Skip to main content

Recerca

V Jornada d'Atenció a les Ferides
Presentació de la V Jornada d'Atenció a les Ferides

La V Jornada d’Atenció a les Ferides aborda les infeccions i els seus tractaments

17.06.2021
Share

Considerar “la infecció com un contínuum” en el tractament de les ferides de difícil curació va ser l’element en el qual es va centrar la V Jornada d’Atenció a les Ferides. La jornada, que es va fer el passat 11 de juny amb el títol “La infecció: de la valoració al tractament tòpic i al sistèmic”, va girar al voltant de la valoració de les ferides per detectar infeccions i per determinar el millor tractament. En aquesta edició es va posar de relleu que tota ferida cutània té presència de microorganismes, fet que evidencia la importància de fer un adequat diagnòstic clínic per detectar-hi una possible infecció. També es va destacar la rellevància de l’ús dels resultats del diagnòstic microbiològic per determinar la selecció o modificació del tractament tòpic o sistèmic més adequat en cada cas.

L’objectiu d’aquesta edició era mostrar els resultats de la recerca relacionada amb la infecció i el seu tractament. L’acte també volia contribuir a una pràctica basada en l’evidència i fonamentada en quatre eixos: la recerca interdisciplinària en ferides de difícil curació, la recerca col·laborativa entre personal científic i sanitari, la recerca orientada a resultats per a una pràctica clínica eficient, i el compromís amb la difusió de la recerca per a un millor avenç del coneixement i per al desenvolupament social.

Per la limitació de places degut a la situació sanitària actual, la inscripció presencial es va tancar 15 dies abans de les jornades i es va oferir assistència en format virtual. L’aforament a la Jornadaes va limitar a 110 persones i, gràcies a l’adequació tècnica de les diferents aules, dos ponents i diverses persones van poder seguir i participar a les sessions de manera telemàtica.

Durant tot el dia es va comptar amb la presència de 10 expositors d’empreses del sector sanitari que van poder mostrar els seus productes relacionats amb l’àmbit temàtic d’aquesta jornada. La jornada d’enguany va consolidar les comunicacions orals i el format pòster que ja es va començar a utilitzar fa tres anys.

Un programa de gran interès

La benvinguda i la inauguració a càrrec de Jordi Roca, director gerent de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (HUSC), i de Marta Otero, coordinadora del grup de recerca en reparació i regeneració tissular (TR2Lab) i professora de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC. A continuació hi va haver una taula rodona moderada pel Dr. Joan Espaulella, metge geriatra de l’HUSC, sobre “Valoració i tractament de les ferides amb infecció”, que va comptar amb les ponents Anna Vilamala, biòloga especialista en microbiologia de l’Hospital Universitari de Vic (HUV), i Íngrid Vilaró, metge internista de l’HUV.

El programa de la V Jornada d’Atenció a les Ferides va incloure la ponència “Infecció i ferides de difícil curació”, a càrrec de José Verdú, professor de la Universitat d’Alacant i conductor d’un dels tres tallers pràctics –“Utilització d’apòsits antimicrobians”– que es van realitzar. El segon taller, titulat “Realització de preses de mostres” va estar conduït per Marta Casals i Clara Masó, infermeres de l’HUSC i membres del TR2Lab; i el tercer taller “Valoració de la ferida i identificació de criteris clínics d’infecció” va estar guiat per Glòria Castro i Montse Soler, infermeres de l’HUSC.

Tot seguit, la Dra. Marta Otero va moderar la sessió de comunicacions orals seleccionades en la qual es van presentar els treballs de recerca clínica, exposició de casos clínics i treballs de recerca bibliogràfica relacionats amb l’àmbit de la infecció. A continuació es va donar pas a l’obertura de l’espai d’expositors i de l’espai de pòsters, on es van poder veure els resultats de recerca en ferides de tesis doctorals i de treballs de fi de grau d’estudiants de la UVic-UCC.

A partir de la tarda, la jornada va continuar amb les comunicacions breus convidades, moderades per Anna Fàbrega, coordinadora de ciències bàsiques d’UManresa i professora de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Tot seguit es va donar pas a la conferència “Estat actual de coneixement sobre el biofilm i la seva repercussió en la cicatrització de les ferides”, amb la presència virtual del ponent Gregory Schultz, doctor en Bioquímica de la Universitat de Florida (EUA). La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Marta Otero i Marta Ferrer, que van exposar les conclusions més rellevants i destacades de les diferents ponències i presentacions de la Jornada. També van agrair la participació a totes les persones ponents i participants i a tothom qui havia col·laborat en l’organització de la Jornada, que enguany havia suposat un repte afegit pel fet de ser un dels primers congressos científics que recuperava el format presencial.

La V Jornada d’Atenció a les Ferides, que ha contribuït a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS3 (Salut i Benestar) i ODS4 (Educació d’Igualtat) de l’Agenda 2030, va ser organitzada per la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic amb el suport científic del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) de la UVic-UCC. La secretaria tècnica va anar a càrrec de FORES.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns