Skip to main content

Té la paraula

Cristina Fernández: “El nou grau en 'Global Studies' formarà joves amb una forta vocació internacional des d’un punt de vista innovador i transformador”

23.11.2023
Share

Cristina Fernández Rovira és professora de la Facultat d’Empresa i Comunicació. És periodista (UAB) i politòloga (UNED), màster en Conflictologia (UOC) i màster en Integració Europea (UAB), a més de ser doctora  en Sociologia i Antropologia (UCM). Abans de dedicar-se plenament a la feina de professora i investigadora universitària, va treballar en diversos mitjans de comunicació.  Actualment, és la coordinadora del nou grau en Global Studies, que començarà el curs vinent.

Quines raons han portat a la creació del nou grau en Global Studies, que començarà el curs vinent, i com s’alinea amb la visió de la Facultat d’Empresa i Comunicació?

El nou grau en Global Studies respon a la necessitat cada cop més gran de tenir professionals que tinguin una formació transversal i interdisciplinària, en aquest cas, per treballar en empreses o institucions d’abast internacional. Concretament a la FEC, aquest grau s’incardina en una oferta formativa que va des de l’empresa a la comunicació i la complementa amb uns estudis que des de les ciències socials tenen una vocació transformadora de la societat. A més, el nou grau en Global Studies reforça tots els esforços d’internacionalització que ja fa la facultat i és una gran aposta de futur. 

Què diferencia aquest grau d’altres titulacions amb vocació internacionalitzadora com els que es focalitzen en el comerç, l’empresa o els negocis internacionals?

Aquest grau aspira a formar joves amb una forta vocació per dedicar-se als afers internacionals des d’un punt de vista innovador i transformador, que siguin capaços d’aplicar diferents coneixements segons les necessitats de cada moment. La gran diferència del Global Studies respecte a altres graus és la voluntat de transformació social i l’aposta per formar els estudiants des de diverses disciplines per tal que puguin fer front als desafiaments del món globalitzat, com poden ser els reptes que ens porten el canvi climàtic o els conflictes internacionals, però també fent èmfasi en les soft skills i la riquesa de la diversitat, així com en la perspectiva interseccional i de gènere. 

Quin pes hi tindrà el coneixement d’idiomes?

El coneixement d’idiomes és molt important en el món professional, més si es tracta d’un grau amb vocació internacionalitzadora. De fet, el grau s'imparteix íntegrament en anglès i ofereix la possibilitat d’estudiar francès o xinès, ja que són unes llengües molt útils en l’actual món globalitzat. 

Quines competències i habilitats desenvoluparan els estudiants que cursin aquest grau?

Els graduats en Global Studies tindran un gran domini del sistema internacional, és a dir, sabran identificar els actors polítics, socials i econòmics que hi interactuen, i podran analitzar críticament els reptes globals, com ara les crisis econòmiques, la pobresa, les migracions, el racisme, les pandèmies, el canvi climàtic o discriminació de gènere, i com les diferents organitzacions plantegen abordar aquests desafiaments. Igualment, els estudiants que el cursin seran capaços d’analitzar els reptes de la societat actual des d'un punt de vista social, integrant una perspectiva global i local. El grau proporcionarà als estudiants totes les eines que des de les ciències socials els poden servir per assessorar o intervenir en les problemàtiques globals, i fomentarà les habilitats perquè els estudiants puguin treballar en entorns multiculturals.

Quines sortides professionals tindran els nous graduats? Com s'integra aquesta formació amb les necessitats actuals del mercat laboral global?

Respecte a les sortides professionals, els àmbits generals en què els graduats i graduades poden treballar són diversos. En primer lloc, les institucions  o empreses internacionals. Els graduats en estudis globals poden trobar oportunitats de treball en organitzacions internacionals com les Nacions Unides, la Unió Europea, l'OTAN i altres institucions globals. Poden ocupar-hi càrrecs en àrees com la diplomàcia, les relacions internacionals, la gestió de projectes i el desenvolupament internacional. 

Una altra sortida són les organitzacions no governamentals (ONG). Moltes ONG operen a escala internacional i es dediquen a qüestions com els drets humans, la salut, l'ajuda humanitària i el desenvolupament sostenible. Els professionals en estudis globals poden treballar en aquestes ONG en rols de recerca, gestió de programes i comunicació. 

Les institucions o empreses nacionals amb enfocament internacional (administracions regionals, locals, empreses) també són una bona sortida professional. A més de les organitzacions internacionals, moltes empreses nacionals i administracions governamentals tenen un enfocament internacional.  També poden treballar en empreses que operen en l'àmbit internacional, o en administracions regionals o locals que gestionen afers internacionals. 

I finalment, hi ha la recerca i docència (think tanks, universitats). Aquells que estiguin interessats en la investigació i la docència poden treballar en think tanks, centres de recerca o universitats. Poden dur-hi a terme estudis i anàlisis de qüestions globals, i contribuir a la comprensió de problemes interns i externs. 

A més d'aquests àmbits, els graduats en estudis globals també poden trobar oportunitats en àmbits com la consultoria en estratègia internacional, el periodisme internacional, la gestió cultural i el comerç internacional. 

El nou grau en Global Studies proporciona una base sòlida per abordar els reptes i les oportunitats del món globalitzat actual, ja que sabem que des de molts sectors es demanen professionals que puguin adaptar-se als canvis, que tinguin habilitats per treballar en equips multiculturals i que tinguin coneixements transdisciplinaris, a més del fet que estiguin expressament formats per evitar les discriminacions de gènere i interseccionals. Precisament, tot el que ofereix aquest nou grau. 

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns