rebost de pensaments, dirigit a estudiants d’Educació Social de la UVic, amb la finalitat de col·laborar en la creació de coneixement en l’àmbit de l’Educació Social. Rebost de pensaments és una col·laboració entre el grau en Educació Social i el Museu Universitari Virtual de Pedagogia (MUVIP) al qual es podien presentar obres en formats narratiu, visual o documental. L'obra guanyadora d’aquesta primera edició es titula El suïcidi en Joves, i l’han realitzat les estudiants Mainés Esteve, Alba Piella i Judit Soler en el marc de l’assignatura Acció Socioeducativa en l’Àmbit de la Infància i la Joventut.

Judit Soler explica que la idea va sorgir a partir d’un projecte en el qual se'ls demanava d’investigar la legislació sobre algun tema complex. Soler explica que les tres estudiants van escollir el suïcidi en els joves perquè era un tema que desconeixien i es van sorprendre sobre la poca informació que van trobar sobre el tema. “Vam creure que era necessari visibilitzar-lo, perquè hem d'abandonar la idea segons la qual parlar-ne incita al suïcidi”, explica l'alumna segona la qual “cal donar a conèixer aquesta problemàtica així com proporcionar tota aquella informació que pugui ajudar a prevenir-lo".  

El jurat l’integraven Montse Maestre, professional en actiu; Josep Casanovas, professor del grau en Educació Social i investigador del GREUV; i Anna Gómez, coordinadora del grau en Educació Social i investigadora del GREUV. En el seu veredicte van destacar que el treball "concreta, sintetitza i aprofundeix en una temàtica complexa incloent diferents perspectives, fonts diverses i abordatges plurals, alhora que interpel·la el receptor, de manera que es corresponsabilitza de la situació presentada". També en van ressaltar el fet que el material produït "té una projecció directa en l’educació tot incidint en el present de la situació social de la comunitat". A més de l’exposició del projecte, el premi compta amb una dotació econòmica de 300 euros nets, a repartir entre els premiats.  

Eulàlia Collelldemont, coordinadora del premi i responsable del MUVIP, explica que la creació del guiardor va venir motivada “pel fet de trobar una manera amb la qual les i els estudiants poguessin contribuir a crear coneixement entorn de l'educació social a partir dels treballs que en el marc de les assignatures ja estan realitzant, sovint d'una manera molt interessant i creativa”. Explica que la idea inicial era la de crear un espai a partir de les contribucions de l'alumnat per donar a conèixer diferents iniciatives, cosa que va inspirar el nom de “Rebost de pensaments”. Sobre la participació en aquesta primera edició declara que estan molts satisfets amb el nombre i la qualitat dels treballs presentats que, especifica, "responien clarament a les bases i a temes de clara actualitat”.

El suïcidi en Joves es pot veure a la seu física i al web del MUVIP. Pròximament també es podran visionar els treballs d’aquelles persones participants que decideixin compartir-los. 

Imatge: Captura de pantalla de El suïcidi en Joves

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns