Skip to main content

Recerca

Acte d'obertura de les XIII Jornades RDI TIC Salut i Social
Acte d'obertura de les XIII Jornades RDI TIC Salut i Social
Jesús Delgado, Sílvia Madrid i Montse Solé durant el debat sobre necessitats socials de la ciutadania
Jesús Delgado, Sílvia Madrid i Montse Solé durant el debat sobre necessitats socials de la ciutadania

Més de 450 persones participen en les XIII Jornades RDI TIC Salut Social

02.05.2024
Share

Les XIII Jornades RDI TIC Salut Social, que van tenir lloc el 25 d’abril passat a Vic, van reunir un total de 466 assistents, 215 en format presencial i 251 en línia. Durant tot el dia, el Paranimf de la UVic-UCC va ser el punt de confluència de l’ecosistema català dedicat a la innovació tecnològica dels serveis socials i la salut per posar en comú i compartir experiències i aprenentatges.

La jornada va incloure quatre debats per abordar les necessitats de la ciutadania i veure com resoldre-les de manera eficient amb l’ajuda de la tecnologia. En aquest sentit, Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC Salut Social, va remarcar que el procés no és senzill perquè la tecnologia no para de créixer i avançar amb molta velocitat” i va afegir que aquestes jornades “serveixen per aprendre sobre les experiències i els projectes duts a terme i per continuar avançant”.

Desburocratització i humanització en l’atenció a la persona

El tret de sortida va anar a càrrec de Ramon López de Mántaras, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, fundador i exdirector de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, que va assentar les bases. Sota el títol "Intel·ligència artificial: mites i realitats", va posar sobre la taula el leitmotiv de la jornada: “La IA ni és artificial, ni és intel·ligència”.

Durant la tarda es van presentar deu projectes relacionats amb aquesta tecnologia aplicada als serveis socials i la salut, útils per constatar una altra idea del debat: la funció desburocatitzadora de la tecnologia. En aquest sentit, com va apuntar la directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials, Marta Segura, “hem d’aprofitar els canvis tecnològics per millorar la vida de les persones que hem de cuidar, la de les persones cuidadores i la de les professionals”.

L’ecosistema d’innovació català

La Càtedra TIC Salut Social, la Fundació TIC Salut Social i la UVic-UCC impulsen aquesta jornada de manera anual. Ho fan amb la col·laboració activa d’entitats de la Catalunya Central com Osona Acció Social, Osonament, Fundació Sant Tomàs, Osona Salut Mental, el Consorci Hospitalari de Vic - Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, la Fundació Althaia, l’Institut Català de la Salut, l'EAP Centelles i l'EAP Vic.

Aquest any s’hi han sumat com a patrocinadores les empreses iN2, Doole Health, Evidenze, NTT Data, Seidor, Minsait i Chiesi. Aquesta participació il·lustra el compromís del teixit industrial en una triple confluència amb el món assistencial i acadèmic per impulsar la millora de la salut i el benestar de la ciutadania. 

Aquest és un repte que, segons Jordi Amblàs, director d’Atenció Integrada del Departament de Salut, i cocoordinador de l’Agència Integrada Social i Sanitària “ens dona l’oportunitat de modelar el futur de l’atenció a les persones, i encara que pugui semblar contradictori, de personalitzar i humanitzar aquesta cura des d’una perspectiva més integral i integrada”. Amb aquesta mirada va desgranar els quatre reptes en què posar el focus: la telemedicina, la salut digital i la internet de les coses; la interoperabilitat i els estàndards de dades; la ciberseguretat i la privadesa de les dades, i l’anàlisi predictiva i l’atenció personalitzada a partir de la intel·ligència artificial i el Machine Learning.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns