Skip to main content

Docència

Yayo Herrero

Yayo Herrero aposta per l’economia feminista i ecològica en el primer webinar del Fòrum Economia i Societat

24.02.2021
Share

La Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) va encetar dimarts passat el segon cicle de webinars d'aquest curs “Fòrum d’Economia i Societat: Cinc desafiaments fonamentals en el món d’avui i de demà”, amb la professora de la UNED, Yayo Herrero, com a primera ponent. Herrero, que és antropòloga, enginyera, activista ecofeminista i experta en l’anàlisi de la crisi ecològica, va parlar sobre com cal transformar el sistema capitalista per encarar el col·lapse ecològic, en una conferència titulada “Un mundo en crisis: miradas desde la sostenibilidad de la vida”.

“Vivim una etapa de guerra contra la vida”, va puntualitzar la ponent, tot dibuixant un planeta Terra amb recursos limitats i on els humans són ecodependents i interdependents, mentre la societat viu d’esquena a aquesta realitat.  Yayo Herrero va posar de manifest la crisi de recursos materials existent afirmant que “el declivi de l’energia fòssil i dels minerals ens aboca a pensar que la humanitat, ho vulgui o no, haurà de viure amb menys energia”.

D’altra banda, Herrero va apuntar el canvi climàtic com un dels principals factors a tenir en compte i va afirmar que “suposa una alteració de les regles del joc” i que “ cal preparar-se pels canvis que es donaran segur i que ja en ha avançat la comunitat científica”.  També es va referir  a la pèrdua de biodiversitat, com la pèrdua “d’una assegurança de vida”.

El resultat de tot plegat, segons Herrero, és l’increment de conflictes polítics generats pel fet de voler mantenir els estils de vida dels països desenvolupats, que són els consumidors d’energia, que generen residus i que gaudeixen de l’empara dels poders econòmics, polítics i militars, “mentre s’està produint l’expulsió de molts éssers humans i de moltes espècies, de les quals també depenem”. Unes desigualtats que també incrementen a dins dels propis països desenvolupats on “la precarietat és estructural i la gent té dificultats per accedir a l’habitatge i per pagar els subministraments bàsics”. També va reivindicar el paper de les dones i la seva contribució al benestar,  ja que “són les que s’ocupen del seguiment quotidià de les nostres vides, perquè vivim en societats patriarcals”.

Davant d’aquest món canviant, Herrero aposta per un decreixement de l’esfera material de l’economia, que vol dir redefinir la producció i adequar-la a les necessitats,  i la transició cap a models que posin en valor l’economia feminista i ecològica, afirmant que “cal connectar la producció amb la materialitat dels límits de la Terra i també amb les necessitats que se satisfan”.

La propera conferència, Gemma Galdon

Totes les sessions d’aquest cicle es porten a terme a través de la plataforma Zoom i compten amb la col·laboració d’El 9 Nou. L’objectiu del cicle, segons explica el seu impulsor, el professor d’Economia Rafa Madariaga, és “reflexionar sobre aquells reptes o desafiaments que, més enllà de la urgència de la pandèmia del coronavirus, s’enfronta la nostra societat i que poden haver quedat desatesos”. La segona ponència tindrà lloc el proper dia 2 de març, a les 6 de la tarda, a càrrec de Gemma Galdon,  experta en l’impacte social, legal i ètic de la tecnologia, i especialment en les qüestions de la vigilància i el control. Galdon parlarà sobre com regular les activitats de les grans corporacions tecnològiques per limitar el seu poder i recuperar el control de la informació.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns