Skip to main content

Té la paraula

Rosa Moreno

Rosa Moreno: "Continua havent-hi una gran necessitat d'odontòlegs per poder ajudar la població espanyola en temes de salut bucodental"

11.01.2024
Share

Rosa Moreno López és vicedegana del grau en Odontologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i vicedegana d'Educació de l'Institut d'Odontologia de la Universitat d'Aberdeen (Escòcia, Regne Unit). Doctorada en Odontologia per la Universitat Internacional de Catalunya, màster en Odontologia en Pacients Especials i postgrau en Gerodontologia, és membre de la Facultat de Cirurgians Dentistes del Royal College of Sergeons de Glasgow (Escòcia).

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC és la tercera de Catalunya en impartir el grau en Odontologia des d’aquest curs 2023-2024. A què creus que és deguda aquesta reduïda oferta en estudis universitaris d’aquest àmbit?

Es deu al fet que l'odontologia és una professió regulada, similar a la medicina o la farmàcia. Per tant, el nombre de graduats en Odontologia ha d’estar també regulat. Tot i que en l’actualitat no existeixen numerus clausus, és important que les universitats controlin aquest ingrés i que la densitat de dentistes en relació amb la població general es mantingui òptima. Obrir una tercera universitat a Catalunya permet ampliar la possibilitat d’estudiar aquesta magnífica professió a més joves de l’Estat espanyol i poder oferir més prestacions dentals a la població.

Quines són les necessitats que es detecten actualment a la societat perquè facin falta professionals de l’odontologia?

El maig del 2023 es va publicar l’última enquesta de salut bucodental a la població espanyola, la primera feta pel Consejo de Dentistas de España després de la pandèmia. La idea d’aquesta enquesta era poder entendre els hàbits de la població espanyola i veure si aquests s’havien vist afectats per la pandèmia. De les dades obtingudes es desprèn que tot i que el 52 % de la població entrevistada continua visitant el dentista un cop a l’any, un 31 % ha reduït la freqüència de visites al dentista i un 36 % de les persones admet que és per motius econòmics. Dels enquestats, un 67 % percep tenir algun problema bucodental, essent el sagnat gingival, el bruxisme i la sensibilitat dental els problemes més comuns. Una altra dada a tenir en compte és el creixement del nombre de persones diagnosticades de càncer oral, que ha augmentat un 10 % des del 2016.

Aquestes dades demostren que continua havent-hi una gran necessitat d’odontòlegs per poder ajudar la població espanyola en temes de salut bucodental i fer una detecció precoç de totes les malalties que afecten la cavitat oral.

Quins són els trets diferencials del grau en Odontologia de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC? Com s’ha plantejat el pla d’estudis d’aquesta titulació?

El pla d’estudis de la UVic-UCC és molt diferent del d’altres universitats de l’Estat espanyol. El grau segueix el model de formació de la UVic-UCC, en què els estudiants són al centre de la nostra educació. El programa es basa en casos clínics i molts tallers pràctics en què els alumnes han d’aplicar els coneixements adquirits en casos reals. Això promou un pensament crític de l’alumnat, i consolida habilitats de treball en equip i de comunicació.

Els alumnes a la UVic-UCC estaran exposats a un gran nombre de pràctiques clíniques, tant al servei públic com al privat, i sempre utilitzant les tecnologies d'avantguarda. L'objectiu és graduar professionals de l’odontologia preparats amb la formació més actual i en equips multidisciplinaris.

Quines assignatures s’impartiran als laboratoris d’Odontologia de la Facultat de Medicina i com seran aquestes instal·lacions?

A l'edifici de Can Baumann, a Vic, tindrem dues àrees de pràctiques diferenciades: un laboratori de preclínica, amb una zona de guixos, i un laboratori tecnològic.

Al laboratori de preclínica està previst que hi hagi trenta-sis bancs de simulació amb fantomes i un box de simulació. Adjunt a aquest laboratori, hi haurà una sala on els alumnes podran practicar el buidatge d’impressions i l’articulació de models de guix. Aquest laboratori estarà dotat d’escàners dentals per tal de començar a introduir els nous avenços tecnològics en la pràctica diària. Els estudiants el faran servir a primer curs, a l’assignatura de Biomaterials Dentals; a segon, a l’assignatura de Principis de la Cirurgia, i a tercer, a les assignatures de Preclínica i Intervenció Odontològica 1 i 2.

El laboratori tecnològic constarà de diversos ordinadors, una fresadora i escàner, una impressora 3D, un banc d’imatges i simuladors dentals (Simodont). La idea d’aquest laboratori és ajudar els estudiants en la gestió de les pràctiques clíniques i eliminar el buit que existeix entre la pràctica preclínica i la clínica amb l’ús dels simuladors dentals. Aquesta sala també ajudarà els docents a preparar material adequat per a les pràctiques i tallers dels alumnes en casos clínics.

Al Campus Manresa s’està construint la nova clínica universitària odontològica, on també s’impartirà el cicle formatiu de Protètic Dental. Per aquest motiu els estudiants del grau en Odontologia tindran accés a diversos laboratoris tecnològics, tant de guix com de CAD-CAM.

Quina importància tenen les pràctiques curriculars en el grau en Odontologia?

Una gran diferència del grau en Odontologia en comparació amb altres graus de ciències de la salut són les pràctiques directes amb pacients reals des de molt aviat. És molt important que els alumnes tinguin la possibilitat de dur a terme diferents procediments dentals en pacients, ja que un cop graduats, la pràctica odontològica acostuma a ser en centres privats i de forma individual. Per tant, és necessari que els nous graduats siguin capaços de fer aquests procediments de manera independent.

Els nostres alumnes podran interaccionar amb un gran nombre de pacients amb necessitats molt variades, com les que es podran trobar en la pràctica diària odontològica un cop estiguin graduats.

Per la teva experiència al Regne Unit, quines diferències perceps entre el país anglosaxó i Catalunya pel que fa a la formació de futurs odontòlegs i a la tasca dels odontòlegs?

La formació en odontologia al Regne Unit s'adreça sobretot a formar professionals que treballaran per al National Health Service (NHS), ja que hi ha un gran dèficit de dentistes que treballin per al servei públic. Al Regne Unit pràcticament tots els tractaments dentals estan disponibles per la seguretat social (NHS) i és per això que la formació va dirigida en aquesta direcció. Per aquest motiu també el govern del país regula el nombre d’odontòlegs que es poden registrar a les universitats i la xifra d’universitats que poden oferir aquest grau. 

Una altra diferència és que al Regne Unit existeixen les especialitats en odontologia i aquestes estan regulades pel General Dental Council (GDC), que és l’equivalent al Col·legi d’Odontòlegs. Les especialitats en odontologia no existeixen encara a l'Estat espanyol i aquesta és una tasca que s’està intentant modificar des de fa molts anys.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns