Recerca
Recerca
Cartell de la Marató de TV3

Irene Román participa en un projecte de recerca sobre la covid-19 finançat per la Marató de TV3

17.06.2021
Share

La Dra. Irene Román, professora de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, participarà com a investigadora principal en un dels projectes seleccionats per rebre finançament de la Marató de TV3 de l'any passat, dedicada a la covid-19. El projecte, que porta per títol "Aleatorització Mendeliana per avaluar les vies genètiques causals de les formes greus de covid-19 (GINA-COVID), rebrà un ajut total de 398.332,50 euros. L'equip investigador està format pel Dr. Jaume Marrugat, de la Fundació Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM; la Dra. Ruth Martí, de la Fundació Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina IDIAP; el Dr. Ramon Brugada, de la Fundació Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Hospital Dr. Trueta IDIBGI, i la Dra. Irene Román en representació de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) de la UVic-UCC.

L’objectiu del seu projecte és analitzar si determinats marcadors d’inflamació i coagulació s’associen de forma causal amb formes greus i persistents de covid-19. Per a les formes greus tindran en compte les complicacions derivades de la insuficiència respiratòria i l’administració terapèutica d’oxigen. Per a les formes persistents analitzaran seqüeles com la fatiga i la debilitat muscular. Previsiblement, el projecte començarà aquest juliol i tindrà una durada de 3 anys.  

El projecte inclourà més de 3.000 pacients lleus i greus de covid-19 mitjançant un estudi de casos i controls. S’analitzaran les variants genètiques associades amb els marcadors d’inflamació i coagulació d’interès en mostres d’ADN obtingudes de la sang dels pacients. Finalment, s’utilitzarà la tècnica de randomització mendeliana que permet examinar, amb la informació de la presència de les variants genètiques als diferents grups de pacients, si els marcadors estan causalment associats amb les formes greus o persistents de covid-19. 

L'equip investigador espera identificar diferents marcadors d’inflamació i coagulació com a causalment associats tant amb les formes greus com amb les persistents de covid-19. Aquesta informació permetrà desenvolupar tests genètics per examinar el risc dels pacients de desenvolupar covid-19 greu/persistent. Per altra banda, aquest coneixement serà el primer pas en el desenvolupament de fàrmacs que inhibeixin els marcadors causals identificats, per tal de millorar la prognosi dels pacients greus, i de reduir les seqüeles dels pacients amb covid-19 persistent.  

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns