Skip to main content

Té la paraula

Jordi Carrera: “Els nous serveis cientificotècnics d’entrenament del CEEAF són una experiència basada en recerca per als esportistes que vulguin optimitzar el rendiment esportiu”

08.02.2024
Share

Jordi Carrera és màster en Rendiment Esportiu (RETAN), graduat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (EUSES – Universitat de Girona) i acreditat amb el títol CSCS de la NSCA. Després de dos anys de voluntariat col·laborant amb el centre, l’any 2023 va entrar a formar part del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) com a tècnic de recerca. Amb experiència com a preparador físic i coordinador (Bàsquet Girona i CB Sant Gregori), actualment és el preparador físic del Bàsquet Vic (EBA) i coordinador de l’Àrea de Rendiment. Coordina els nous serveis cientificotècnics d’entrenament que ofereix el CEEAF.

Què són i quins objectius persegueixen els nous serveis cientificotècnics d’entrenament del CEEAF?

Els nous serveis cientificotècnics desenvolupats al CEEAF són una iniciativa dissenyada per proporcionar una experiència multidisciplinària i recolzada en recerca per a tots aquells esportistes que vulguin optimitzar el seu rendiment esportiu i reduir el nombre de lesions vinculades a la seva modalitat. 

Els objectius principals que ens plantegem dins el CEEAF són esdevenir uns serveis amb rigor i consolidar-nos com un espai de bones pràctiques; incrementar i intensificar les relacions entre el CEEAF i el teixit esportiu vigatà; donar aplicació real a la recerca i als projectes de transferència del coneixement que es realitzen en el centre, i ajudar les persones a aconseguir els seus objectius esportius.

Els programes van dirigits només a esportistes d’elit? 

Ens agradaria fer un aclariment en aquest punt, ja que tot i voler-nos diferenciar com un servei focalitzat en la millora de l'especial rendiment en esportistes, aquests serveis no van destinats únicament als d’elit. Els serveis estaran oberts a tots els esportistes independentment del seu nivell o modalitat esportiva. Altrament, es recorda que també s'ha introduït la preparació física adaptada a situacions específiques (esportistes amb discapacitat o embarassades). 

Quants esportistes se’n podran beneficiar?

El nombre d’esportistes que es podran beneficiar dels nostres serveis variarà segons les limitacions d'espai i temps dels nostres professionals i del centre. Hem de tenir en compte l’evident limitació de temps dels nostres professionals, paral·lelament vinculats a la docència i alguns d’ells a l’àmbit esportiu, així com una limitació d’espai a causa de la multitud de pràctiques que es fan a les instal·lacions. També es remarca que les places seran limitades i es donarà prioritat a les persones que sol·licitin el servei amb anterioritat. 

En què es diferencien aquests nous serveis d’altres programes d’entrenament convencionals?

La principal diferència és la vinculació directa amb l’evidència científica, l’aplicació i valoració de l’entrenament i les valoracions funcionals amb material d’avantguarda. Per altra banda, la suma dels diferents professionals vinculats al CEEAF, amb la seva experiència, ens facilita la comprensió del treball a fer amb l’esportista per intervenir de manera més eficient. 

En quins àmbits us centrareu?

L’oferta dels serveis es diferencia en dues branques principals: l’entrenament, que fa referència a les sessions de treball de força focalitzades en la millora del rendiment, així com en els processos de recuperació posteriors a una lesió. Per altra banda, també es portaran a terme les valoracions funcionals, destinades a tots els esportistes amb inquietuds sobre el seu estat físic i que necessiten assessorament per continuar progressant o per corregir dèficits. 

Ens pots posar alguns exemples concrets de programes que oferireu?

Com he comentat en les preguntes prèvies, no tota l’oferta d’entrenaments està lligada a la millora del rendiment. Per exemple, uns dels casos recents va ser el d'una noia que es va posar en contacte amb nosaltres perquè havia patit un accident i feia molt de temps que arrossegava una lesió de genoll que li impossibilitava la pràctica del seu esport. Actualment, i després d’haver fet el període de recuperació, torna a jugar sense molèsties i segueix les pautes que li vam marcar des del nostre equip de treball. 

Com accediran els esportistes a aquests programes?

La manera més fàcil per poder-se inscriure als nostres serveis és mitjançant la nova pàgina web del CEEAF (www.ceeaf.cat). Conté tota la informació desglossada dels serveis cientificotècnics i es pot demanar cita amb només un clic. A més, també és possible contactar amb nosaltres a través de les nostres xarxes socials de Twitter i Instagram: uvic_ceeaf. 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns