Skip to main content

Comunitat Universitària

Katherine Swizer, Boston 1967

Una exposició de la UVic homenatja esportistes d’elit que han revolucionat l’esport de maneres diverses

28.04.2021
Share
Comunitat Universitària

Què tenen en comú Dick Fosbury, Olga Kórbut, Katherine Swtizer, Giani Bartali o Montserrat Tresserras? Doncs que tots son esportistes que han fet una aportació prou important per canviar el rumb de l’esport que practicaven. Alguns ho van fer en l’aspecte tècnic, altres en la lluita per la igualtat de gènere en l’esport professional i altres van posar l’esport al servei d’una causa major.

El Servei d’Esports de la UVic, juntament amb la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) i Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, s’han proposat reunir en una exposició 12 esportistes  d’elit que, tot i no ser gaire coneguts, van ser revolucionaris i determinants per al futur de la disciplina que practicaven. L’exposició que porta per títol “Revolucionant l’esport” s’inaugura aquest dimarts , 4 de maig, a les 18h, a l’Espai Vernis de la UVic, on es podrà visitar fins al 25 de maig , abans no comenci una ruta itinerant per diverses poblacions.

Segons afirma Ramon Verdaguer, responsable del Servei d’Esports i co-comissari de l’exposició, aquesta mostra “vol ser un tribut a noms que potser no seran mai recordats com els de Pelé o Messi, però que no poden caure en l’oblit perquè han estat pioners”.

Revolució tècnica, de gènere i per causes majors

L’exposició  para atenció a tres grups d’esportistes. Un primer grup són els que van revolucionar l’esport tècnicament i el van fer evolucionar com Dick Fosbury en el salt d’alçada, Miguel de la Quadra-Salcedo en el llançament de javelina, Antonin Panenka en la tècnica de xutar els penals, Olga Kórbut en gimnàstica artística, o Reindhold Messner en alpinisme.

Un altre grup són les esportistes que van deixar petjada en la lluita per la igualtat de gènere en l’esport professional com ara les atletes Katherine Switzer i María José Patiño, la ciclista Alfonsina Strada, la tennista Billie Jean King i la nedadora Montserrat Tresserras. Per últim, compta amb un grup de dos esportistes que van fer altres tipus d’aportacions que van ser clau en un moment històric concret com és el cas de Giani Bartali, que va posar l’esport al servei d’una causa noble durant la II Guerra Mundial, o el fondista Adebe Bikila, que va ser el primer gran ambaixador de l’Àfrica a uns Jocs Olímpics.

L’esport com a eix del progrés social

L’altre comissari de l’exposició, el periodista, professor de Màrqueting Esportiu de la Facultat d’Empresa i Comunicació i membre del grup TRACTE, Xavier Ginesta, afirma que “aquesta és una mostra viva que, malgrat vagi dels anys vint als vuitanta, pot seguir creixent amb altres esportistes que hagin deixat o deixin el seu llegat per a la posteritat”. Per Ginesta, aquesta “és una exposició que posa en valor l’esport com a eix del progrés social”.

La mostra també ha comptat amb el suport i assessorament  del professor de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes i  director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física, Javier Peña, que opina que “en moltes de les disciplines esportives, l’autèntica revolució ve de les petites coses, perquè algú, en algun moment, es dedica en cos i ànima a trobar la solució a un problema motriu, tècnic, tàctic o fins i tot social”.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns