Skip to main content

Té la paraula

Mercè Boy: "La cooperació a la regió Mediterrània és important perquè tot i la diversitat entre països, els reptes són comuns i els hem d'afrontar conjuntament"

25.11.2021
Share

Mercè Boy Roura és llicenciada en Ciències Ambientals, Màster en Ciència i Tecnologia de l’Aigua i Doctora en Ciències Experimentals i Sostenibilitat. És gestora de projectes i responsable de l’àrea de Governança per a la Sostenibilitat al CT BETA. Ha treballat en diversos projectes de recerca i transferència a diferents països (Espanya, Estats Units, Nova Zelanda i Alemanya) en temes de qualitat i gestió dels recursos hídrics, agricultura i sostenibilitat. Actualment és la coordinadora de la comunitat Green Growth d’Interreg MED, una xarxa de 14 projectes de cooperació territorial que promouen l’economia verda i circular per a un desenvolupament sostenible de la regió Mediterrània. Avui, l'entrevistem amb motiu del dia Internacional de la Mediterrània.

Què reivindica el dia Internacional del Mediterrani?

El primer Dia de la Mediterrània se celebrarà per primer cop aquest 28 de novembre i es farà consecutivament cada any. Aquest dia internacional vol visibilitzar la identitat comuna dels habitants de la Mediterrània, però també vol celebrar i reconèixer els esforços de diferents institucions que treballen per a millorar la cooperació i la integració en la regió i enfortir els lligams entre les dues ribes.

El Dia de la Mediterrània també ofereix una ocasió única per exposar temes d’interès, mobilitzar la voluntat política i els recursos necessaris per abordar els reptes comuns a la regió de la Mediterrània com és el canvi climàtic, l’economia verda i circular o la generació d’oportunitats de llocs de treball.

Què és i què fa  la comunitat Green Growth d’Interreg MED?

La comunitat Green Growth, coordinada des del CT BETA, promou el desenvolupament de solucions innovadores en matèria de sostenibilitat per facilitar la transició cap a una economia verda i circular a la regió de la Mediterrània. La comunitat engloba més de 165 socis de 13 països del nord de la Mediterrània distribuïts en 17 projectes d’innovació que tracten temàtiques tant de sistemes agroalimentaris, smart cities, gestió de residus i eco-innovació. La nostra tasca és donar suport a aquests projectes en termes de comunicació i capitalització per tal d’augmentar el seu impacte en l'àmbit de polítiques públiques i mercat, garantint el seu potencial de transferència i replicació a altres territoris. 

La comunitat Green Growth i la Unió pel Mediterrani, entitat que promociona el Dia de la Mediterrània, col·laboren molt estretament des del 2019 quan la UpM va atorgar el segell a la comunitat Green Growth per facilitar la cooperació en l'àmbit de l'economia verda i circular en la regió de la Mediterrània. Des del CT BETA, estem molt orgullosos d’aquest important reconeixement a tota la feina feta aquests darrers anys.

Quins són els principals reptes de la regió Mediterrània?

Cal tenir present que la conca mediterrània és el segon punt de major biodiversitat del món i per altra banda, la regió mediterrània és la primera destinació turística del món. Això fa que amb l’augment de les temperatures i alteració del règim pluviomètric, la regió Mediterrània sigui una de les regions més vulnerables del món al canvi climàtic. Aquest fet preveu un escenari amb menys accés a l’aigua dolça, augment del risc d’incendi, sequeres i un fort impacte sobre el sector primari (tant per l’agricultura com per la producció ramadera) i les ciutats més poblades. Aquestes pressions també provoquen conflictes polítics i migracions.

Per què és rellevant la cooperació entre països en aquest tipus de projectes i quin rol hi juga el CT BETA?

La cooperació a la regió Mediterrània és molt important perquè tot i la diversitat entre països i les diferents situacions socioeconòmiques, els reptes són comuns i els d’enfrontar de forma conjunta per trobar les solucions adequades. El CT BETA actualment està participant en 7 projectes de cooperació a la Mediterrània, coordinant-ne 4 d’ells: DECOST, GreenBuilding i Med4Waste del programa ENI-CBC-MED, Green Growth, DestiMed Plus i ZeroCO2MED del programa Interreg MED i TRANSITION del programa PRIMA. Aquests projectes van des de l’àmbit de gestió de residus urbans, eficiència energètica, economia verda i circular fins a l’eco-turisme i la resiliència de sistemes agrícoles i zones rurals.

Acabeu de començar un nou projecte de cooperació al Mediterrani, el Med4Waste, de què tracta aquest projecte i en què es diferencia de la comunitat Green Growth?

Correcte, aquest projecte va començar el mes d’octubre Med4Waste i també és un projecte de capitalització com la comunitat Green Growth, però en aquest cas s’enfoca en l’àmbit de la gestió de residus urbans i incorpora socis de la riba sud de la Mediterrània. El projecte Med4Waste té com a objectiu principal facilitar nous models de governança per a polítiques públiques de gestió de residus urbans a la regió de la Mediterrània. Ambdós projectes busquen promoure la creació de xarxes i fomentar el compromís a llarg termini dels responsables de la presa de decisions i de les polítiques públiques per promoure una transició ambiental, socioeconòmica i institucional cap a l’economia verda i circular a la conca de la Mediterrània.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns