Skip to main content

Té la paraula

Laura Domingo: "Visc la direcció de la Càtedra com una gran oportunitat per contribuir des de la recerca a la millora del món rural"

02.05.2024
Share

Laura Domingo i Peñafiel és mestra, psicopedagoga i doctora en Pedagogia. Va entrar a treballar a la UVic-UCC el setembre de 2009. És membre del Grup de Recerca Educativa (GREUV) i és experta en educació als petits municipis, l'escola rural, l'aula multigrau i la inclusió. Des de l’inici d’aquest curs, és la nova directora de la Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC.

Què et va empènyer a acceptar el càrrec de directora de la Càtedra del Món Rural?

Va ser el juliol de 2023 quan l’actual vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement, la Dra. Eva Espasa, em va proposar agafar el relleu de la direcció de la Càtedra del Món Rural. La Càtedra va néixer l’any 2021, dirigida pel Dr. Alfred Vernis (ESADE), i jo tot i assistir a les primeres reunions de la seva constitució, no hi vaig treballar de forma activa, ja que aquell primer temps va coincidir plenament amb l’embaràs i el permís de maternitat de la meva segona filla. Per tant, la proposta va ser una sorpresa i estic molt agraïda per la confiança dipositada en mi. 

Visc la direcció de la Càtedra com una gran oportunitat per contribuir des de la recerca a la millora del món rural. I a més a més, fer-ho en el sentit més ampli i no només des de l’educació, que és el meu àmbit específic. Quan vaig fer les primeres reunions de traspàs amb el company Alfred Vernis, vaig conèixer les diferents entitats i institucions que formen part de la Càtedra, i vaig saber que comptava amb el suport tècnic de la Beth Dachs de l’OTRI, va ser quan realment vaig acceptar el càrrec. Un dels aspectes que em motiven més del càrrec és aquesta interdisciplinarietat que es requereix al voltant del món rural. M’estimula molt explorar i visc el càrrec com un repte i una oportunitat d’aprenentatge. La meva voluntat durant aquest primer any és fer equip i dissenyar de forma conjunta aquesta nova etapa de la Càtedra del Món Rural. 

Les cinc entitats i institucions que van participar en la seva constitució, l’any 2021, van ser l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, SL (Creacció), l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), el Consorci del Lluçanès, la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. Actualment, les entitats que formen la Càtedra continuen sent les mateixes, exceptuant-hi l'ARCA. Igualment, la Càtedra compta amb altres entitats que li donen suport econòmic i formen part de l’equip de treball, com el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’Agència de Residus de Catalunya.

Quins objectius principals té la Càtedra?

El propòsit principal de la Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC és contribuir al desenvolupament integral i sostenible dels territoris rurals de Catalunya, i a la generació i difusió de coneixement en aquest àmbit. Tanmateix, la Càtedra vol afavorir la col·laboració entre investigadors i professionals en l’àmbit rural, tant de la mateixa UVic-UCC com d’altres institucions, amb una mirada interdisciplinària i internacional. 

Els seus objectius específics serien promoure un desenvolupament global i sostenible dels territoris rurals; lluitar contra el despoblament i el desequilibri territorial del país; incentivar dinàmiques de col·laboració entre les entitats de la Càtedra i els diversos agents dels territoris rurals; promoure la recerca i la generació de coneixement en relació amb el món rural, i contribuir als debats i les iniciatives que, sobre aquest àmbit, es generin a escala de país.

Quines són les iniciatives principals que la càtedra està portant a terme en aquests moments?

En aquests moments, com he comentat anteriorment, ens trobem en fase de disseny i construcció del que serà la nova etapa de la Càtedra. La primera decisió important ha estat transformar els premis anuals de 4.000 euros per reconèixer iniciatives rurals reeixides ja existents, en unes beques. Aquestes beques són biennals i volen finançar dos projectes d’innovació rural amb 14.000 euros, respectivament, tots dos en l’àmbit de Catalunya, però un d'específic en la comarca del Lluçanès. Aquests projectes han de partir d’una necessitat del mateix territori i és important que s’hi vinculin diferents agents d’aquest. Des de la Càtedra es donarà suport als dos projectes becats i se'n farà el seguiment, en el marc d’una recerca, per tal d’extreure'n conclusions que contribueixin tant a la sostenibilitat com a la transferència dels projectes becats. Durant la tardor sortiran les bases públiques de les beques i abans d’acabar aquest any se'n farà la resolució, que es farà pública en el marc d’un acte a la UVic-UCC en què es presentarà la nova etapa de la Càtedra del Món Rural.

A part de les beques, hi ha altres activitats que s’estan portant a terme des de la Càtedra. Per exemple, la coordinació i participació en el projecte de recerca sobre identitat rural dels joves de l’Espai Natural de les Guilleries - Savassona (doctorand Guillem Riba Duarte); el suport a la tesi doctoral de Guillem Riba Duarte sobre la identitat dels joves rurals i de la doctoranda Núria Carrete Martín sobre els materials didàctics a aules multigrau de les escoles rurals; la participació en el projecte “G100 Arte y Cultural rural” liderat per El Hueco (Sòria); la col·laboració en la redacció del projecte europeu “Masies”, en què la UVic-UCC és col·laboradora (pendent de resolució); el suport en els projectes en curs del professor Alfred Vernis, com el projecte de "Rectories Vives i de Transhumància" (Camí de Marina), etc.

Com creus que influirà el fet que siguis especialista en escola rural en la gestió de la càtedra?

Aquest és un dels grans reptes per a mi, ja que jo provinc de les ciències socials. L’educació és la meva àrea de recerca i, més concretament, les aules multigrau i el territori des del punt de vista pedagògic. Per tant, com a directora de la Càtedra estic eixamplant la mirada buscant la interdisciplinarietat justament per superar les divisions entre els diferents camps de la ciència i d’aquesta manera tenir un apropament global al món rural.

Quins objectius t’agradaria veure complerts un cop deixis el càrrec?

Revisant els objectius de la mateixa Càtedra, l’objectiu principal és la millora del món rural i del reequilibri territorial de Catalunya. I això ens ho proposem a partir de les diferents activitats i projectes que s’aniran desenvolupant, però sobretot a través de les beques que oferim. Aquestes han de permetre desenvolupar projectes d’innovació rural amb l’objectiu que es puguin replicar a altres contextos, a partir de la recerca que farem des de la Càtedra. Tot, amb la finalitat última de contribuir al desenvolupament integral i sostenible dels territoris rurals del país i a la generació i difusió de coneixement en aquest àmbit. 

La meva voluntat és fer-ho en equip, en col·laboració entre les entitats de la Càtedra i els diversos agents dels territoris rurals. Finalment, també organitzar actes per dinamitzar el món rural i alhora difondre el coneixement que anem desenvolupant en el marc de la Càtedra. Resumint, quan deixi el càrrec m’agradaria que tot el coneixement generat a partir de les beques, així com dels espais de diàleg, reflexió i activitats de difusió que es desenvolupin durant els pròxims anys, puguin tenir una incidència directa en la millora dels territoris rurals a Catalunya i, en definitiva, en les persones que hi viuen.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns